EMBARGO 9/11, 7:30 am CET

Persbericht
Brussel/Utrecht, 9 november 2006

Fortis: Nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen stijgt in de eerste negen maanden met 19% naar EUR 3,6 miljard, dankzij sterke klantenactiviteit
Groei hield ook in derde kwartaal aan: de onderliggende kredietverlening nam toe met 7% en ook het vermogen onder beheer liet een netto-instroom van EUR 5,9 miljard zien


· Nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen in de eerste negen maanden van 2006:
· Fortis: + 19% naar EUR 3.602 miljoen, voornamelijk dankzij sterke prestatie van het bankbedrijf
· Bankbedrijf: + 25% naar EUR 2.644 miljoen
- Totale baten +15% naar EUR 7.878 miljoen, vrijwel geheel door sterke groei van de nettorentebaten en commissie-inkomsten
- Kosten-batenverhouding stabiel op 57,8%
- Aanhoudend lage bijzondere waardeverminderingen op leningen; kredietschadepercentage op vier basispunten

· Verzekeringsbedrijf: + 4% naar EUR 1.087 miljoen
- Leven: Bruto-instroom stabiel op EUR 7.858 miljoen; vermogen onder beheer EUR 80,3 miljard, 9% hoger op jaarbasis

- Niet-leven: Brutopremies +5% naar EUR 3.952 miljoen; de combined ratio blijft laag met 94,3%; sterk technisch resultaat


· De nettowinst steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 4% naar EUR 3.602 miljoen, ondanks het positieve effect van de eenmalige bijdrage van EUR 443 miljoen uit de transactie gerelateerd aan Assurant in 2005. De winst per aandeel kwam uit op EUR 2,80.


· De groei hield ook in het derde kwartaal aan: de nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen bedroeg EUR 884 miljoen, dankzij sterke klantenactiviteit.
- De onderliggende kredietgroei bedroeg 7% op kwartaalbasis en 18% op jaarbasis en werd gedragen door alle drie de businesses van het Bankbedrijf
- Het vermogen onder beheer liet in het derde kwartaal een netto-instroom van EUR 5,9 miljard zien Het verschil met het traditioneel sterke tweede kwartaal van dit jaar (EUR 1.390 miljoen) en het derde kwartaal van vorig jaar (EUR 932 miljoen) valt voornamelijk toe te schrijven aan de treasury-activiteiten en het handelsresultaat.


· Het rendement op eigen vermogen voor desinvesteringen bedroeg 21,1%, tegen 20,8% in 2005 (exclusief de Assurant transactie).

Kerncijfers Fortis (in EUR miljoen) 9 maanden 2006 9 maanden 2005 Mutatie

Nettowinst exclusief resultaat op
desinvesteringen 3.602 3.037 19%
- Bankbedrijf 2.644 2.123 25%
- Verzekeringsbedrijf 1.087 1.043 4%
- Algemeen -129 -129 1% Resultaat op desinvesteringen 443 -100%
- Assurant (Algemeen) 443 -100% Nettowinst 3.602 3.480 4% Winst per aandeel (in EUR) 2,80 2,71 3% Exclusief resultaat op desinvesteringen 2,80 2,37 18% Eigen vermogen per aandeel (in EUR) 15,41 14,75 1) 4% Rendement op eigen vermogen (in %) 21,1 2) 23,0 3)
1 ) Jaarultimo 2) Voortschrijdend gemiddelde op basis van de afgelopen vier kwartalen 3 ) Jaarresultaat 2005 inclusief resultaat op desinvesteringen (Assurant)

Jean-Paul Votron, CEO van Fortis:

`Fortis heeft een sterke prestatie neergezet in de eerste negen maanden van 2006. Wij hebben zelfs onze winst over 2005 exclusief het resultaat op desinvesteringen nu al verbeterd, wat bewijst dat onze strategie werkt. Ons resultaat bevestigt dat wij het vertrouwen van de klant winnen, met succes winstgevende activiteiten ontwikkelen en rendabele balansgroei laten zien. De indrukwekkende, onderliggende groei van 18% in de kredietverlening, in vergelijking met de sterke stijging van 15% in 2005, is hier slechts één voorbeeld van. Onze activiteiten illustreren dat wij goed op weg zijn om ons bedrijf op een duurzame manier te laten groeien.

De baten in het Bankbedrijf stegen met 15% naar EUR 7,9 miljard. In de eerste negen maanden van 2006 bedroeg de netto nieuwe instroom van vermogen onder beheer EUR 13,7 miljard. In het derde kwartaal groeide het vermogen onder beheer sterk: bij Fortis Investments bedroeg de netto-instroom EUR 2,5 miljard, terwijl Private Banking een zeer gezonde EUR 3,3 miljard liet zien. De voortgaande groei bij Commercial & Private Banking vertaalde zich in een stijging van meer dan EUR 2 miljard in de kredietverlening.

In het Verzekeringsbedrijf klom het premie-inkomen in Niet-leven met 5% naar bijna EUR 4 miljard, terwijl de bruto-instroom in Leven stabiel bleef op ongeveer EUR 7,9 miljard. Fortis Insurance Belgium heeft zijn marktleiderschap verstevigd met een groter aandeel in zowel de Leven als de Niet-leven markt. Insurance Netherlands combineerde kostenbeheersing met voortgaande technische winstgevendheid in Niet-leven en een stijgende omzet in Leven. Insurance International heeft zijn distributie via meerdere kanalen in de diverse markten verder verbeterd. In Azië stijgt het premievolume in alle landen waar Fortis actief is. De bruto-instroom in China, Maleisië en Thailand verdubbelde bijna naar EUR 1,7 miljard.

Deze commerciële ontwikkelingen bevestigen onze overtuiging dat wij moeten investeren in de uitbreiding van onze activiteiten om toekomstige groeimogelijkheden te kunnen benutten. Consumer Finance heeft inmiddels 11 credit shops in Duitsland geopend en vorige week nog maakten wij de overname bekend van Dominet in Polen, waardoor het aantal kantoren steeg met 152 en er 250.000 klanten bijkwamen in dit land. Onze joint venture-overeenkomst met An Post in Ierland is getekend en gaat begin 2007 van start. Door Merchant Banking's overname van Cinergy Marketing & Trading in de VS werden onze energie- activiteiten verder versterkt: het wereldwijde klantenbestand werd uitgebreid evenals het aantal productniches. Op dit ogenblik komt 20% van onze winst van buiten de Benelux.

Uiteraard blijven wij de kosten zeer scherp in het oog houden. Door de combinatie van efficiencyverbeteringen en gefaseerde investeringen kunnen wij de kosten nog beter beheersen. Onze kostengroei is dan ook in overeenstemming met onze algehele groeiplannen. Wij bevestigen daarom onze eerdere prognose voor het hele jaar: uitgaande van stabiele meerwaarden in vergelijking met 2005 rekenen wij erop dat Fortis een operating leverage van ten minste 250 basispunten zal behalen. Behoudens onvoorziene omstandigheden verwachten wij bovendien dat de kredietschade voor het jaar 2006 zes tot negen basispunten van de gemiddelde kredietrisicogewogen verplichtingen zal bedragen.

Wij hebben besloten om onze organisatie aan te passen aan de veranderende dynamiek van het bedrijfsleven. Recent maakten wij veranderingen bekend in onze organisatiestructuur, waardoor wij het potentieel van Fortis verder kunnen ontsluiten. Wij ontwikkelen nieuwe oplossingen voor onze klanten, waardoor de baten groeien en wij benutten synergieën optimaal door efficiënter gebruik van middelen. Er worden nieuwe teams opgezet die binnen de bestaande strategie de businessplannen en de financiële doelstellingen voor de lange termijn gaan actualiseren. Meer informatie hierover volgt bij de bekendmaking van het jaarresultaat voor 2006 in maart 2007.

Wij zijn trots op wat wij in de eerste negen maanden van dit jaar hebben bereikt. Onze 58.000 toegewijde, professionele medewerkers zijn de kracht van ons bedrijf. Hun voortdurende inzet om de klant de best mogelijke financiële oplossingen te bieden vormt de fundering van onze ambitie om te behoren tot de top van de Europese financiële dienstverleners.'

---


1. Fortis


1.1. Eerste negen maanden 2006 vergeleken met eerste negen maanden 2005

Nettowinst ­ Fortis

De nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen steeg in de eerste negen maanden van 2006 met 19% naar EUR 3.602 miljoen. Het resultaat verbeterde in het Bank- en Verzekeringsbedrijf en bleef stabiel bij Algemeen. De nettowinst over de eerste negen maanden van 2006 is nu al hoger dan de nettowinst van EUR 3.498 miljoen (exclusief het resultaat op desinvesteringen) over het jaar 2005.

Nettowinst ­ Bankbedrijf

In de eerste negen maanden verbeterde de nettowinst naar EUR 2.644 miljoen, een toename van EUR 521 miljoen, ofwel 25%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit uitstekende resultaat werd bereikt dankzij sterke batengroei, lagere mutaties in bijzondere waardeverminderingen en de lagere belastingdruk. De kostentoename hield gelijke tred met de sterke batengroei en werd sterk beïnvloed door recente acquisities en investeringen.

Nettowinst ­ Verzekeringsbedrijf

De nettowinst in het Verzekeringsbedrijf steeg met 4% naar EUR 1.087 miljoen. De toename kwam voornamelijk op het conto van Leven, waar de winst met 9% groeide naar EUR 678 miljoen; bij Niet-leven daalde de winst licht naar EUR 409 miljoen. Achter deze veranderingen in de nettowinst liggen echter een aantal ontwikkelingen. Zo werd bij Niet-leven de stijging van 8% van het technisch resultaat dankzij de verdere verbetering van de combined ratio negatief beïnvloed door een daling van de meerwaarden, waardoor de nettowinst 3% lager uitkwam. Het uitstekende technische resultaat, vooral bij Ongevallen & Ziekte in Nederland, compenseerde ruimschoots de lagere resultaten bij brandverzekeringen. Bij Leven bleef het resultaat vóór belasting ondanks de resultaatgerelateerde commissie aan Fortis Bank België vrijwel stabiel, maar zorgde de lagere effectieve belastingdruk als gevolg van een gunstiger mix van de meerwaarden uiteindelijk voor een hogere nettowinst.

Nettowinst ­ Algemeen

De ongewoon hoge nettowinst bij Algemeen in 2005 kan worden toegeschreven aan het positieve effect van aan Assurant gerelateerde transacties in het eerste kwartaal van dat jaar. Wanneer het effect van deze transacties buiten beschouwing wordt gelaten, bleef het nettoverlies bij Algemeen vrijwel stabiel op EUR 129 miljoen als gevolg van diverse tegengestelde ontwikkelingen.

Gunstig voor de nettowinst was de boetebetaling van EUR 77 miljoen van Fortis Hypotheekbank in verband met vervroegde aflossing op een lening in het tweede kwartaal en de hogere eliminaties van pensioenkosten binnen de onderneming.

Deze positieve bijdrage werd tenietgedaan door de hogere financieringskosten die voortvloeiden uit de verwerving van aandelen Fortis Bank Insurance van Fortis Bank België in het kader van de fusie van Fortis Insurance België en de ongunstige veranderingen in de reële waarde van rentederivaten.


---


1.2. Derde kwartaal 2006 vergeleken met het tweede kwartaal van 2006

In het derde kwartaal van 2006 kwam de totale nettowinst exclusief het resultaat op desinvesteringen uit op EUR 884 miljoen, in vergelijking met EUR 1.390 miljoen in het tweede kwartaal.

Bij het Bankbedrijf lag de nettowinst van EUR 593 miljoen lager dan de zeer sterke prestatie voor het tweede kwartaal, waarin werd geprofiteerd van uitzonderlijk sterke (seizoensgebonden) resultaten bij Treasury en financial markets. De groei zette ook in het derde kwartaal door dankzij goede klantenactiviteit: het onderliggende kredietvolume steeg met 7% op kwartaalbasis en met 18% op jaarbasis en werd gedragen door alle drie de businesses van het Bankbedrijf. Daarnaast liet het vermogen onder beheer in het derde kwartaal een netto-instroom van EUR 5,9 miljard zien.

In het Verzekeringsbedrijf kwam de nettowinst in het derde kwartaal uit op EUR 367 miljoen en lag daarmee slechts licht onder het recordresultaat van het tweede kwartaal. Voor Niet-leven was de verslagperiode een uitstekend kwartaal: de nettowinst (EUR 164 miljoen) steeg met 28% ten opzichte van het tweede kwartaal en met 7% ten opzichte van het derde kwartaal van 2005. De groei was met name het gevolg van de uitstekende resultaten bij Ongevallen & Ziekte in Nederland ­ met een combined ratio in het derde kwartaal van onder de 73% ­ en hogere resultaten bij Autoverzekeringen. De nettowinstdaling van 20% bij Leven naar EUR 203 miljoen (op kwartaalbasis) had te maken met lagere niet-toegerekende resultaten (dat wil zeggen twee derde lager dan in het tweede kwartaal), wat de stijging van 10% in het technische resultaat volledig teniet deed.

Dat het resultaat in het derde kwartaal bij Algemeen lager uitpakte dan in het tweede houdt voornamelijk verband met de ontvangst van de al eerder vermelde boetebetaling voor vervroegde aflossing in het tweede kwartaal en een minder gunstige belastingpositie. Die nadelen zijn deels goedgemaakt door mutaties in de reële waarde van de rest van onze positie in Assurant en overige derivaten.

Kerncijfers Fortis (in EUR miljoen) K3 2006 K2 2006 Mutatie

Nettowinst exclusief resultaat op
desinvesteringen 884 1.390 -36%
- Bankbedrijf 593 1.015 -42%
- Verzekeringsbedrijf 367 381 -4%
- Algemeen -76 -6 * Desinvesteringen
Nettowinst 884 1.390 -36% Winst per aandeel (in EUR) 0,69 1,08 -36% Exclusief resultaat op desinvesteringen 0,69 1,08 -36% Eigen vermogen per aandeel (in EUR) 15,41 14,39 7%


---


1.3. Solvabiliteit

in EUR miljard 30 september 2006 31 december 2005

Netto kernkapitaal 25,7 23,1

Wettelijk vereist minimum 13,4 12,2 Surplus boven wettelijk vereist minimum 12,3 10,9 Surplus boven wettelijk vereist minimum (in %) 92 89

Door Fortis gehanteerd minimum 21,1 19,3 Netto kernkapitaal als percentage van het minimum
gehanteerd door Fortis 122 120

Per 30 september bedroeg het netto kernkapitaal van Fortis EUR 25,7 miljard, oftewel 122% van het door Fortis gehanteerde minimum. In het nettokernkapitaal worden niet-gerealiseerde meerwaarden op de obligatieportefeuille, goodwill en andere immateriële activa en elementen van de `embedded value' niet meegerekend maar tellen niet-gerealiseerde meerwaarden op vastgoed en hybride leningen wel mee. Ten opzichte van ultimo 2005 steeg het netto kernkapitaal met EUR 2,6 miljard dankzij de nettowinst na aftrek van dividend (+ EUR 2,0 miljard), de herwaardering van aandelen (+EUR 0,5 miljard), de uitgifte van een nieuwe hybride lening van EUR 0,5 miljard, de ongunstige ontwikkeling van de reserve omrekeningsverschillen en de terugneming van niet-handelsderivaten en hedge accounting.

De Tier 1-ratio van Fortis Bank is gedaald van 7,4% per ultimo 2005 (Belgische verslaggevingsprincipes) naar 7,1% ultimo september 2006 (op basis van IFRS). Het positieve effect van de ingehouden winst na dividend en de overgang van FB Insurance naar Fortis Insurance werd meer dan tenietgedaan door het effect van de invoering van IFRS, de toename met 11% van de risicogewogen verplichtingen door de stijging van zakelijke leningen aan klanten met 14% en door de groei van toegezegde kredietlijnen, met name in het derde kwartaal. Het hogere risicodragende vermogen weerspiegelt een combinatie van de jaarwinst na aftrek van dividenduitkeringen, de uitgifte van nieuwe achtergestelde leningen en de overdracht van FB Insurance.


1.4. FTE-ontwikkelingen

Fortis neemt nog steeds meer mensen in dienst dan er vertrekken. In de eerste negen maanden van het jaar zijn er
8.021 nieuwe mensen bij Fortis in dienst gekomen (waarvan 7.010 FTE's door werving en 1.011 FTE's via acquisities); 5.953 FTE's verlieten de onderneming. Ultimo september 2006 was 33% van het personeelsbestand werkzaam buiten de Benelux.

FTE's 30 september 2006 31 december 2005 30 september 2005 Fortis 56.313 54.245 53.543 Bankbedrijf 43.015 40.937 40.476 Verzekeringsbedrijf 13.094 13.083 12.843 Algemeen 204 225 224

Benelux 37.920 37.814 38.808 Buiten Benelux 18.393 16.431 14.735


---


2. Bankbedrijf

Kerncijfers ­ Bankbedrijf (in EUR
miljoen) 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie

Totale baten 7.878 6.833 15% 2.245 2.836 -21%

Totale kosten 4.556 3.922 16% 1.549 1.494 4%

Winst voor belasting 3.254 2.777 17% 679 1.301 -48%

Nettowinst exclusief resultaat op
desinvesteringen 2.644 2.123 25% 593 1.015 -42% Desinvesteringen - - - - Nettowinst 2.644 2.123 25% 593 1.015 -42%


- Kosten-batenverhouding 57,8% 57,4% 69,0% 52,7%
- Operationele leverage -0,9%
- Kredietschadeverhouding (basispunten) 1) 4 10 3 8
- Tier 1-ratio 7,1% 7,4% 2)
- FTE's 43.015 40.937 2) 5% 43.015 42.640 1%
1) Op jaarbasis, berekend als percentage van de gemiddelde risicogewogen verplichtingen
2) Jaarultimo 2005


2.1. Analyse

In de eerste negen maanden van 2006 bedroeg de nettowinst in het Bankbedrijf EUR 2.644 miljoen, een stijging van 25% ofwel EUR 521 miljoen vergeleken met dezelfde periode van het afgelopen jaar. Aan dit uitstekende resultaat lagen behalve een forse batengroei, lagere mutaties in bijzondere waardeverminderingen en een lagere belastingdruk ten grondslag. De toenemende kosten hielden gelijke tred met de sterke batengroei en werden sterk beïnvloed door de recente acquisities en investeringen.

In het derde kwartaal werd een nettowinst van EUR 593 miljoen gerealiseerd. Dit was 42% lager dan het zeer goede cijfer voor het tweede kwartaal, toen werd geprofiteerd van uitzonderlijk sterke (seizoensgebonden) resultaten bij treasury en financial markets.
De groei zette ook in het derde kwartaal door dankzij goede klantenactiviteit: het onderliggende kredietvolume steeg met 7% op kwartaalbasis en met 18% op jaarbasis en werd gedragen door alle drie de businesses van het Bankbedrijf. Daarnaast liet het vermogen onder beheer in het derde kwartaal een netto- instroom van EUR 5,9 miljard zien.

De totale baten bereikten in de eerste negen maanden van het jaar een niveau van EUR 7.878 miljoen en lagen daarmee 15% hoger dan de EUR 6.833 miljoen in de vergelijkbare periode van vorig jaar. De toename weerspiegelde de aanhoudend sterke klantenactiviteit, een fors hogere bijdrage van treasury-activiteiten en financial markets en de opname van overgenomen bedrijven. Exclusief het effect van acquisities stegen de totale baten met 11% in vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar.

In de eerste negen maanden van het jaar klommen de nettorentebaten op nettomarge-producten naar EUR 3.822 miljoen, een stijging van 15% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging was grotendeels te danken aan sterke klantenactiviteit, een beter ALM-resultaat en de opname van acquisities. Exclusief acquisities stegen de nettorentebaten met 11%. Aan deze forse toename lag met name een krachtige commerciële activiteit ten grondslag, met een nettorentebatengroei van dubbele cijfers bij Merchant Banking (+16%), Commercial & Private Banking (+17%) en Retail Banking (+10%). De stijging van de nettorentebaten was vooral te danken aan de zeer sterke volumegroei. Ten opzichte van ultimo 2005 groeiden de leningen aan klanten met 5% naar EUR 294 miljard door de toename van de hypotheekportefeuille bij Retail Banking (+12% ten opzichte van eind 2005 naar EUR 55 miljard), van leningen bij Commercial & Private Banking (+9% naar EUR 59 miljard) en van leningen bij Corporate & Institutional Banking en Specialised Finance (+31% naar EUR 46 miljard).


---

Hierdoor hadden de kredietrisicogewogen verplichtingen eind september 2006 een niveau van EUR 219 miljard bereikt, een toename van 10% ten opzichte van jaarultimo. Marktrisicogewogen verplichtingen lagen
25% hoger op EUR 17 miljard en de totale risicogewogen verplichtingen kwamen daarmee uit op EUR 236 miljard, 11% hoger dan eind 2005.

In het derde kwartaal stegen de kredietrisicogewogen verplichtingen met EUR 11,3 miljard ondanks een daling van EUR 3,2 miljard in leningen aan klanten. Deze afname in leningen had te maken met aanzienlijk lagere reverse repo-activiteit die niet geheel kon worden gecompenseerd door de voortgaande sterke groei van de kredietverlening in het hele bankbedrijf. De toename van de kredietrisicogewogen verplichtingen hing samen met een verandering in de samenstelling van kredietportefeuille en hogere toegezegde bedragen.

Gemiddeld kwamen de kredietrisicogewogen verplichtingen in de eerste negen maanden van 2006 uit op EUR 207 miljard, waardoor de nettorentemarge op jaarbasis 2,46% bedroeg.

De nettorentebaten op rentemargeproducten steeg het derde kwartaal met 3% ten opzichte van het tweede kwartaal, met name dankzij de verbetering van de ALM-resultaten waarvan ruim de helft afkomstig was uit eenmalige meevallers. De nettorentebaten bleven groeien, met 4% bij Merchant Banking en met 3% bij Commercial & Private Banking. Bij Retail Banking daalden de rentebaten daarentegen met 3% als gevolg van een renteverhoging op spaarrekeningen in België. Het onderliggende kredietvolume (exclusief reverse repo) bleef groeien, met 7%, en de kredietrisicogewogen verplichtingen klommen gemiddeld met 4% in het kwartaal tot EUR 213 miljard. De nettorentemarge bleef het derde kwartaal derhalve vrijwel onveranderd:
2,45%.

De klantendeposito's waren ultimo september 2006 opgelopen tot EUR 204 miljard (+6% ten opzichte van ultimo 2005). De groei kwam voornamelijk voor rekening van Retail Banking dat tekende voor een sterke groei van termijndeposito's, hogere spaargelden en voor succesvolle Belgische marketingcampagnes in het eerste en derde kwartaal.

De netto vermogensinstroom bleef de eerste negen maanden groeien, vooral bij Private Banking (per saldo EUR 5,3 miljard) en bij Fortis Investments (EUR 9,6 miljard). Het herstel van de financiële markten zorgde voor verdere groei van EUR 3,3 miljard, waardoor het vermogen onder beheer in het totaal op EUR 182 miljard uitkwam, een stijging van 6% ten opzichte van het tweede kwartaal en van 11% voor de eerste negen maanden van 2006.

De netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen stegen de eerste negen maanden aanzienlijk, met 25% naar EUR 2.068 miljoen. De autonome groei is met 19% nog steeds indrukwekkend en zelfs na aftrek van de resultaatgerelateerde commissie die Fortis Insurance Belgium aan Fortis Bank België betaalt, blijft er nog een sterk percentage van 15% over. Alle drie segmenten van het bankbedrijf droegen aan deze stijging bij door de succesvolle cross-selling en een aanzienlijk instroom in de eerste negen maanden. Retail Banking heeft de commissies uit vermogenbeheer een flinke impuls gegeven met een intensieve verkoopcampagne voor beleggingsproducten in België. Bij Commercial & Private Banking kwam de groei met name voor rekening van Private Banking, met een consequent hogere instroom en een sterke activiteit bij Specialised Financial Services (Factoring, Trust en Global Trade). De goede resultaten van Merchant Banking tot nu toe dit jaar vallen toe te schrijven aan sterke onderliggende activiteit bij Global Securities & Funds Solutions en bij Specialised Finance, met name in de eerste jaarhelft. Deze sterke prestatie werd ondersteund door effectieve cross-selling van aan zakelijke klanten verkochte producten van Global Markets en Investment Banking.

In het derde kwartaal zakten de inkomsten uit commissies en vergoedingen tot EUR 656 miljoen. Deze daling van 9% ten opzichte van het zeer hoge resultaat in het tweede kwartaal werd voornamelijk veroorzaakt door de vertraging van de fusie- en overnameactiviteit en de afname van de effectentransacties van onze bankklanten (samen met aanzienlijk lagere volumes op de aandelenmarkten). Achter de daling van de totaalinkomsten zit een toename in de commissies op beheerd vermogen in lijn met de groei van het vermogen onder beheer, dat op zijn beurt weer is geklommen door de sterke instroom bij Fortis Investments en Private Banking. Door deze instroom is ook duidelijk een sterkere basis gelegd voor opbrengsten uit vergoedingen in het vierde kwartaal, waarin doorgaans verder ook wordt geprofiteerd van de hogere eindejaarsbedrijvigheid.


---

De meerwaarden op de beleggingsportefeuille lagen met EUR 363 miljoen 28% (EUR 139 miljoen) lager dan in de eerste negen maanden van 2005. Waren de meerwaarden vorig jaar nog voornamelijk afkomstig uit obligaties, dit jaar kwamen ze voornamelijk voor rekening van aandelen, wat een positief effect had op de totale belastingdruk. De meerwaarden bedroegen in het derde kwartaal EUR 102 miljoen, EUR 88 miljoen meer dan in het tweede kwartaal en hingen met name samen met de verkoop van onze aandelen Arcelor.

Treasury activiteiten en financial markets boekten een batengroei van EUR 1.201 miljoen in de eerste negen maanden, een stijging van 25% oftewel EUR 239 miljoen ten opzichte van de vergelijkbare periode van
2005. Dit segment profiteerde behalve van sterke handelsresultaten en een hogere marktwaarde van financiële-marktinstrumenten en aandelenbeleggingen ook van de doorgaans sterke effectenfinancieringsactiviteiten in het eerste halfjaar. In de balans is een eenmalige bate van EUR 146 miljoen verwerkt in verband met een non-qualifying hedge op een deel van de hypotheekportefeuille. Deze meerwaarden werden gedeeltelijk tenietgedaan door een eenmalige boetebetaling van EUR 77 miljoen binnen het concern in verband met de vervroegde aflossing van een lening in het tweede kwartaal. Op concerniveau was het effect hiervan nihil: tegenover het verlies stond een bate bij Algemeen.

In het derde kwartaal daalden de baten bij treasury en financial markets met EUR 597 miljoen naar EUR 66 miljoen. Deze daling dient te worden gezien in het licht van een uitzonderlijk goed tweede kwartaal waarin werd geprofiteerd van sterke seizoensgebonden effectenfinancieringsactiviteiten,(dividendseizoen in K2) zeer sterke handelsresultaten en de positieve herwaardering van non-qualifying hedges. Van de daling was EUR 121 miljoen toe te schrijven aan de (niet met de bedrijfsactiviteiten samenhangende) negatieve reële waarde van de non-qualifying hedges in het derde kwartaal; het leeuwendeel (circa EUR 300 miljoen) hing samen met de sterke seizoensgebonden effectenfinancieringsactiviteiten in het tweede kwartaal en de lagere resultaten uit private equity. De resterende daling, circa EUR 170 miljoen, was het gevolg van het lagere resultaat op aandelentransacties (vóór belasting), geringere aan marktactiviteit gerelateerd aan fusies- en overnames en een minder volatiele markt. Het zwakkere resultaat op de aandelenhandel dient echter wel in samenhang met de lagere effectieve belastingdruk te worden beoordeeld: de posities worden namelijk beheerd op basis van de situatie na belastingen. Het onderliggende handelsinkomen, rekening houdend met de belastingdruk, bleef zich gezond ontwikkelen en bevindt zich nog ruim boven het niveau van de bodem voor de afgelopen zeven jaar (EUR 450 miljoen op jaarbasis). Ook op de treasury-activiteiten had de stijgende korte rente een negatief effect, zij het in mindere mate.

De overige baten kwamen in de eerste negen maanden uit op EUR 198 miljoen en lagen daarmee EUR 11 miljoen lager dan vorig jaar (toen werd geprofiteerd van een buitengewone terugbetaling van EUR 48 miljoen uit het Belgische Beschermingsfonds voor deposito's).

De wijziging in de bijzondere waardevermindering bleef erg laag op EUR 68 miljoen in de eerste negen maanden, EUR 66 miljoen lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in het derde kwartaal was de bijzondere waardevermindering per saldo heel laag (EUR 18 miljoen), met een vrijval van EUR 39 miljoen in Merchant Banking, waardoor de totale vrijval voor de eerste negen maanden op EUR 113 miljoen uitkwam. Het kredietklimaat bleef gunstig en er hoefde maar voor weinig leningen voorzieningen te worden getroffen. Daarnaast zijn specifieke voorzieningen teruggenomen door de verbeterde financiële positie van kredietnemers of de aflossing van kredietfaciliteiten. De bijzondere waardeverminderingen bij Retail Banking en Commercial & Private Banking waren in overeenstemming met de verwachte verliezen over de hele cyclus.

De kredietschadeverhouding (als percentage van de gemiddelde kredietrisicogewogen verplichtingen) bleef op jaarbasis erg laag op vier basispunten voor de eerste negen maanden van 2006 in vergelijking met 10 basispunten voor heel 2005. Onvoorziene omstandigheden daargelaten blijft de kredietschade voor heel 2006 naar verwachting binnen een bandbreedte van zes à negen basispunten, wat aanzienlijk lager is dan de verwachte kredietschadeverhouding van 25 tot 30 basispunten over de cyclus.

De totale kosten lagen met EUR 4.556 miljoen 16% hoger dan in de eerste negen maanden van 2005. Wordt het effect van acquisities buiten beschouwing gelaten, dan ligt de toename op 10% en komt de autonome operationele leverage op 160 basispunten. Wij verwachten ons doel voor de operationele leverage van
250 basispunten voor 2006 te behalen.


---

De kosten/batenverhouding voor de negenmaandsperiode bedraagt 57,8%, slechts licht hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Exclusief het effect van acquisities verbeterde de kosten/batenverhouding van 57,3% in de eerste negen maanden van vorig jaar naar 56,5% nu.

De personeelskosten kwamen in de eerste negen maanden uit op EUR 2.669 miljoen en lagen daarmee 13% hoger dan in de vergelijkbare periode van 2005 (7% exclusief acquisities, met name Fortis Bank Turkey, Dryden Wealth Management en Atradius Factoring). Autonoom zijn de personeelskosten vooral gestegen door werving voor Commercial & Private Banking en Merchant Banking, incidentele loonstijgingen en resultaatafhankelijke loonstijgingen. Deze kosten werden deels gecompenseerd door een in het tweede kwartaal geboekte eenmalige vrijval uit pensioengerelateerde voorzieningen naar aanleiding van een verandering in de wet- en regelgeving. De stijging van het aantal FTE's concentreerde zich in de activiteiten buiten de Benelux.

De personeelskosten kwamen het derde kwartaal 7% hoger uit. Exclusief de eenmalige vrijval in verband met de pensioenvoorziening stegen de personeelskosten met 3%, met name vanwege werving van personeel met klantencontact bij Commercial & Private Banking.

In het Bankbedrijf groeide het aantal FTE's met 6% naar 43.015, een stijging van 2.539 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Autonoom was dit circa 3%, voornamelijk door Commercial & Private Banking en Merchant Banking.

De overige kosten namen de eerste negen maanden met 21% toe naar EUR 1.887 miljoen, een stijging van
14% exclusief het effect van acquisities. De forse investeringen in marketing, consultancy en IT die aan het autonome cijfer ten grondslag lagen, zijn duidelijk ondersteunend voor de sterke batengroei bij de diverse businesslines. In het derde kwartaal waren de overige kosten onveranderd ten opzichte van het tweede kwartaal (EUR 629 miljoen).

De effectieve belastingdruk bedroeg de eerste negen maanden van 2006 18%. Deze daling van 5% ten opzichte van de 23% voor de vergelijkbare periode van 2005 hing samen met de opbouw van de handelsbaten, hogere belastingvrije meerwaarden en het effect van de oprichting van een treasurycentrum.


---


2.2. Ontwikkelingen Bankbedrijf per business (zie voor meer informatie het Financial & Operational Review)


2.2.1. Retail Banking

Kerncijfers - Retail Banking 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie

Nettowinst (in EUR miljoen) 876 757 16% 209 297 -30%

Kosten-batenverhouding 63,3% 62,5% 70,6% 62,0% Operationele leverage -1,4%

FTE's 16.874 14.186 1) 19% 16.874 16.710 1%
1) Jaarultimo 2005 (exclusief schaalveranderingen)

Bij Retail Banking klom de nettowinst de eerste negen maanden met een stevige 16% naar EUR 876 miljoen. Exclusief totale buitengewone baten van EUR 59 miljoen (meerwaarden op vastgoed, de verkoop van de acquisitie-activiteiten van ICS en een terugbetaling van het Belgische Beschermingsfonds voor deposito's) steeg de nettowinst van EUR 697 miljoen naar EUR 876 miljoen (+26%), waarbij de totale batengroei van
17% deels teniet werd gedaan door hogere lasten (+15%).

Exclusief de consolidatie van Consumer Finance Duitsland en Retail Bank Turkije lag de totale batengroei met 8% ruim boven de kostenstijging van 6%, waardoor de operationele leverage autonoom 200 basispunten bedroeg.

Voor het derde kwartaal werd een nettowinst van EUR 209 miljoen opgetekend. Deze daling van 30% ten opzichte van het tweede kwartaal valt toe te schrijven aan 8% lagere baten en hogere kosten (+5%). In het tweede kwartaal werden de kosten daarentegen gunstig beïnvloed door eenmalige baten (vrijval van voorzieningen in Nederland).


2.2.2. Merchant Banking

Kerncijfers - Merchant Banking 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie

Nettowinst (in EUR miljoen) 1.209 892 36% 231 545 -58%

Kosten-batenverhouding 45,5% 49,6% 69,8% 34,0% Operationele leverage 10%

FTE's 4.749 4.159 1) 14% 4.749 4.639 2%
1) Jaarultimo 2005 (exclusief schaalveranderingen)

In de eerste negen maanden steeg de nettowinst met 36%: van EUR 892 miljoen vorig jaar tot EUR 1.209 nu. Aan deze forse toename lag een sterke totale batengroei van 21% naar EUR 2.239 miljoen ten grondslag.

Ruim 50% van de baten van Merchant Banking in deze negenmaandsperiode was het gevolg van de sterke positie in specifieke producten en klantgebieden. Energy, Commodities & Transportation (ECT) droeg 18% bij aan de totale batengroei en gaf dankzij relatief geringe handelsposities blijk van een enorme veerkracht. De dienstverlening aan hedgefunds en andere institutionele beleggers was goed voor 27% van de totale baten, terwijl gestructureerde producten en complexe financieringsoplossingen voor financiële instellingen 10% voor hun rekening namen.

In het derde kwartaal bedroeg de nettowinst EUR 231 miljoen, een daling van 58% ten opzichte van een doorgaans goed tweede kwartaal waarin werd geprofiteerd van zowel een sterke marktactiviteit als een goede positie in effectenleen en arbitrage.

10


2.2.3. Commercial & Private Banking

Kerncijfers ­ Commercial & Private Banking 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie

Nettowinst (in EUR miljoen) 558 413 35% 153 202 -24%

Kosten-batenverhouding 57,7% 57,0% 62,8% 55,4% Operationele leverage -1,5%

FTE's 7.810 6.119 1) 28% 7.810 7.518 4%
1) Jaarultimo 2005 (exclusief schaalveranderingen)

De nettowinst van Commercial & Private Banking bedroeg in de eerste negen maanden EUR 558 miljoen, een stijging van 35% ten opzichte van 2005. De totale batengroei was 20% (EUR 1.845 miljoen), waarvan
13% autonoom dankzij de sterke toename van de nettorentebaten en de netto-inkomsten uit commissies en vergoedingen. De autonome kosten lagen 8% hoger, waardoor de operationele leverage uitkwam op 5% autonoom.

Op kwartaalbasis daalde de nettowinst met 24% naar EUR 153 miljoen. Dit is enerzijds het gevolg van de netto-inkomsten en vergoedingen die uitzonderlijk hoog waren en anderzijds van de lagere toegerekende ALM-resultaten in het derde kwartaal.

Alle onderliggende factoren waren het derde kwartaal sterk ondanks de gebruikelijke wat matte transactie activiteit in de zomervakantieperiode. Leningen aan klanten namen in alle bedrijfsonderdelen en markten toe en bereikten een niveau van EUR 58,3 miljard (+3% ten opzichte van het tweede kwartaal) bij een gunstig kredietklimaat. Ook het vermogen onder beheer liet het derde kwartaal een sterke instroom van EUR 3,3 miljard zien, waardoor de netto-instroom tot ultimo september EUR 5,3 miljard bedroeg en het vermogen onder beheer uitkwam op EUR 75,4 miljard.


---


3. Verzekeringsbedrijf

Kerncijfers ­ Verzekeringsbedrijf 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie (in EUR miljoen)

Nettowinst exclusief resultaat op
desinvesteringen 1.087 1.043 4% 367 381 -4%
- Leven 678 621 9% 203 253 -20%
- Niet-leven 409 422 -3% 164 128 28%
- Algemeen

Desinvesteringen

Nettowinst 1.087 1.043 4% 367 381 -4%

Operationele leverage -8.9% Aantal FTE's 13.094 13.0831) 0% 13.094 12.874 2%

Leven
Bruto verzekeringspremies 5.864 5.816 1% 1.954 1.931 1% Beleggingscontracten zonder discretionaire
winstdeling 1.994 1.986 0% 653 567 15% Bruto-instroom 7.858 7.802 1% 2.607 2.498 4%

Technisch resultaat 467 570 -18% 166 151 10% Operationele marge 591 702 -16% 216 193 12%

Niet-leven
Bruto verzekeringspremies 3.952 3.774 5% 1.163 1.177 -1%

Technisch resultaat 482 446 8% 183 155 18% Operationele marge 490 485 1% 183 158 16% Combined ratio 94,3% 94,5% 93,8% 94,2%
1) Jaar ultimo 2005


3.1. Analyse

Het verzekeringsbedrijf van Fortis zag de nettowinst met 4% stijgen naar EUR 1.087 miljoen, waarbij de Leven-activiteiten met 9% toenamen naar EUR 678 miljoen en Niet-leven licht daalde naar EUR 409 miljoen. Aan de nettowinststijging lagen diverse onderliggende operationele ontwikkelingen ten grondslag. In Niet- leven werd de stijging van 8% in het technisch resultaat dankzij verdere verbetering van de combined ratio tenietgedaan door lagere meerwaarden, waardoor de nettowinst met 3% daalde. In Nederland behaalde Ongevallen & Ziekte een uitstekende technische winst die het lagere resultaat in Brand ruimschoots compenseerde. In Leven bleef het resultaat vóór belastingen vrijwel onveranderd, ondanks de resultaatgerelateerde commissie die werd betaald aan Retail Banking in België, maar de lagere effectieve belastingdruk dankzij de gunstigere samenstelling van de meerwaarden dreef de nettowinst op.

De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op EUR 367 miljoen, een lichte daling ten opzichte van het record van het tweede kwartaal. Met een nettowinst van EUR 164 miljoen boekte Niet-leven een uitstekend kwartaal: een stijging van 28% ten opzichte van het tweede kwartaal en 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De groei werd voornamelijk gedreven door het uitstekende resultaat in de Nederlandse Ongevallen & Ziekte-activiteiten ­ die in het derde kwartaal een combined ratio beneden de 73% behaalden ­ en het hogere resultaat in Autoverzekeringen. De daling van 20% op kwartaalbasis in de nettowinst in Leven naar EUR 203 miljoen was toe te schrijven aan lagere niet-toegerekende resultaten, dat wil zeggen een daling met tweederde in vergelijking met het tweede kwartaal. Dit deed de stijging van 10% in het technisch resultaat ruimschoots teniet.

De bijna voltooide integratie in Nederland drukte de kosten van Insurance Netherlands met 2%. De volumegroei en de integratie van Fortis AG en FB Insurance dreven de kosten in België daarentegen op. De voortgaande internationale groeistrategie droeg bij aan de totale kostenstijging van 7% tot nu toe dit jaar.
12

Leven
Met EUR 7.858 miljoen was de bruto-instroom in Leven slechts licht hoger dan vorig jaar, omdat tegenover de robuuste groei in België de bewuste keuze stond om de productie in Portugal te verlagen. De bruto- instroom in het derde kwartaal bedroeg EUR 2.607 miljoen, een stijging van 4% ten opzichte van het tweede kwartaal en 7% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op kwartaalbasis werd de groei voornamelijk gedreven door hogere omzet in Nederland en International, terwijl de omzet in België gezond bleef dankzij een voortgaande campagne in het bankkanaal.

De premies in nieuwe productie uitgedrukt als Annual Premium Equivalent (APE) bedroegen EUR 883 miljoen, in lijn met het (hoge) niveau van vorig jaar omdat groei van 11% in België en 4% in Nederland werd geremd door lagere productie in Portugal en Spanje. Al met al wordt verwacht dat de marge op nieuwe productie op hetzelfde niveau zal liggen als vorig jaar.

De winst vóór belasting in Leven was in de eerste negen maanden van dit jaar vrijwel onveranderd met EUR 839 miljoen omdat de hogere winst in Nederland en bij International volledig teniet werd gedaan door de resultaatgerelateerde commissie die Insurance Belgium betaalde aan Retail Banking. De nettowinststijging van 9% naar EUR 678 miljoen was te danken aan de lagere effectieve belastingdruk door het hogere percentage meerwaarden op aandelen.

Niet-leven
De brutopremies in Niet-leven klommen met 5% naar EUR 3.952 miljoen, dankzij groei van 11% bij International en 9% in België, die de daling van 3% in Nederland meer dan compenseerden. Alle productcategorieën droegen bij aan de jaar-op-jaar groei. De premies bij de schadeverzekeringen stegen met
7% dankzij voortgaande bovengemiddelde groeipercentages in België en de succesvolle affinity- marketingstrategie in het VK. De brutopremies in Ongevallen & Ziekte waren 2% hoger en profiteerden van de sterke groei in ziekteverzekeringen in België en campagnes voor gezondheidsproducten in Portugal, terwijl onze Nederlandse bedrijven nadrukkelijk buiten de prijsoorlog in het Nederlandse ziektekostensegment bleven.

In de eerste negen maanden klom het technisch resultaat in Niet-leven met 8% naar EUR 482 miljoen, dankzij de bovengenoemde volumegroei en een lichte verbetering van de combined ratio naar 94,3%. Het uitstekende resultaat in Niet-leven werd gedragen door Ongevallen & Ziekte in Nederland, dat compenseerde voor het lagere resultaat bij Brand. De Nederlandse Ongevallen & Ziekte-lijn heeft op dit moment een uitzonderlijk sterke combined ratio van 77,8%, dankzij zeer goede technische prestatie en een gunstig schadeklimaat. De combined ratio voor Fortis als geheel in de schadeverzekeringen klom omhoog van het dieptepunt vorig jaar en bevindt zich nu op 97,6%, waarbij een beter technisch resultaat in Autoverzekeringen en Overig de hogere claimfrequentie in Brand onvoldoende kon compenseren. Ondanks deze sterke onderliggende resultaten daalde de nettowinst met 3% naar EUR 409 miljoen door lagere meerwaarden en niet toegerekende resultaten.

Het derde kwartaal liet dezelfde positieve onderliggende ontwikkelingen zien als die in het eerste halfjaar werden waargenomen. De premiegroei bleef op peil in België en bij International, waar seizoensgebonden lager premie-inkomen in Nederland tegenover stond. De productie groeide in alle drie businesses goed in vergelijking met hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De verbeterde combined ratio van 93,8% ­ dankzij de bovengenoemde kracht van Ongevallen & Ziekte in Nederland ­ deed het technisch resultaat stijgen, waardoor een uitstekende nettowinst van EUR 164 miljoen werd geboekt.
13


3.2. Resultaat per business (voor volledige informatie zie het Financial & Operational Review)


3.2.1. Insurance Belgium

Kerncijfers ­ Verzekeringsbedrijf België 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie (in EUR miljoen)

Nettowinst 419 412 2% 146 141 3% Bruto instroom Leven 3.661 3.331 10% 1.299 1.299 0% Bruto verzekeringspremies Niet-leven 975 899 9% 311 295 5% Combined ratio 99,3% 95,5% 100,2% 97,3%

Operationele leverage -12.0% FTE's 5.129 5.0031) 3% 5.129 5.016 2%
1) Jaar ultimo 2005.

De nettowinst steeg met 2% naar EUR 419 miljoen. Hogere meerwaarden compenseerden de resultaatgerelateerde commissie van EUR 63 miljoen die werd betaald aan Retail Banking België. Exclusief deze commissie zou de nettowinst met 12% zijn gestegen. De operationele marge daalde met 11% naar EUR 445 miljoen, wederom grotendeels vanwege de resultaatgerelateerde commissie.

De bruto-instroom nam toe met 10% naar EUR 4.636 miljoen. De instroom in Leven steeg eveneens met 10%, terwijl het premie-inkomen in Niet-leven met 9% klom in vergelijking met de eerste negen maanden van vorig jaar .

De kosten stegen met 7% naar EUR 286 miljoen door volumegroei en de integratie van Fortis AG en FB Insurance. Eind september bedroeg het totale aantal FTE's 5.129. In lijn met de groeistrategie van Fortis Insurance Belgium steeg het aantal FTE's met 113 in het derde kwartaal. Zoals begin dit jaar werd aangekondigd, is Fortis Insurance Belgium van plan om totaal 370 FTE's te werven in 2006. Dit aantal is onderverdeeld in 168 nieuwe medewerkers om de volumegroei in Niet-leven op te vangen en 202 FTE's om de medewerkers te vervangen die dit jaar met pensioen gaan of het bedrijf verlaten.


3.2.2. Insurance Netherlands

Kerncijfers ­ Verzekeringsbedrijf 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie Nederland
(in EUR miljoen)

Nettowinst 476 461 3% 155 167 -7% Bruto instroom Leven 2.057 1.987 4% 632 579 9% Bruto verzekeringspremies Niet-leven 1.570 1.612 -3% 397 439 -10% Combined ratio 86,8% 90,9% 86,2% 88,7%

Operationele leverage -6.0% FTE's 4.258 4.6521) -8% 4.258 4.277 -0%
1) Jaar ultimo 2005.

De verbeterde onderliggende prestatie, zowel in selectieve underwriting als in claimsmanagement en lagere belastingdruk bood tegenwicht aan lagere meerwaarden en dreef de nettowinst met 3% op.

De bruto-instroom in Leven in de eerste negen maanden steeg naar EUR 2.057 miljoen, een toename van 4% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Door de voortgaande nadruk op de verkoop van producten met periodieke premiebetaling steeg het premie-inkomen voor nieuwe producten uitgedrukt als Annual Premium Equivalent (APE) naar EUR 200 miljoen, een stijging van 4% in vergelijking met vorig jaar. Fortis Insurance Netherlands houdt zich bewust buiten de prijsoorlog in het ziektekostensegment. Hierdoor daalden de brutopremies in Niet-leven voor de eerste negen maanden met 3% van EUR 1.612 miljoen naar EUR 1.570 miljoen. Exclusief ziektekostenverzekeringen bleven de brutopremies onveranderd.
14

Fortis Insurance Netherlands zette zijn sterke commerciële prestatie op deze markt met grote concurrentie voort, wat te zien was aan de hogere instroom in het derde kwartaal in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De integratie werpt nog steeds vruchten af. Ondanks incidentele loonstijgingen bleven de kosten met EUR 390 miljoen 2% beneden het niveau van vorig jaar (EUR 398 miljoen). Tegenover de salarisstijgingen stond verdere reductie van het aantal FTE's die bijdroeg aan de kostendaling.


3.2.3. Insurance International

Kerncijfers - Insurance International 9M 2006 9M 2005 Mutatie K3 2006 K2 2006 Mutatie (in EUR miljoen)

Nettowinst 192 170 13% 66 73 -10% Bruto instroom Leven 2.140 2.485 -14% 676 621 9% Bruto verzekeringspremies Niet-leven 1.407 1.263 11% 455 443 3% Combined ratio 99,1% 98,7% 97,3% 98,2% Operationele leverage -4.3% FTE's 3.707 3.4281) 8% 3.707 3.581 4%
1) Jaar ultimo 2005.

Bij Fortis Insurance International nam de nettowinst toe met 13% naar EUR 192 miljoen in de eerste negen maanden van 2006. De nettowinst in Leven klom met 25%, voornamelijk dankzij het hogere volume in zowel Azië als Europa. In Niet-leven steeg de nettowinst met 8%, dankzij voortgaande goede underwriting en risicobeheer.

De totale bruto-instroom bij volledig geconsolideerde Levenbedrijven kwam uit op EUR 2.140 miljoen, door het gestegen premievolume in Frankrijk en Luxemburg en de verminderde nadruk op beleggingsgerelateerde koopsompolissen in Portugal. Er is een nieuwe generatie aantrekkelijkere en winstgevende producten ontwikkeld. De totale bruto-instroom bij de Levenbedrijven op basis van de `equity'-methode (op 100% basis) nam toe met 11% van EUR 2.215 miljoen naar EUR 2.468 miljoen. De stijging was te danken aan de uitstekende batengroei in China, de start van Malaysia National Insurance Holdings (MNIH) en verdere versterking van het bankverzekeringskanaal in Thailand. De nieuwe productie op basis van APE kwam uit op EUR 347 miljoen (inclusief Spanje), een daling van 9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, voornamelijk door de verminderde instroom in Portugal en Spanje. In het derde kwartaal was de bruto- instroom bij de volledig geconsolideerde bedrijven 9% hoger dan in het tweede kwartaal, voornamelijk door het gestegen volume in Portugal en Luxemburg.

In Niet-leven groeiden de bruto-premies bij de geconsolideerde bedrijven met 11% van EUR 1.263 miljoen naar EUR 1.407 miljoen. Deze stijging was voornamelijk te danken aan de succesvolle overgang van de klanten van Age Concern naar Fortis in het VK. De bruto-premies in Niet-levenbedrijven op basis van de `equity'-methode verdubbelden bijna (op 100% basis) van EUR 175 miljoen naar EUR 339 miljoen, vooral dankzij de acquisitie van MNIH in Maleisië.


15

Voor een gedetailleerde analyse van de resultaten voor de eerste negen maanden zie het Financial & Operational Review, de presentatie voor analisten en de Interim Financial Statements'. Deze documenten vindt u op onze website: www.fortis.com

Persconferentie

9 november 11.00 CET

+ 44 207 7138 0814 (Verenigd Koninkrijk)

+32 2 400 6864 (België)

+31 20 713 2998 (Nederland)

Conference call voor analisten

9 november 14.00 (CET)
Inbelnummers:

+44 20 7138 0813 (Verenigd Koninkrijk)

+32 2 400 6864 (België)

+1 718 354 1359 (VS)

Fortis is een internationale financiële dienstverlener op het gebied van bankieren en verzekeren. Wij bieden onze particuliere, zakelijke en institutionele klanten een totaalpakket van producten en diensten via de eigen kanalen, via het verzekeringsintermediair en via andere partners. Met een marktkapitalisatie van EUR 42,8 miljard (31/10/2006) behoort Fortis tot de twintig grootste financiële instellingen van Europa. De sterke solvabiliteit, de aanwezigheid in 50 landen en het professionalisme van onze 58.000 medewerkers stellen ons in staat om mondiale kracht te combineren met lokale flexibiliteit en onze klanten optimale ondersteuning te bieden. Voor meer informatie zie www.fortis.com

Perscontacten:

Brussel: +32 2 565 35 84 Utrecht: +31 30 226 32 19

Investor Relations:

Brussel: +32 2 565 53 78 Utrecht: +31 30 226 32 20


16


---- --