Inspectie Verkeer en Waterstaat


9 november 2006: Meldformulier in strijd tegen overtredingen pleziervaartuigen

Burgers kunnen voortaan snel en eenvoudig bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat tekortkomingen van pleziervaartuigen melden. De inspectie nam daartoe medio oktober een digitaal meldformulier 'Overtreding Wet pleziervaartuigen' in gebruik op haar internetsite.

De inspectie toetst iedere melding aan de Wet Pleziervaartuigen. Als een melding als overtreding wordt aangemerkt, omdat een boot bijvoorbeeld geen CE-markering heeft, benadert de inspectie de overtreder. Deze wordt dan in de gelegenheid gesteld om de geconstateerde tekortkomingen te verhelpen.

Bij een controle op de HISWA in september bleek 5% van de aanwezige pleziervaartuigen niet aan de wetgeving te voldoen. De inspectie controleerde hierbij vooral op de aanwezigheid van verplichte identificatienummers. Ook bleken verkopers vaak niet bekend met de exacte eisen die de wet aan pleziervaartuigen stelt.

De inspectie blijft aandacht besteden aan de naleving van verplichtingen die de wet stelt aan bouwers en importeurs van pleziervaartuigen. Daarnaast wil zij kopers wijzen op het belang van een CE-keuring. Het meldformulier is voor de inspectie bovendien een middel om meer inzicht te krijgen in het nalevingniveau in de sector.