Gerrit Zalm interviewt Jort Kelder bij opening in KB

Koninklijke bibliotheek

Van 10 november 2006 t/m 4 maart 2007 presenteert de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag Magazine!, een glossy tentoonstelling over tijdschriften. Met hun covers, foto's en reportages vormen tijdschriften een spiegel van de Nederlandse samenleving. Hoe gaan de bladen om met schokkende, ingrijpende en ontroerende maatschappelijke gebeurtenissen en hoe hebben ze ons wereldbeeld beïnvloed? De opening van de tentoonstelling wordt vanmiddag om 16.00 uur verricht door minister van financiën Gerrit Zalm, die Quote hoofdredacteur Jort Kelder interviewt over de maatschappelijke en economische rol van tijdschriften.

Magazine! is een prikkelende ontdekkingstocht door meer dan 200 jaar liefde en leven, moord en natuurrampen, mode en lifestyle, sport en ontspanning, glitter en glamour. Magazine! is een spiegel van de samenleving en een feest van herkenning. De tentoonstelling laat de diversiteit en ontwikkeling van Nederland zien. Het oudste tijdschrift is De maandelykse Nederlandse mercurius uit 1759, recente bladen zijn Felderhof en LINDA. Magazine! toont hoe tijdschriften reageerden op grote en kleinere maatschappelijke gebeurtenissen, hoe ze ons wereldbeeld hebben gevormd en de maatschappij hebben beïnvloed. Thema's die aan bod komen zijn onder meer opvoeding en gezin, religie, taboes, emancipatie, natuurrampen, moorden en oorlogen.

Maar Magazine! heeft ook oog voor een geheel andere functie van de bladen: ontsnappen aan de realiteit. Daarom kunnen bezoekers flaneren over de boulevard en zich onderdompelen in een wereld van entertainment, gossip, glitter en glamour. De tentoonstelling is opgezet als een driedimensionaal tijdschrift van 1.800 m2. In het nieuwe magazijn van de Koninklijke Bibliotheek zijn zes zalen ingericht met elk een eigen sfeer en thema's die soms op serieuze en soms op speelse wijze worden behandeld. De entree van de rijke tentoonstelling is een kapsalon, waar bezoekers zich gratis kunnen laten knippen.

Bij de tentoonstelling verschijnen enkele publicaties. Samen met Media Business Press geeft de Koninklijke Bibliotheek een eenmalig publiekstijdschrift uit: Magazine! Over 150 jaar tijdschriften (te koop bij vele kiosken in Nederland). Bij Waanders Uitgevers verschijnen het populair-wetenschappelijke boek Magazine! 150 jaar Nederlandse publiekstijdschriften en Het tijdschriftenboek met covers, anekdotes en wetenswaardigheden.

De Koninklijke Bibliotheek (Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag) is de nationale bibliotheek van Nederland. Eens in de vier jaar organiseert de KB een grote publiekstentoonstelling om de omvangrijke collectie toegankelijk te maken voor een breed publiek. Bovendien is sinds maart 2005, in samenwerking met het Nationaal Archief, op de eerste verdieping van de KB de permanente topstukkententoonstelling De Verdieping van Nederland te zien.

Magazine! is een tentoonstelling van de Koninklijke Bibliotheek en wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Stichting, VSBfonds, Bedrijfsfonds voor de Pers, Fonds 1818, Stichting Dioraphte, SNS REAAL Fonds, KF Hein Fonds, Lucas Ooms Fonds, Groep Publiekstijdschriften/Nederlandse Uitgeversbond (NUV), Lundiflex, Merwede, Imtech, Corgwell Visser Copini, Wavin, Securitas, Ako, Roto Smeets, Wella en de Kappersacademie.

De website van Magazine! met uitgebreide achtergrondinformatie: www.kb.nl/magazine

Voor meer persinformatie: Trix van Alphen en Margarétha Moerkerke www.ThePublicityCompany.com, t: 020 612 7000, e: info@publicy.nl