Universiteit Maastricht

Trefwoorden: geheugenverlies, black-out, crimineel gedrag
Promotie drs. Martijn Kwaijtaal
In de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "Inflammation, exhaustion and coronary artery disease; modifiable psychobiological pathways"
Promotores: Prof.dr. A.P.W.M. Appels; prof.dr. C. Bruggeman; co-promotores: dr. R. v. Diest; dr. A.J. v.d. Ven, RU Nijmegen. Vrijdag 10 november 2006, 12.00 uur

Dit onderzoek maakt onderdeel uit van een grotere psychologische interventiestudie bij dotterpatiënten, die zich na hun behandeling uitgeput bleven voelen. Gevoelens van uitputting verhogen de kans op een nieuwe hartziekte. Vermoed wordt dat in een toestand van uitputting ontstekingsreacties versterkt worden. Deze ontstekingsreacties zijn cruciaal in het ontstaan en de voortgang van aderverkalking. Om te onderzoeken of de interventie een effect had op ontstekingsreacties werd bij ongeveer 250 patiënten (waarvan 125 controlepatiënten) op meerdere tijdstippen bloed afgenomen. De gedragsinterventie bleek in staat om bepaalde ontstekingsreacties te remmen bij patiënten zonder een ernstige cardiale voorgeschiedenis en zonder andere ontstekingsziekten zoals reuma. Daarmee is dit de eerste studie die een aanwijzing geeft dat een psychologische interventie een gunstig effect op ontstekingsreacties kan hebben.

Deze studie is mede gefinancierd door de Nederlandse Hartstichting, het Profileringsfonds van het Academisch Ziekenhuis Maastricht, het Instituut Hersenen & gedrag en de stichting Hartsvrienden RESCAR.