Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Faculteit Bewegingswetenschappen tekent overeenkomst met diverse hbo- opleidingen
Uniek digitaal schakelprogramma hbo-wo

De Faculteit der Bewegingswetenschappen lanceert vrijdag 10 november een uniek digitaal schakelprogramma voor studenten van zes hbo-opleidingen Sport en beweging. Studenten kunnen zo tijdens hun hbo-opleiding al een deel van de studie Bewegingswetenschappen volgen en daardoor op een efficiënte manier doorstromen naar de masteropleiding. Tijdens een feestelijke bjieenkomst waarbij ook het College van Bestuur vertegenwoordigd is, ondertekenen de samenwerkende partijen een convenant.

De ontwikkeling van het schakelprogramma is in 2004 van start gegaan in samenwerking met de Academie voor lichamelijke opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam en de Fontys sporthogeschool van Tilburg. De Digitale Universiteit subsidieerde het project. Het resultaat is een leeromgeving waarin digitale content, toetsen en begeleiding zijn geïntegreerd. De omvang van het schakelprogramma is 27 EC-studiepunten (756 uur). Deelnemende hbo-studenten kunnen grotendeels met afstandsonderwijs de helft van het onderwijs uit het premaster jaar Bewegingswetenschappen volgen naast de hbo-opleiding. Dit is aantrekkelijk omdat de reistijd en de roosters op de hbo-instellingen het voor de studenten onmogelijk maakt om de cursussen binnen het reguliere onderwijs, via colleges, te volgen.

In september 2006 zijn bij wijze van pilot in totaal 53 studenten gestart met het schakelprogramma. De eerste reacties zijn positief; daarom zijn nu met de volgende opleidingen officiële afspraken gemaakt voor de komende jaren:

Academie voor Lichamelijke Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam. Amsterdamse Hogeschool voor Paramedische Opleiding van de Hogeschool van Amsterdam
Fontys sporthogeschool te Tilburg
Haagse Hogeschool; Academie voor Lichamelijke Opvoeding Haagse Hogeschool; Academie voor Technologie, Management en Design (Bewegingstechnologie)
School of Movement & Sports van de Christelijke Hogeschool Windesheim