Week van de chronisch zieken

PERSBERICHT

Rotterdam, 8 november 2006

Chronisch zieken komen in beweging

Vrijdag 10 november start in het Nieuwegein de Week van de Chronisch Zieken met een congres voor chronisch zieken en mensen met een handicap over sport en bewegen. Het thema van de Week van de Chronisch Zieken is 'In Beweging'. De 700 deelnemers van het openingscongres gaan niet alleen met elkaar praten over hoe bewegen en sport voor chronisch zieken gestimuleerd kan worden. De deelnemers gaan ook zelf volop bewegen en sporten. Op het congres presenteren 25 patiëntenverenigingen hun gezamenlijke visie op wat nodig is om aangepast sportief te bewegen, aan staatssecretaris Ross.

Chronisch zieken en gehandicapten bewegen minder dan de gemiddelde Nederlander terwijl bewegen juist voor hen belangrijk is. Bewegen heeft bij veel aandoeningen een aantoonbaar nut en voorkomt een toename van klachten. Helaas is bewegen en sporten voor veel mensen met een chronische aandoening lastig. Vanwege hun beperking kunnen zij vaak niet deelnemen aan reguliere sportactiviteiten. Aangepaste voorzieningen en speciale begeleiding zijn dan noodzakelijk.

Tijdens de Week zijn er verspreid over het hele land meer dan 600 activiteiten en informatiemarkten waarbij bewegen door mensen met een beperking vaak centraal staat. Een aantal CWI's hebben tijdens de Week speciale workshops voor mensen met een arbeidsbeperking. Donderdag 16 november wordt de week afgesloten met 'Nederland danst' dat dit jaar zich in het bijzonder richt op mensen met een chronische ziekte of handicap. Meer dan 200.000 mensen gaan dan tegelijkertijd dansen waarmee een nieuw wereldrecord wordt gevestigd.

Alle activiteiten zijn te vinden in het weekprogramma op www.chronischziek.nl. Het weekprogramma is ook opgenomen in magazine Chronisch Ziek 2006 dat gratis verkrijgbaar is bij veel apotheken, bibliotheken en afdelingen patiëntenvoorlichting van ziekenhuizen.