EUROPA EEN PRIORITEIT
een ongevraagd advies van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV)

Europa moet in de verkiezingscampagnes een grotere rol spelen stelt de AIV in het vandaag verschenen advies EUROPA EEN PRIORITEIT!

De AIV is van mening dat de regering en de politieke partijen onvoldoende rekening houden met het belang van Europa voor Nederland. Ons land is in hoge mate van Europa afhankelijk als het gaat om kwesties van welvaart, veiligheid en migratie. De Nederlandse burgers hebben recht op politieke stellingname, zeker in deze verkiezingstijd. De politici mogen zich niet laten afschrikken door vermeende euroscepsis bij de burgers.

Het advies gaat op verschillende vraagstukken in. Bijvoorbeeld op de veelgehoorde vraag: is de Unie te duur? De AIV concludeert van niet. De Unie kost slechts 1% van het gezamenlijke inkomen van de lidstaten, wat een fractie is van de kosten van de overheden van de lidstaten zelf. Wel is het van belang om met spoed te werken aan een systeem van eigen middelen voor de Unie. Dat moet niet langer van de nationale begrotingen afhankelijk zijn. Deze kwestie speelt al in 2007. Wat vinden de politieke partijen?

De AIV geeft drie beleidsterreinen aan waarop de EU in de komende periode meer moet gaan doen. Deze zijn 1) asiel- en migratie; 2) de interne en externe veiligheid en 3) de energiezekerheid. Op al deze terreinen is nationale beleid onvoldoende. Hier is meer Europese samenwerking geboden en veel burgers vragen dat ook. Voor elk van deze terreinen heeft de AIV concrete aanbevelingen uitgewerkt.

Nu de EU zoveel lidstaten heeft gekregen, is stroomlijning van de besluitvorming dringend noodzakelijk. Voorgesteld wordt zoveel mogelijk de unanimiteitsregel in de besluitvorming af te schaffen. Om de Unie efficiënter en democratischer te maken, geeft de AIV een flink aantal aanbevelingen. Daarbij wordt aangeven welke maatregelen wel en welke geen verdragswijziging vergen, en welke prioriteit verdienen. Wat vinden de politieke partijen?

Naast dit nieuwe beleid moet het bestaande beleid van de EU op een drietal terreinen beter op de rails worden gezet.

1) De Interne Markt. Dit is van enorm belang voor de economie en het bedrijfsleven. Maar de EU is meer dan economisch samenwerking alleen. Het gaat ook om waarden; een democratische rechtsstaat kan niet zonder. Breed gedragen waarden zoals vrede, veiligheid, vrijheid en democratie moeten steviger worden uitgedragen. Niet alleen naar buiten toe, maar ook naar binnen, in de lidstaten zelf. Ook moet de samenhang tussen het goed functioneren van de interne markt en de dienstenliberalisering veel beter voor het voetlicht worden gebracht. Het is essentieel om het sociale gezicht van Europa op de lange termijn te kunnen behouden.

2) De Economische en Monetaire Unie (EMU). Het nakomen van de vrijwillige afspraken tussen de lidstaten is wezenlijk voor het functioneren van de euro. De thans bestaande 'methode van open coördinatie' is op de lange termijn onvoldoende; landen moeten aan de afspraken kunnen worden gehouden.

3) De externe concurrentiepositie. Om de uitdagingen van de globalisering het hoofd te bieden, is verdere economische integratie van Europa essentieel. Daarbij hoort ook de integratie van de nieuwe lidstaten in het verband van de EU.

Volgens de AIV kan de EU in haar huidige vorm de haar gestelde taken niet naar behoren uitvoeren. Om de situatie te verbeteren moet Nederland een aantal verdragswijzigingen met voorrang nastreven. Dergelijke wijzigingen kosten echter tijd, en daarom heeft de AIV ook aandacht besteed aan mogelijke institutionele wijzigingen die - in afwachting daarvan - alvast tot verbetering kunnen leiden.

De volledige tekst van het advies kunt u vanaf vandaag vinden op de webpagina van de AIV: www.aiv-advies.nl


Noot voor de redactie /