Partij van de Arbeid


Den Haag, 6 november 2006


Harm Evert's grote 'Boer Zoekt Kiezer' tournee


PvdA-Tweede Kamerlid Harm Evert Waalkens gaat op tournee onder het motto 'Boer Zoekt Kiezer'. Van 10 tot en met 17 november is hij met zijn kunstkoe Reina33 te vinden op meer dan tien plaatsen in Nederland.


De aftrap van de tournee is op vrijdag 10 november. Harm Evert Waalkens houdt dan tussen 14:00 en 18:00 uur open dag op zijn boerderij in Groningen. Iedereen die belangstelling heeft voor diervriendelijke veehouderij is van harte welkom, in het bijzonder mensen die onbekend zijn met het boerenbedrijf.


Harm Evert Waalkens gaat met de bezoekers van de open dag in een heus 'strobalendebat' over het dierenwelzijn in Nederland. Prominente PvdA-politici, zoals de Rotterdamse fractievoorzitter Peter van Heemst, zullen gaan helpen met het melken van de koeien. Grafisch kunstenaar Mike Clark zal de kunstkoe van Waalkens tijdens de open dag rood spuiten en beschilderen, als knipoog naar de wereldberoemde Cow Parade.


Na de open dag zal Harm Evert met de kunstkoe in een open aanhangwagen door Nederland trekken, op zoek naar 'best practices' in het dierenwelzijn. Hij zal daarbij zelf ook de handen uit de mouwen steken en handtekeningen verzamelen van mensen die het pamflet 'Met Hart en Ziel voor Dieren!' willen ondertekenen. In dat pamflet staan de belangrijkste maatregelen die de PvdA wil treffen voor dieren.


De PvdA wil dat dierenwelzijn expliciet wordt opgenomen in wet- en regelgeving. Er moet worden vastgelegd welke dieren wel gehouden mogen worden en welke niet. Het fokken van nertsen moet volgens de PvdA bijvoorbeeld verboden worden, net als het gebruik van wilde dieren in circussen. Daarnaast moet er een verbod komen op respectloze ingrepen als het onverdoofd castreren van biggen en het couperen van staarten. Ook dierproeven voor luxe cosmeticaproducten moeten worden verboden.


Speciaal voor zwevende kiezers is er Harm Evert's Helihaven: in het midden van een grote ronde cirkel met de letter H kunnen zwevende kiezers veilig landen. Ze worden daar ontvangen door Harm Evert Waalkens en hij zal hen uitleggen waarom ze op 22 november het beste op de PvdA kunnen stemmen.


GeĂŻnteresseerden voor de open dag kunnen zich aanmelden via kverdel@pvda.nl.