KPMG


Structurele aandacht voor arbeidsvoorwaarden legt KPMG geen windeieren

9 november 2006

De arbeidsvoorwaarden van accountants- en adviesorganisatie KPMG behoren tot de beste van Nederland en zijn binnen de grote accountantskantoren zelfs onovertroffen. Dit blijkt uit het toonaangevende, onafhankelijk onderzoek dat het weekblad Intermediair jaarlijks uitvoert naar de arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en de bedrijfscultuur van Nederlandse bedrijven en overheidsinstellingen met tenminste 100 werknemers.

Naast de beloning worden in het onderzoek de diverse regelingen voor het personeel met elkaar vergeleken, zoals mobiliteitsregelingen, studieregelingen, werktijdregelingen en regelingen voor kinderopvang.

"Het doet ons deugd dat de structurele aandacht voor de kwaliteit van onze arbeidsvoorwaarden door de jaren niet onopgemerkt is gebleven", constateert Frans van Heesbeen, directeur Human Resources bij KPMG. "Van oudsher heeft KPMG op de arbeidsmarkt een uitstekende reputatie. Dit komt niet alleen door de vanouds hoge opleidingsbudgetten en de uitstekende beloning, maar ook door de voortdurende aandacht voor het scheppen van optimale werkomstandigheden voor onze mensen.

Deze reputatie is ons veel waard en gezien onze groeiambities is het van levensbelang om een goede partij te blijven voor de arbeidsmarkt, zowel voor starters als voor ervaren medewerkers. In dat kader is het dan ook essentieel dat wij door eigen en potentiële werknemers worden gezien als de 'employer of choice'. Het is goed te zien dat deze inspanningen nu ook door een onafhankelijk medium worden herkend."

Om je te onderscheiden van concurrerende accountantskantoren en andere partijen in de zakelijke dienstverlening is het volgens Van Heesbeen van groot belang de arbeidsvoorwaarden met regelmaat kritisch tegen het licht te houden, voortdurend te vernieuwen en andere bedrijven steeds een stap voor te zijn.

Van Heesbeen: "Natuurlijk speelt de beloning van de mensen daarbij een rol. In de praktijk zien wij echter in toenemende mate dat jonge mensen zoeken naar afwisselend werk met ruimte voor ontplooiing en goede doorgroeimogelijkheden. Daarnaast is een goede balans tussen werk en privé voor veel mensen belangrijk. Als KPMG zijn wij dan ook voortdurend op zoek naar de mogelijkheden om onze mensen daarin tegemoet te komen."

KPMG stimuleert haar mensen om zich voortdurend te ontwikkelen en het niveau van haar human capital op peil te houden en te verbeteren. Van Heesbeen: "Daarom is er veel ruimte voor coaching en begeleiding. Bovendien zijn onze opleidingsbudgetten hoog en worden onze professionals drie keer per jaar vrijgemaakt voor trainingen en opleidingen.

Het vergt op dit moment een investering van 13,8% van de loonsom van onze organisatie. Daarnaast is flexibiliteit in het werk bij KPMG van groot belang. Dankzij de informatietechnologie is veel werk niet meer aan tijd of plaats gebonden. Daarom hebben wij dit jaar een extra regeling getroffen waarmee onze medewerkers optimaal kunnen profiteren van de huidige middelen op het gebied van IT en communicatie. De regeling maakt de roep van onze mensen om een verdere flexibilisering van het werk mogelijk."

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039.

© 2006 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.