Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Martin Ros neemt eerste exemplaar in ontvangst
Bibliografie van Nederlandse Protestantse Periodieken deel twee verschenen

Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme van de Vrije Universiteit presenteert op vrijdag 10 november het tweede deel van de Bibliografie van Nederlandse Protestantse Periodieken. Schrijver en uitgever Martin Ros neemt het eerste exemplaar in ontvangst: een beschrijving van 400 titels, van kerkbodes tot wetenschappelijke tijdschriften en stichtelijke opiniebladen. Naast systematische en chronologische overzichten is een cumulatief naam-, titel- en zaakregister opgenomen. Dat geeft een uniek beeld van de sleutelfiguren in Nederlandse Protestantse kringen.

In 1989 startte het Documentatiecentrum het project Bibliografie van Nederlandse Protestantse Periodieken (BNPP). Er is een titellijst verschenen, een eerste proef van de bibliografie met een tiental titels, en een website met titelbeschrijvingen. In 2004 werd een mijlpaal bereikt met de presentatie van het eerste deel van de Bibliografie in druk. Vierhonderd titels van protestantse periodieken staan in dit eerste deel beschreven naar hun uiterlijke kenmerken, zoals de verschijningsjaren, de uitgever, de redactie en de prijzen. Deel drie van wat waarschijnlijk een zesdelige reeks gaat worden, verschijnt in 2007.

De kern van het BNPP-project wordt gevormd door een groep van tien tot twintig vrijwilligers die de bibliografische gegevens, aan de hand van zogenaamde autopsieformulieren, in bibliotheken en archieven verzamelen.

De Bibliografie van Nederlandse Protestantse Periodieken deel twee is opnieuw een uitgave van het Historisch Documentatiecentrum in samenwerking met EON Pers Amstelveen. Het staat onder redactie van prof. dr. George Harinck, drs. Wim Berkelaar, drs. Roel Huizenga, drs. Piet Moleveld en Hans Seijlhouwer.