Federatie Opvang: opvang jongeren schiet tekort

Federatie opvang

De Federatie Opvang heeft een actieplan met tien speerpunten ontwikkeld. Dit tien-speerpuntenplan moet de komende vier jaar nieuwe impulsen geven aan de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Kern van het programma is de aanval op de uitval om de participatie van mensen in de samenleving te vergroten en de veiligheid achter de voordeur en op straat te verbeteren.

Het actieplan van de Federatie Opvang bestaat uit de volgende punten:
1. Borging en blijvende agendering van aanpak huiselijk geweld
2. Behoud van de landelijke toegankelijkheid

3. Geen huisuitzettingen zonder alternatief en betere schuldhulpverlening
4. Anders kijken naar dak- en thuisloosheid

5. Meer opvangplaatsen voor zwerfjongeren

6. Breed scala aan woonvormen voor de opvang ter bevordering doorstroming
7. Integrale gezinsaanpak noodzakelijk bij huiselijk geweld
8. Waarborg van zorg en begeleiding voor ex-gedetineerden
9. Geen afschaffing van psycho-sociale grondslag

10. Actieplan voor participatie van kwetsbare mensen en persoonsgerichte aanpak

Voor het grote knelpunt van de opvang van jongeren vraagt de Federatie Opvang extra aandacht omdat het zeer schrijnend is dat er nog steeds gewoonweg te weinig opvangmogelijkheden zijn. Dit geldt met name voor jongeren die een veilige plek zoeken ivm eergerelateerd geweld; het onderwerp meer opvang capaciteit staat nog steeds niet op de politieke agenda.

Op vrijdag 10 november bij de opening van het verkiezingsdebat worden de tien actiepunten aangeboden in de vorm van een speciale verkiezingskrant door directeur Ineke Smidt aan vijf kandidaten van politieke partijen. De kandidaten zijn: Secil Arda (Eén NL) ,Naïma Azough (GroenLinks), Samira (Abbos) Bouchibti (PvdA), Ans Willemse van der Ploeg (CDA)
en Krista van Velzen (SP).
Met het verkiezingsdebat wil de Federatie Opvang de landelijke en lokale discussie stimuleren over een persoonsgerichte aanpak van de cliënten in de opvang en het vergroten van samenwerking tussen partners die zorg bieden aan de cliënten. De media is van harte welkom bij dit debat.

Programma Verkiezingsdebat :
13.45 Ontvangst
14.15 Welkom door Ineke Smidt, directeur van de Federatie Opvang 14.25 Verkiezingsdebat
16.15 Napraten, hapje en drankje
Discussieleider: Cisca Dresselhuys, hoofdredacteur van het maandblad Opzij Waar: Het Bethaniënklooster Barndesteeg 6 B in Amsterdam

Bijlage: verkiezingskrant met tien speerpunten