Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Algemene beschouwingen over begroting 2007

Controleerbare afspraken en meer participatie
Meer aandacht voor burgerparticipatie, controleerbare afspraken met diensten en uitvoeringsorganisaties, kritisch kijken naar de inzet en de resultaten van Pact op Zuid, en extra zorg voor jeugd en ouderen. Dat waren punten die 2 november doorklonken in de reacties van de politieke partijen op de begroting 2007. Het aantal wijzigingsvoorstellen bleef beperkt. Het echte debat met het dagelijks bestuur is donderdagavond 9 november.

Jan Smit van Leefbaar Rotterdam kwam in zijn betoog terug op de verkiezingen. We hadden liever een breder politiek draagvlak gezien om zodoende een betere afspiegeling te krijgen na de verkiezingsuitslag, zei hij, doelend op het feit dat het dagelijks bestuur nu alleen uit PvdA-politici bestaat. Het CDA had op dit punt keiharde kritiek. De raad dient zich als volwaardige raad te kunnen gedragen. Niet een raad met vijf partijen en niet een raad met een overheersende partij die alles afkeurt wat niet van die partij afkomt, aldus woordvoerder Tuncay Çifçi.

Naar bewoners luisteren
Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) zei positief te willen blijven. We moeten er gezamenlijk voor zorgen dat de deelgemeenten niet weg te denken zijn als bestuurslaag in onze stad. Dit kunnen we alleen doen door hard te werken en vooral naar de bewoners te luisteren. Saskia Osadiaye-van der Kooi (SP) constateerde dat het dagelijks bestuur participatie belangrijk vindt. Maar wat we dan toch weer jammer vinden is dat er wijkanalyses opduiken en veiligheidsindexen en andere cijfermatigheden. Met cijfers zul je nooit de essentie van de burger kunnen uitdrukken.

Sigaar uit eigen doos
PvdA-fractievoorzitter Marco van Lent had complimenten voor het dagelijks bestuur omdat het met succes de noodzaak van een sociale paragraaf in het programma Pact op Zuid had bepleit. Maar hij bracht ook twee aandachtspunten naar voren. We willen gewaarborgd zien dat de extra inzet niet ten koste gaat van de reguliere inzet. Anders is het een sigaar uit eigen doos. Het tweede is dat wij willen dat de afspraken rond het pact transparant zijn, een duidelijke taakverdeling kennen, en openstaan voor de participatie van bewoners.

Prestatie-indicatoren
Alle woordvoerders stonden tijdens de algemene beschouwingen uitvoerig stil bij de programmaonderdelen in de begroting. Hieronder een selectie.

- Leefbaar Rotterdam pleitte in de algemene beschouwingen voor beter onder de aandacht brengen van het burgerinitiatief. Verder wil de partij concretere prestatie-indicatoren zien die duidelijk aangeven waarmee de onderwijsachterstanden worden weggewerkt.
- GroenLinks hecht eveneens aan duidelijke criteria om instellingen aan het eind van het jaar af te kunnen rekenen. Vrijwilligersorganisaties moeten volgens de fractie betrokken worden bij de wijkanalyses en voor betere participatie is een communicatieplan nodig.

Armoede onderschat?

- Het CDA wil dat ieder kind tot 23 jaar in Feijenoord lid is van tenminste één maatschappelijke en/of sportvereniging. Er moet worden geïnvesteerd in de jeugd en kindvriendelijke wijken, en de betrokkenheid van ouderen moet worden vergroot.
- De SP vraagt zich, naar aanleiding van plannen voor een eetwijk en evenementen, af of de armoede niet wordt onderschat in de deelgemeente. Bij de speerpunten in het programma Beheer Buitenruimte mist de fractie speelplekken en het onderhoud ervan.

Begrotingscyclus

- De PvdA wil, gezien de ervaringen met het Afrikaanderplein en de inrichting van de singels, een duidelijke rolverdeling tussen gemeente en deelgemeente. Het opbouwwerk moet nadrukkelijk ten dienste staan van bewoners, niet van professionals en de deelgemeente. Tot besluit kondigde de Partij van de Arbeid aan met andere fracties te willen discussiëren over de inrichting van het begrotingsproces 2008. De raad kan de totstandkoming van de begroting bepalen en ervoor kiezen om dit via de griffier te laten doen of dit uit te besteden. Deelgemeentevoorzitter Dagmar Oudshoorn had al aangekondigd dat de planning- en controlcyclus een agendapunt wordt voor het tweede deel van de begrotingsvergadering.

KADER: Moties en amendementen

In de eerste termijn van het begrotingsdebat hebben de fracties in de deelgemeenteraad Feijenoord drie amendementen en vijf moties ingediend. Het dagelijks bestuur zal hierop donderdag 9 november reageren. Na een tweede termijn kan dan stemming plaatsvinden over de voorstellen.

Amendement A (Leefbaar Rotterdam) Uitbreiding Griffie Gezien de kwetsbare personele bezetting en verwachte extra werkzaamheden door het Pact op Zuid en invoering van de WMO wordt voorgesteld om structureel een extra medewerk(st)er aan het team van de griffie toe te voegen. Dekkingsvoorstel: 80.000 euro uit het Programma Bestuur en Bedrijfsvoering.
Amendement B (PvdA) Verlichting Dordtselaan
Voor een betere uitstraling en een groter veiligheidsgevoel moet in samenspraak met bewoners de verlichting op de Dordtselaan verbeterd worden. Dekkingsvoorstel: 30.000 euro uit het programma Beheer Buitenruimte.
Amendement C (PvdA) Klaarovers
Vooruitlopend op beleid voor de bestrijding van verkeersonveiligheid moet de wenselijkheid worden bekeken om op scholen klaarover-projecten te starten. Op drie scholen kan daarmee al worden begonnen. Dekkingsvoorstel: 18.000 euro uit het programma Beheer Buitenruimte. Motie 1 (SP) Volwaardig Burgerschap
Mensen met een beperking moeten als volwaardige burgers en in de breedste zin van het woord kunnen participeren in de deelgemeente Feijenoord. Gebouwen, ruimten, buitenruimte en toekomstige loketten en bedrijven moeten goed toegankelijk zijn voor de mensen met een beperking.
Motie 2 (SP) Beter Zorgen
Naast onder andere opvoedingsondersteuning moet de tak gezondheidszorg uitgebreider worden meegenomen in het project Jong XL. Naast jongeren moeten ook ouderen hier terechtkunnen voor lichte medische zaken, zoals voorlichting over diabetes, drugsmisbruik, en dergelijke. Motie 3 (PvdA) Verkeersveiligheid
Er dient in overleg met scholen, peuterspeelzalen, speeltuin- en sportverenigingen en bewonersorganisaties een inventarisatie te worden gemaakt van door betrokkenen als kindonveilig benoemde verkeerssituaties. Samen met de raad moet in de eerste helft van 2007 een prioriteitenlijst worden gemaakt en beleid worden geformuleerd voor aanpak van die plekken en financiering daarvoor in de begroting 2008.
Motie 4 (PvdA) Woninginspectie
Controle op woningonderhoud is belangrijk voor de bewoners en voor de wijk. Het is onwenselijk dat achterstallig onderhoud reden wordt voor sloop. Het deelgemeentebestuur moet samen met de gemeente kijken naar de prioriteiten bij de inspectie van woningen en aandringen op uitbreiding van de capaciteit.
Motie 5 (PvdA) Motie Jubileum Feyenoord
Het is goed als er in de deelgemeente Feijenoord betrokkenheid ontstaat, ook bij de jeugd, bij het 100-jarig bestaan van de voetbalclub Feyenoord. Het Afrikaanderplein als eerste speelveld van de sportclub is daarvoor een prachtige locatie. Het dagelijks bestuur wordt opgeroepen contact te zoeken met Feyenoord om de bereidwilligheid tot medewerking te toetsen en één en ander nader uit te werken voor uitvoering in het jubileumjaar 2008.

Informatie
Voor meer informatie over de begrotingsbehandeling kunt u bellen met de griffie van de deelgemeente Feijenoord, via telefoonnummer (010) 291 63 56.