Het Nederlandse Rode Kruis

10 november 2006
Conferentie HIER Hitte de baas

Rode Kruis denkt na over klimaatverandering

Door klimaatverandering zal Nederland steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Voor veel ouderen is een hittegolf een zware periode om door te komen. De kans op hitteletsel en vroegtijdig overlijden neemt toe. De samenleving, in het bijzonder de vrijwillige en professionele zorg, zal zich meer moeten voorbereiden op het risico van hittegolven en andere klimaatgerelateerde weersextremen.

Kwetsbaren helpen
10 november 2006 organiseren het Ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Nederlandse Rode Kruis en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een conferentie over dit onderwerp. Doel is om met vertegenwoordigers van zorginstellingen, zorgorganisaties, kenniscentra en anderen stil te staan bij de hittegolven van afgelopen juli.
Conferentie Hitte de baas: over
de toename van hittegolfrisico´s
Het is belangrijk om in kaart te brengen welke maatregelen en acties gewenst zijn om de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare mensen tijdens hittegolven en ander extreem weer te verbeteren.

Plan voor hitte de baas
Er zijn vier werkgroepen op deze dag. In de werkgroep Professionele Zorg wordt vooral aandacht besteed aan de intramurale zorg. In Mantelzorgers, vrijwilligers en sociale omgeving staat de kwetsbare mens centraal. In Bouw komt het binnenklimaat in woningen, zorginstellingen en andere gebouwen aan bod. In Kennis komt er een overzicht tot stand van welke kennis in Nederland en in het buitenland beschikbaar is over hittegolfrisico´s.
De conferentie Hitte de baas is de aanzet tot een Nederlands hitte- en koudeplan, naar voorbeeld van het Franse ´Plan Canicule, opgesteld na de hete zomer van 2003.

Kijk op hier.nu voor meer informatie over klimaatverandering.