Juli 2006

Internationale expositie in Metz over Hugenoten Van 10 november t/m 10 maart te zien in de Temple Neuf Van 10 november 2006 tot en met 10 maart 2007 vindt in het Noord-Franse Metz de expositie `Hugenoten: van de Moezelstreek tot Berlijn, de weg van de verbanning' plaats. Het Conseil Géneral van de Franse Moezelstreek organiseert de expositie in samenwerking met het Deutsches Historisches Museum van Berlijn.
De culturele megatentoonstelling wordt gehouden in de Temple Neuf, de Nieuwe Protestantse Kerk van Metz, en toont een eerbewijs aan de voormalige hugenotengemeenschap uit de regio Lorraine. Het beroemde Edict van Nantes uit 1598 is tijdens de expositie 10 dagen te bewonderen. De tentoonstelling komt uit Berlijn en verhuist na Metz naar Canada.

Twee delen
De Hugenotenexpositie bestaat uit twee delen. Ongeveer 150 stukken uit archieven en musea uit de Berlijnse collectie en uit heel Frankrijk, zoals schilderijen, etsen, kunstwerken en kunstvoorwerpen, ondersteunen de gelegenheid.

Het eerste deel van de tentoonstelling stelt bezoekers op de hoogte van de politieke, economische en religieuze situatie in de 16e en 17e eeuw in Frankrijk algemeen en Metz in het bijzonder. Fragmenten uit dagboeken tonen het leven van hugenootse gezinnen uit die periode.

Gevolgen
De gevolgen van de herroeping van het Edict van Nantes vormt het tweede deel van de tentoonstelling. In het belangrijke edict uit 1598 wordt het protestantisme erkend naast het katholicisme. Met de herroeping verklaart Frankrijk de Hugenoten definitief tot ongewenste personen, wat leidt tot enorme vluchtelingenstromen.

Ballingschap
Een met geluid voorziene rondleiding leidt bezoekers langs de weg van de hugenoten in ballingschap, hun ontvangst in de landen van toevlucht, de bijdrage van de Hugenoten in het gastland en de integratie in hun nieuwe vaderland.

Hugenoten in Nederland
De Hugenoten vormden één van de grootste Europese vluchtelingenstromen in de geschiedenis. Het verbindt Nederland met Lorraine. De Noord-Franse regio kende de verlating, Nederland de ontvangst van een grote stroom verdreven protestantse Fransen. Rond 1700 was een kwart van de Amsterdammers Frans. Dat sommige Nederlanders een hugenootse achtergrond hebben, is soms alleen bekend door de Nederlandse schrijfwijze van de Franse achternaam.

Informatie
Meer informatie over de Hugenotenexpositie vinden consumenten op http://www.expo-moselle.com/ of op de Nederlandstalige website http://www.crt-lorraine.fr/. Meer specifieke informatie over Metz en omgeving op http://www.moselle-tourisme.com/.

Bezoek
In Nederland organiseert Beter-uit Reizen speciale arrangementen naar de Hugenotententoonstelling in Metz. Informatie hierover via http://www.beter-uit.nl/

Over Metz
Metz ligt in de Noord-Franse Regio Lorraine, op slechts een paar uur rijden van Nederland en is een ideale bestemming voor een (korte) vakantie. Vele Nederlanders doorkruisen Lorraine zomers op weg naar het zuiden en staan niet stil bij hetgeen deze regio te bieden heeft.

Geschiedenis (Verdun), kunst (Nancy), cultuur (Maasvallei) en natuur (de Vogezen) zijn slechts een paar ingrediënten van Lorraine. Het is de streek waar Jeanne d'Arc werd geboren, 's winters in de Vogezen geskied kan worden en waar de oorsprong ligt van Art Nouveau.

Noot voor de redactie,