Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 9 november 2006
Plaats Nieuw Bergen

Nederlandse Hartstichting enthousiast
AED's verhogen veiligheid in de gemeente

Woensdagavond 8 november reikte locoburgemeester Ben Buiting een certificaat uit aan zo'n 93 van de in totaal 154 personen uit Bergen die een Automatische Externe Defibrillator (AED) kunnen bedienen. Zij volgden op kosten van de gemeente een cursus. Een AED is een apparaat dat hulp biedt bij een hartstilstand. Door middel van een AED kan een stroomstoot toegediend worden die ervoor zorgt dat de overlevingskans met reanimatie verhoogd wordt tot 70%. Het initiatief van de gemeente, om 11 Defibrillatoren aan te schaffen en 154 personen op te leiden, werd door de Nederlandse Hartstichting zeer enthousiast ontvangen.

"Bergen is een voorloper op dit gebied," sprak de enthousiaste regiovoorzitter, de heer van der Logt, de gehuldigden toe. "Ik vind dat meer gemeenten zo'n initiatief moeten oppakken en ik ga me hier persoonlijk sterk voor maken." Ook de locoburgemeester is blij: "Per week worden gemiddeld driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een acute hartstilstand. Alleen met reanimatie binnen zes minuten is de kans op overleven redelijk. Ambulances zijn, zeker in een uitgestrekte gemeente als Bergen, gemiddeld langer onderweg. Ik ben er daarom trots op dat we dit initiatief binnen de gemeente Bergen op deze manier hebben kunnen realiseren."

Locaties
De elf AED's zijn woensdag verspreid in de gemeente. Op openbare plaatsen, in goed herkenbare kastjes zijn de Defibrillatoren beschikbaar. De exacte locaties zijn vermeld op de website van de gemeente, www.bergen.nl. De apparaten worden door middel van cameratoezicht beschermd tegen vandalisme en diefstal. Daarnaast komt er, zodra het kastje geopend wordt, een hard akoestisch geluid uit het kastje met de AED.

Meer gebruikers
Buiting: "Het is goed dat er al zoveel mensen in onze gemeente zijn die een defibrillator kunnen bedienen. Ook mensen die geĂŻnteresseerd zijn in een cursus ontvangen wij graag. Zij moeten minimaal in het bezit zijn van een diploma reanimatie en wonen in de gemeente Bergen. Alle aanmeldingen verlopen via de brandweer van Bergen."




Gemeente Bergen