Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Spreekpunten staatssecretaris Van Geel bij opening energie expositie Opgewekt.nu op 9 november 2006

* De energie-expositie Opgewekt.nu! wil nieuwe oplossingen voor het milieuvriendelijk opwekken en gebruiken van energie op aansprekende wijze in beeld brengen. Een initiatief dat ik van harte ondersteun.

* De expositie is het werk van creatieve mensen: kunstenaars van de NDSM werf, energie-experts, betrokken burgers en anderen. Creativiteit hebben we ook hard nodig om de energie- en milieu-uitdagingen die op ons afkomen het hoofd te bieden.
* Ons energieverbruik is de grootste veroorzaker van CO2-emissies, die zorgen voor wereldwijde klimaatverandering. De EU heeft zich tot doel gesteld de wereldwijde opwarming, die ontstaat door de uitstoot van broeikasgassen, te beperken tot maximaal 2 graden Celsius boven het pre-industriële temperatuurniveau. Hiermee kunnen we gevaarlijke klimaatverandering voorkomen. Om deze opgave te behalen zijn gigantische reducties in de emissies van geïndustrialiseerde landen nodig, in de orde van 15-30 procent in 2020, en zelfs 60-80 procent in 2050.

* Maar onze energieopgave omvat meer dan alleen het reduceren van broeikasgasemissies. Veranderingen zijn ook nodig om de afhankelijkheid van Europa van de import van olie en gas uit andere landen - vaak onstabiele regio's - terug te dringen. Als we niets veranderen zal de energie-afhankelijkheid van Europa stijgen van 50 procent nu tot 70 procent in 2030. Dit betekent dat dan 70 procent van het totale energieverbruik geleverd zal moeten worden door import. Dit kan leiden tot crisissituaties, denk maar aan de crisis in Oekraïne aan het begin van dit jaar, toen Rusland de gaskraan dichtdraaide.

* De energieproblematiek is niet alleen een enorme uitdaging voor Europa, maar een wereldwijde opgave. Als we op de huidige wijze doorgaan, streven ontwikkelingslanden ons in 2050 in energieverbruik voorbij. In de komende decennia zal het energieverbruik in ontwikkelingslanden twee keer zo hard groeien als in geïndustrialiseerde landen. Vooral opkomende economieën als China en India dragen aan die groei bij. Helaas worden voor de groei vooral kolencentrales gebruikt. In China worden elke week gemiddeld twee nieuwe kolencentrales geopend, samen een capaciteit van 1000 Megawatt.

* Om klimaatverandering tegen te gaan en onze afhankelijkheid van energie-importen te verminderen, hebben we dus alle creativiteit nodig die we kunnen vinden. Ik denk daarbij vooral aan drie sporen waarop we ons moeten inzetten.

*

+ In de eerste plaats energiebesparing. Daarmee valt nog ontzettend veel te winnen, evenals financieel voordeel. Bijvoorbeeld door betere isolatie van huizen en kantoren en energiezuinig bouwen. Ook in het verkeer valt nog een hoop besparing te realiseren. Maar iedereen kan ook zelf zijn steentje bijdragen aan energiebesparing door bewust met energie om te gaan. Deze expositie laat op een praktische manier zien waar je dan aan kunt denken.
+ Naast energiebesparing is duurzame energie van groot belang. Daarvan zien we op dit terrein ook voorbeelden: auto's op biobrandstoffen of zonne-energie bijvoorbeeld. Duurzame energie is helaas nog steeds veel duurder dan conventionele energie. Daarom werkt Nederland aan onderzoek en innovatie. Maar ook bekijkt de overheid nu met welke andere instrumenten we de duurzame energievoorziening in de toekomst verder kunnen vergroten.

+ Een derde belangrijk spoor waarmee we onze energie-opgave kunnen aanpakken is het afvangen van CO2 uit energiecentrales en deze opslaan in de grond. In lege aardolie- of gasvelden bijvoorbeeld. Helaas is dit nodig omdat olie, kolen en gas nog lang dominant zullen zijn in de wereldwijde energievoorziening. Ons land heeft de kans om koploper te worden bij de ontwikkeling van dergelijke initiatieven. Door demonstratieprojecten op te zetten en goede juridische en milieurandvoorwaarden te scheppen voor CO2-opslag.
* De overheid probeert alle creativiteit van bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid samen te brengen in de energietransitie. Hierin wordt gewerkt aan onze energie-opgave: binnen 50 jaar moeten we over zijn naar een duurzame energievoorziening: schoon, voor iedereen betaalbaar en beschikbaar waar en wanneer nodig.

* In de energietransitie zijn zes hoofdthema's vastgesteld waar Nederland goed in is of kan worden. Duurzame mobiliteit, groene grondstoffen, ketenefficiency, nieuw gas, duurzame elektriciteitsvoorziening, gebouwde omgeving.
* Binnen deze thema's wordt gewerkt aan oplossingen die het klimaatprobleem tegengaan, die ons minder afhankelijk maken van importen van olie en gas, en die Nederland grote economische kansen bieden door het ontwikkelen van nieuwe, innovatietechnologieën. Dat betekent dus driemaal winst.
* Behalve het stimuleren van innovatie en het samenbrengen van partijen in de energietransitie, is het noodzakelijk andere belemmeringen voor nieuwe, duurzame technologieën, weg te nemen. Een belangrijke belemmering is de prijs van nieuwe technologie. Die is vaak hoger dan de prijs van conventionele technologieën.
* Belangrijk daarom is dat de kostprijs van vervuilende emissies in marktprijzen wordt opgenomen. Ik bedoel daarmee dat producten die meer emissies veroorzaken duurder moeten worden, zodat mensen meer gaan nadenken over het kopen van deze producten en betere afwegingen kunnen maken. We zijn met een dergelijk systeem al begonnen voor bedrijven binnen de Europese Unie. Energie-intensieve bedrijven binnen de EU met meer broeikasgas emissies dan toegestaan, moeten óf investeren in zuinige technologie óf emissierechten kopen van bedrijven die minder hebben uitgestoten. Zo gaan bedrijven, gedreven door de markt, steeds klimaatvriendelijker produceren. En hoe minder emissierechten ze hebben, hoe meer ze zullen proberen energie te besparen.

* We hebben dit systeem nu in de EU voor bedrijven en zijn aan het kijken hoe we andere sectoren hierbij kunnen betrekken, bijvoorbeeld de luchtvaart. Daarnaast willen we ook kijken hoe we dit systeem kunnen uitbreiden en hoe we daar ook ontwikkelingslanden meer bij kunnen betrekken.
* Maar voor nu weer terug naar het waarom van de bijeenkomst vandaag: de opening van de expositie Opgewekt.nu! Hoe kan deze expositie nu bijdragen aan het leveren van oplossingen voor die enorme energie-opgave waarvoor we staan?

* Ik denk op heel veel manieren. Door mensen naar de expositie te trekken met opvallende en creatieve oplossingen voor energievraagstukken. Door mensen heel praktisch te laten zien hoe zij zelf kunnen bijdragen aan het oplossen van het probleem. Door experts en creatieve denkers samen te brengen in expert bijeenkomsten. En vooral, door mensen te inspireren.
* Ik hoop zelf ook nog geïnspireerd te raken als ik straks over de expositie loop. Zoals u misschien heeft gehoord ben ik onlangs een weddenschap aangegaan met 300 middelbare scholieren uit Almere. Ik moet in een maand tijd meer energie zien te besparen dan de scholieren uit Almere. Die leerlingen zijn bloedfanatiek en komen zelf met allerlei tips en ideeën:

*

+ overal spaarlampen indraaien, ook op plekken waar je niet zo gauw aan denkt, zoals de garage, wc en zolder;
+ korter douchen en op lagere temperatuur de was doen;
+ nog beter letten op stand-by knoppen uitdoen en opladers uit het stopcontact halen;

* Hopelijk kom ik op deze expositie op nog meer ideeën!
* Tot slot wil ik de organisatoren bedanken voor het opzetten van deze expositie. Ik hoop dat de expositie zal leiden tot veel inspiratie en creativiteit bij alle bezoekers.