Radboud Universiteit Nijmegen


Universiteiten kiezen voor elite

Na de ontzuiling van Nederland was vrijheid en gelijkheid troef. Sinds de jaren tachtig neemt de sociale ongelijkheid echter weer toe, in de hand gewerkt door de universiteiten. Gunstig voor studenten en hun toekomstige kroost, meent hoogleraar sociologie Wout Ultee.

Afname van de sociale mobiliteit, toegenomen inkomensongelijkheid en veranderde trouwpatronen zijn volgens hoogleraar sociologie Wout Ultee de oorzaken van de toegenomen ongelijkheid in Nederland. Voor een kind uit een arbeidersgezin is het de afgelopen decennia moeilijker geworden om directeur van een multinational te worden, een voorbeeld van verminderde sociale mobiliteit.
Het veranderde trouwgedrag werkt deze trend in de hand. Jonge mensen kiezen steeds vaker een partner van hetzelfde opleidingsniveau. Ultee: `Iedereen wil een partner van zijn eigen soort. Sinds vrouwen ook aan de universiteit studeren en werken, hebben mannen veel contact met vrouwen van hun eigen opleidingsniveau en ligt trouwen met iemand van hetzelfde niveau voor de hand'.

Door selectie aan de poort en hogere collegegelden bevorderen de Nederlandse universiteiten de sociale ongelijkheid. Ultee: `De rectoren magnifici kiezen bewust voor elitevorming. Of dat goed of slecht is, weet ik niet. Hangt er van af tot welke groep je behoort'. Studenten en hun nakomelingen behoren tot de gelukkigen die zullen profiteren van een ongelijker Nederland. Een hoogopgeleid paar heeft meer inkomen en `culturele hulpbronnen', waardoor zij meer in hun kinderen kunnen investeren dan lageropgeleiden.

(Voxlog 7 november 2006)