Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 265 TR
Datum: 9 november 2006

Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur 2006
Vijf nominaties voor architectuurprijs van Fryslân

Voor de Vredeman de Vries Prijs voor Architectuur van de provincie Fryslân heeft de jury vijf projecten genomineerd. Er waren eenenzeventig inzendingen. De architectuurprijs wordt uitgereikt als erkenning voor het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen een opdrachtgever en een ontwerper. Daarbij staan het ontwerpproces, de toegevoegde waarde en relevantie voor de samenleving centraal. Zowel geregistreerde, als niet-geregistreerde architecten konden dit jaar in aanmerking komen voor deze prijs. De prijswinnaar wordt op 25 november bekend gemaakt. De provincie wil met deze prijs de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek vergroten. De prijs is daarnaast bedoeld om de architectonische kwaliteit van bouwwerken te bevorderen.

De genomineerde projecten zijn:
. Nieuwbouw Dogma Hûs # 1, Leeuwarden; Onix bv, Groningen, projectarchitect: ing. H. Meijer; opdrachtgever: B. Maarsingh en I. van Steijn . Nieuwbouw appartementencomplex Ter Huivra, Joure; Claus en Kaan Architecten, Amsterdam; projectarchitecten: Felix Claus/Jaap Gräber; opdrachtgever Le Clercq Planontwikkeling BV, Deventer . Verbouw Nationaal Keramiekmuseum Princessehof, Leeuwarden; Ir. Marten Atsma Architectenburo, Oentsjerk; projectarchitecten: Marten Atsma/Wim Crouwel; opdrachtgever: Cees van 't Veen, directeur Princessehof . Nieuwbouw 10 appartementen aan de Gedempte Putten 24-26, Makkum V.d. Bijl & Wijffels Architectenbureau BNA, Heerenveen; projectarchitect: dhr. E.P.L. Wijffels; opdrachtgever: De Friese Greiden Groep, Bolsward . Herontwikkeling Vegelinbuurt, Leeuwarden; GDA , Burdaard; projectarchitect: ing. Doeke van Wieren; opdrachtgever: Woonproject, Grou

Prijsuitreiking
Op zaterdag 25 november 2006 maakt mevrouw Bleize, wethouder in Leeuwarden, de prijswinnaars bekend in het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden. Het team, bestaande uit de ontwerper en opdrachtgever van het winnende project, ontvangt een bedrag van E 5000,- en een oorkonde. De overige genomineerden ontvangen E 500,- per nominatie. In samenwerking met de Leeuwarder Courant wordt tevens de Leeuwarder Courant publieksprijs uitgereikt. Op 10 november verschijnen negentien projecten uit de eerste selectieronde in de Leeuwarder Courant, waaruit het lezerspubliek een keuze kan maken. De publieksprijs, bestaande uit twee reischeques van E 500,- (één voor het winnende project en één voor een lezer), wordt ook op 25 november uitgereikt.


---- --