Gemeente Aalburg


Samenvatting enquête Dorpspreventieplan Genderen


In september 2006 heeft de gemeente Aalburg een enquête met betrekking tot veiligheid onder alle inwoners van Genderen in de leeftijd van 18 jaar en ouder uitgezet (1230 enquêtes in totaal). 552 mensen hebben de enquête geretourneerd, een respons van 44,8%.

Na uitwerking van de binnengekomen reacties kunnen hieruit al enkele voorlopige uitkomsten en resultaten worden weergegeven.


* 90,2% van de respondenten voelt zich overdag zelden tot nooit onveilig, Voor de avond/nacht ligt dit percentage op73,2%. Vrouwen voelen zich s nachts onveiliger dan mannen.


* Voor de buurt/directe leefomgeving wordt door de mensen uit Genderen gemiddeld een 7,6 gegeven.


* Op de vraag van welk misdrijf bent u in de afgelopen 12 maanden in uw eigen woonplaats weleens het slachtoffer geweest? antwoordde 75% van de respondenten dat ze van geen enkel misdrijf het slachtoffer zijn geweest.


* 38,9% van de respondenten geeft aan dat ze op de hoogte zijn dat er aangifte bij de politie kan worden gedaan via E-mail/ fax. 82,9% is wel op de hoogte dat ze via een afspraak aangifte kunnen doen.


* Bij de vraag wat zijn redenen om geen aangifte te doen van een misdrijf geeft 52,6% van de respondenten aan dat dit niet op hen van toepassing is. Opvallend is wanneer mensen het gevoel hebben dat het niet ernstig genoeg is ze ook de moeite niet nemen om het te melden bij de politie (16,7%).


* Op de vraag of er vervelende situaties of voorvallen in hun directe buurt of leefomgeving plaatsvinden, konden ze aangeven hoe vaak dit voorkwam. De top vijf van ergernissen (soms tot vaak) is

te hard rijden met 82,5%

Honden(poep) overlast 77,2%

Rommel straatvuil 62,9%

Woninginbraak 60,2%

Vernieling straat meubilair 52,1%


* 64,2% van de respondenten is tevreden over zijn/haar leefomgeving, 18,2% geeft aan dat de buurt /directe leefomgeving m.b.t. verkeersveiligheid onveilig is.


* Om hun woning te beveiligen gebruikt 29,9% van de respondenten extra hang en sluitwerk en 26,2% gebruikt extra verlichting om de kans op inbraak te verkleinen.


* Als oplossing voor de criminaliteit wil 19% van de respondenten een toezichthouder met meer bevoegdheden. 25,8% wil meer sociale controle, maar 32,5% vraagt om strenger optreden door de politie.


* De meningen verschillen nogal bij de vraag of de gemeente voldoende doet om de burgers bij veranderingen in de buurt te betrekken: 24,8% zegt ja en 21,3% zegt nee. Het merendeel (53,9%) van de ondervraagde heeft hier ook geen mening/weet niet ingevuld.


* De inwoners van Genderen voelen zich wel bij hun buurt betrokken, 85,5% van de respondenten geeft dit aan.


* Het veiligheidsgevoel van de inwoners uit Genderen is de afgelopen jaren gelijk gebleven zegt 82% van de respondenten.


* Gemiddeld geeft de inwoner uit Genderen een 7,4 voor de sociale veiligheid.


* Op de vraag of invoering van een 30km zone in Genderen zijn vruchten heeft afgeworpen antwoordde 36,1% oneens en 18,9% zeer oneens, volgens de respondenten nog steeds te hard gereden in Genderen.


* Gemiddeld word er door de respondenten een 6,6 gegeven als rapportcijfer voor de verkeersveiligheid. Opvallend is de grote verdeeldheid van de cijfers die worden gegeven.

Op woensdag 8 november 2006 zijn de resultaten van de enquête met de inwoners van Genderen besproken.

Het vervolg van dit traject is dat er uiteindelijk een Dorpspreventieplan voor Genderen zal komen, waarin aangegeven zal worden op welke wijze invulling aan het veiligheidsgevoel van de inwoners uit Genderen gegeven kan worden.

De inwoners van Genderen worden bij de uitwerking betrokken door deel te nemen in enkele werkgroepen.

De themas die volgens het onderzoek de meeste aandacht behoeven zijn:


1. Verkeersveiligheid 22,3%


2. Jeugd en Veiligheid 18,2%


3. Toezicht en Handhaving 16,2%


4. Inbraakpreventie 15,1%

Deze onderwerpen bij de uitwerking dan ook in bijzonder aandacht krijgen.

De verwachting is dat het Dorpspreventieplan in het voorjaar van 2007 kan worden afgerond.