Ingezonden persbericht


Persbericht

Rembrandt meest gewaardeerde overleden Nederlandse schilder

Jarenlang stond Van Gogh op de eerste plaats van de lijst met meest gewaardeerde overleden Nederlandse beeldend kunstenaars. Onder invloed van het Rembrandt jaar is dat dit jaar veranderd: Rembrandt van Rijn wordt nu meer gewaardeerd dan Van Gogh.

Dit blijkt uit de verkiezing Kunstenaar van het Jaar, die naast de meest gewaardeerde levende Nederlandse kunstenaar, ook leidt tot de bepaling van de meest gewaardeerde overleden beeldend kunstenaar.

In de top 10 staan verder onder andere Willem de Kooning (3), Mondriaan (4), Vermeer (5) en Jeroen Bosch (10). Dit jaar zijn vijf kunstenaars nieuw in de top 100, de zogenoemde Galerie der Onsterfelijken. Het hoogst binnengekomen zijn Karel Appel op de 18de plaats en Constant Nieuwenhuis op de 59ste plaats.

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. Dit jaar zijn bijna 30.000 stemmen uitgebracht.


---

Aanvullende informatie: Stichting Kunstweek, telefoon 0162-589 585 (David Polak, voorzitter) en e-mail els.debar@kunstweek.nl