Ingezonden persbericht


PERSBERICHT | | |

Amsterdam, 10 november 2006

Hans Wiegel: 'Kabinetsbeleid verdient krachtige voortzetting'

Wat de signatuur van de Nederlandse regering na de verkiezingen ook moge zijn, het huidige kabinetsbeleid verdient te worden voortgezet, en het liefst nog een tikje forser. Dat was de als 'semi-politieke toegift' gepresenteerde conclusie van het betoog van Hans Wiegel, gisteravond in Expo XXI aan de Amsterdamse Zuidas. Wiegel gaf daar op uitnodiging van ConQuaestor de MasterClass 'De toekomst van Europa, Nederland en uw bedrijf' voor een gehoor van 450 ondernemers.

Wiegel onderscheidde drie speerpunten van economisch hervormingsbeleid: lastenverlichting voor bedrijven, sanering van de verzorgingsstaat en drastische vereenvoudiging van wet- en regelgeving. Hij was positief over het ingezette beleid op deze terreinen, al constateerde hij dat het nog nauwelijks is gelukt in wet- en regelgeving te snijden.

Nederland moet investeren in infrastructuur, onderwijs en arbeidsduur. De infrastructuur moet niet alleen geld krijgen, maar is vooral gebaat bij een drastische opschoning van de wet- en regelgeving. Schiphol moet kunnen groeien! Het ambitieniveau in de onderwijssector is laag, de kwaliteit schrikbarend en het is bijna onmogelijk simpelweg 'een vak te leren'. Wiegel pleitte voor een geleidelijke verhoging van de pensioenleeftijd en, nog belangrijker, een beleid dat mensen tussen 55 en 62 jaar aan het werk krijgt en houdt. Op dit moment is slechts 40 procent van die groep actief op de arbeidsmarkt.

Economische groei moet voor Europa topprioriteit zijn, volgens Wiegel, om de globale concurrentieslag aan te kunnen gaan. Nederland loopt voorop binnen de EU als het gaat om ingrepen en maatregelen die daaraan bijdragen. Met een grote hoeveelheid cijfermateriaal onderbouwde Wiegel zijn mening dat het recente kabinetsbeleid ons land een flink eind in de goede richting heeft geholpen.

Wiegel doorspekte zijn verhaal met de nodige humor. Zo vond hij dat Marcel van Dam een erelidmaatschap van de VVD verdiende wegens zijn frontale aanval op de AOW-plannen van Wouter Bos. En 'het grote genieten' waar mensen na hun pensioen aan denken te beginnen, hekelde hij als volgt: 'Dan gaan ze vissen - u weet wat dat is, vissen? Een stok met aan weerszijden een dooie pier.'

Overigens verklaarde Hans Wiegel zich 'mordicus tegen' gratis kinderopvang 'zoals sommige partijen willen'.