Stichting Bouw Research

Donderdag 9 november 2006: ISSO-SBR-TVVL symposium

donderdag 9 november 2006

Donderdag 9 november 2006 ISSO-SBR-TVVL symposium Locatie: Brabanthallen, 's-Hertogenbosch, www.brabanthallen.nl Aanvang: 09.15 uur

Inleiding: Afgiftesystemen en comfort bij duurzame energietechnieken Actuele ontwikkelingen op het gebied van klimaatplafonds, betonkernactivering (BKA), vloer/wand verwarming en koeling.

Comfort en duurzame energietoepassingen gaan goed samen bij klimaatplafonds, vloer/wand verwarming en koeling. Bij systemen waarbij warmte of koude aan de gebouwconstructie wordt toegevoerd, ook wel aangeduid als betonkernactivering (BKA), gaat de integratie van gebouw en installatie nog een stap verder. Al deze systemen vragen een weloverwogen integrale aanpak bij het ontwerp van het gebouw en de installatie. Dit is dan ook de reden om dit ISSO-TVVL symposium samen met SBR te organiseren.

Op het programma staan: systeembeschrijving, recente gebruikerservaring met deze systemen en positionering in Europees verband.

Afgelopen jaren is regelmatig gepubliceerd over vloer/wand verwarming en koeling, klimaatplafonds, betonkernactivering (BKA) en nieuwe Europese normen die de prestaties en de ontwerpberekening van deze systemen beschrijven. Tijdens deze dag wordt ingegaan op de meest recente inzichten en methoden. Ook zal gerapporteerd worden over de gebruikerservaringen met deze systemen. Het is uiteindelijk de gebruiker die de doorslag zal geven of een energetisch aantrekkelijk systeem ook comfortabel is. Voldoen deze systemen aan de verwachtingen en is men tevreden over de regelbaarheid en de energieprestatie?

Ten aanzien van de Europese normen wordt vooral aandacht besteed aan de normen, die recent in het kader van de EPBD (Energy Performance Building Directive) zijn ontwikkeld en betrekking hebben op deze systemen.

Programma

09.15 uur
Ontvangst met koffie/thee
09.45 uur Opening door de dagvoorzitter, prof. ir. J.J.M. (Hans) Cauberg, Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV Maastricht; Hoogleraar Klimaatontwerp TUD. 09.55 uur Klimaatplafonds, BKA en vloer- en wandverwarming: vergelijking van systemen, ing. H.M. (Harry) Bruggema, Peutz bv, Mook 10.20 uur Klimaatplafonds geven meer ruimtelijke vrijheid, ir. C. (Chris) de Jonge, JHK Architecten, Utrecht 10.45 uur Criteria voor comfort bij de toepassing van in bouwdeel opgenomen systemen (prEN 15251*), ir. A.C. (Atze) Boerstra, BBA Boerstra Binnenmilieu Advies, Rotterdam en ir. J.J.N.M. (Jaap) Hogeling, Stichting ISSO, Rotterdam 11.10 uur Koffie/theepauze
11.40 uur De toepassing van BKA in de gezondheidszorg, ir. H.J. (Henk) Nicolaas, College Bouw Zorginstellingen, Utrecht 12.05 uur Praktijkervaring met thermisch actieve bouwdelen - wat gaat goed en wat gaat fout?, ir. H.H.E.W. (Herman) Eijdems en ing. R.K. (René) Leeuw, Rijksgebouwendienst, Den Haag 12.30 uur Praktische ervaringen als ontwerper en gebruiker van BKA binnen Defensievastgoed, de heer ir. B.J.R. (Berno) Veldhuis, Dienst Vastgoed Defensie (DVD), Zwolle 12.55 uur Lunch
13.55 uur Overzicht van Europese normen, ir. J.J.N.M. (Jaap) Hogeling, Stichting ISSO, Rotterdam 14.15 - 14.40 Nieuwe publicaties BKA van ISSO en SBR, ir. J.J. (Hans) Buitenhuis, DWA, Bodegraven 14.40 uur Constructieve aspecten van BKA in vloeren, prof. ir. F. (Frans) van Herwijnen, Technische Universiteit Eindhoven en ABT Velp/Delft 15.00 uur Koffie/theepauze
15.30 uur Klimaatplafonds; een actueel overzicht, ing. H.M. (Harry) Bruggema, Peutz bv, Mook 15.50 - 16.15 ISSO-publicatie Vloer- en wandverwarming en koeling, ir. A. (Arie) Kalkman, Cauberg-Huygen r.i. BV, Rotterdam 16.15 uur Forumdiscussie o.l.v. de dagvoorzitter
16.40 uur Afsluiting door de dagvoorzitter


* prEN 15251 Criteria voor de binnenomstandigheden met inbegrip van thermische, luchtkwaliteit, licht en geluid'

Doelgroep
Dit symposium wordt aanbevolen voor alle betrokken partijen, zoals opdrachtgevers, projectontwikkelaars, architecten, adviseurs, installateurs, gebouwbeheerders, gebruikers, fabrikanten, leveranciers en overheden.

Waarom interessant

* Het is een uiterst belangrijk en actueel onderwerp.
* Deskundige sprekers uit het vakgebied geven hun visie.

Kosten
Voor de prijzen geldt: vrijgesteld van BTW:

- Standaard tarief ¤ 250,00

- Studenten op vertoon collegekaart ¤ 30,00

- Kosten standruimte (inclusief 2 personen standbemanning): ¤ 750,00

Afspraken met betrekking tot dit symposium (aanmelding deelname en opgave stand):
* Annulering kan alleen schriftelijk geschieden.
* Indien annulering plaatsvindt binnen één week vóór de evenementdatum, zijn de volledige kosten (deelname en/of huur standruimte) verschuldigd.
* Plaatsvervanging bij verhindering is mogelijk.
* Studenten dienen zich m.b.v. de aanmeldingskaart op te geven en hebben bij ontvangst/registratie op vertoon van hun collegekaart toegang.
* Aanmeldingen worden in volgorde van schriftelijke binnenkomst behandeld.
* Uw persoonsgegevens worden vermeld in de deelnemerslijst.

Aanmelding
Aanmelding kan geschieden door de aanmeldingskaart, volledig ingevuld, te sturen naar het verenigingsbureau van TVVL of klik hier om u doirect aan te melden via de website van TVVL. U ontvangt per e-mail een week voor aanvang de deelnemerslijst en routebeschrijving. Betaling s.v.p. na ontvangst factuur. Ondanks de grote zorg die wij besteden aan het verzenden van deze uitnodiging, is het mogelijk dat u meerdere exemplaren ontvangt.

Bij uw aanmelding ontvangt u tevens een gratis toegangsbewijs voor de VloerTotaal vakbeurs 2006 ter waarde van 17 euro.

Organisatie
ISSO, hét kennisinstituut voor de installatiesector ISSO is opgericht om te voorzien in de technische kennisbehoefte van de installatiesector. ISSO doet dit door de kennisvragen vanuit de sector te identificeren en het ontsluiten en toegankelijk maken van deze kennis in de vorm van praktische ISSO-Publicaties, instructiebijeenkomsten, digitale producten en overige diensten. Samengevat kan men de activiteiten van ISSO als volgt omschrijven: kennisidentificatie, kennisontwikkeling en kennisoverdracht. Kijk voor meer informatie over ISSO op: www.isso.nl.

SBR
Architect, aannemer, constructeur of toeleverancier, allemaal zijn ze gebaat bij gemakkelijk toegankelijke informatie over technieken en regels in de bouw. SBR verzamelt kennis en informatie die bouwpartners nodig hebben in hun dagelijks werk. Theoretisch goed onderbouwd en praktisch toepasbaar. In overzichtelijke rapporten, handboeken en informatiebladen, op cd-rom en internet en tijdens studiebijeenkomsten. Kijk voor meer informatie over SBR op: www.sbr.nl.

TVVL
De Nederlandse technische vereniging voor installaties in gebouwen TVVL is opgericht in 1959 en telt nu circa 1100 persoonlijke leden en meer dan 500 begunstigersleden. Onder deze laatste categorie bevinden zich technische adviesbureaus, installateurs, wetenschappelijke onderzoeksinstellingen, architectenbureaus, fabrikanten, importeurs, gebruikers en eigenaren van technische installaties. TVVL ontplooit uiteenlopende activiteiten om de kennis en ervaring in de branche te verspreiden. Leden ontvangen 11 keer per jaar het TVVL Magazine, een magazine met de nieuwste ontwikkelingen en wetenschappelijke onderzoeken.

Nadere informatie
TVVL: Sandra van Ewijk, tel. 033 - 434 57 59.
Voor meer informatie klik hier.