Een mantel voor Balkenende en Bos

Mezzo

Bunnik, 9 november. Lijsttrekkers van acht politieke partijen nemen op 10 november in het kader van de Dag van de Mantelzorg mantels in ontvangst met daarin de vier politieke wensen van Mezzo, Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg. Het doel van Mezzo is dat het nieuwe kabinet veel aandacht gaat geven aan de mantelzorg en de vrijwilligerszorg in het nieuwe regeerakkoord. De schriftelijke reacties van de partijen op de wensen van Mezzo staan al op www.mezzo.nl of zullen daarop zo spoedig mogelijk komen te staan.

Jan Peter Balkenende van het CDA neemt op 10 november na afloop van de ministerraad de mantel in ontvangst. Wouter Bos van de PvdA krijgt dezelfde dag de mantel staande op zijn zeepkist op de Gedempte Gracht in Zaandam. Ook Femke Halsema van Groen Links neemt op de Dag van de Mantelzorg de mantel in ontvangst in Amsterdam.

Op 9 november biedt Mezzo de mantels aan aan André Rouvoet van de Christen Unie, Bas van der Vlies van het SGP en Alexander Pechtold van D66. Namens de SP neemt mevrouw Agnes Kant de mantel aan. Voor de VVD heeft Anouschka van Miltenburg de mantel met de wensen reeds aangetrokken.

De vier politieke wensen van Mezzo voor het nieuwe regeerakkoord zijn:


1. Ondersteuning voor mantelzorgers in iedere gemeente Iedere mantelzorger moet een beroep kunnen doen op respijtzorg, noodopvang en praktische en emotionele ondersteuning.


2. Aanpak van de wachtlijsten voor vrijwilligerszorg De vraag van chronisch zieken en ouderen naar zorgvrijwilligers is groter dan het aanbod. Er zijn middelen nodig om de wachtlijsten op te heffen.


3. Combinatie werk en mantelzorg mogelijk maken
Mezzo wil een Taskforce Informele Zorg en Werk die voorstellen formuleert om mantelzorg te combineren met een baan.


4. Geen bezuinigingen op de AWBZ
Mezzo wil niet nog meer stelselwijzigingen voordat duidelijk is dat deze niet ten koste gaan van de kwaliteit en kwantiteit van de zorg.

Om deze wensen te realiseren wil Mezzo dat er in het nieuwe regeerakkoord een bedrag van 100 miljoen euro wordt gereserveerd.