Dag van de Mantelzorg

Lot

Mantelzorgers van alle leeftijden een dag in het zonnetje gezet 10 november: Dag van de Mantelzorg 2006

Op 10 november vindt voor de negende keer de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg plaats. Op ongeveer 200 plaatsen in het land worden op en rond deze datum allerlei doe- en verwenactiviteiten voor mantelzorgers georganiseerd. Het thema van dit jaar is: Mantelzorg is van alle leeftijden. Mantelzorg, de zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, kind, ouder, familielid, buur of vriend kan iemand namelijk op elke leeftijd overkomen, of hij of zij nu 8 of 88 is.

De Dag van de Mantelzorg is bedoeld om aandacht voor mantelzorg te vragen en alle mantelzorgers eens één dag in het jaar extra in het zonnetje te zetten. Daarom organiseren verschillende regionale organisaties, zoals Steunpunten Mantelzorg, allerlei activiteiten geschikt voor verschillende leeftijden. De meeste organiseren verwenactiviteiten als workshops, massages, boottochtjes, toneelvoorstellingen, high-tea, muziek en dans. Maar er worden ook informatiemarkten, lezingen of discussiebijeenkomsten met wethouders georganiseerd, bijvoorbeeld over de WMO. Sommige actieplaatsen organiseren ook speciaal voor jong e mantelzorgers activiteiten. De Dag van de Mantelzorg wordt gecoördineerd door Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg.

Adres in de buurt
Iedereen die voor een ander zorgt is van harte welkom tijdens de Dag van de Mantelzorg. Een overzicht van de programmas van alle deelnemende organisaties staat op www.mantelzorg.nl. Informatie over de plaatsen en de programmas is ook te verkrijgen bij de Mantelzorglijn van Mezzo, telefoon 0900-20 20 496 (elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur 0,10 p/m).

Aantallen
Nederland telt 2,4 miljoen mantelzorgers. Zij zorgen meer dan acht uur per week, of langer dan drie maanden voor een hulpbehoevende oudere, gehandicapte of chronisch zieke naaste. Tussen 150.000 en 200.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast of zelfs overbelast. Dit zijn de mantelzorgers die haast 24 uur per dag zorg geven. Zij zorgen bijvoorbeeld voor hun dementerende man of voor hun vrouw die MS heeft, of voor een gehandicapt kind.

Informatie voor de redactie
Voor meer informatie over de Dag van de Mantelzorg kunt u terecht bij Mariëlla de Waal of Leone Brokx, afdeling communicatie Mezzo, telefoon 030 659 22 22. Een overzicht van alle deelnemende organisaties vindt u op www.mantelzorg.nl.

Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg geeft samen met ongeveer 250 regionale lidorganisaties informatie, voorlichting en advies aan mantelzorgers en over mantelzorg. Mezzo ondersteunt ook de regionale organisaties voor vrijwilligerszorg en komt op voor de positieverbetering van mantelzorgers en van de vrijwilligerszorg.
Kijk op www.mezzo.nl voor de standpunten van Mezzo in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen.