Unicef



Verdienen kinderen een eigen minister? 10 november 2006, Den Haag - Een minister voor Jeugd, die moet er komen vindt het Kinderrechtencollectief in Nederland. Want te veel ministeries houden zich met nu met jeugdzaken bezig met als gevolg een groot gebrek aan samenhang en visie in het beleid.

Samen met het collectief wil Unicef nog verder gaan dan alleen een ministerspost. Om tot een samenhangend jeugdbeleid te komen met het Verdrag voor de Rechten van het Kind als uitgangspunt pleit Unicef voor een geheel nieuw ministerie voor Jeugdzaken. Wat zeggen de lijsttrekkers hierover?

Femke Halsema, GroenLinks Hoe kijkt u aan tegen een minister voor Jeugdzaken? "Ik ben daar helemaal voor. Het beleid is veel te versnipperd. Om maar een klein voorbeeld te noemen: de minister van Onderwijs schaft het gymen af, terwijl de minister van Volksgezondheid al zijn energie steekt in het voorkomen van overgewicht bij kinderen."

Het Kinderrechtencollectief vindt een minister alleen onvoldoende: het pleit voor een ministerie van Jeugdzaken. "Dat kan een goede optie zijn om iedereen ook echt te laten samenwerken. Aan de andere kant gaat er de komende tijd dan misschien te veel tijd en energie zitten in zo'n reorganisatie. Wat wij belangrijk vinden, is dat de komende kabinetsperiode kinderen en jongeren topprioriteit worden."

Wouter Bos, PvdA
Hoe kijkt u aan tegen een minister voor Jeugdzaken? "Als het aanstellen van een minister van Jeugdzaken een manier is om het belang van kinderen centraal te stellen, dan ben ik daar natuurlijk voor. Maar het doel vind ik interessanter dan het middel: de PvdA stelt het belang van het kind centraal en niet dat van de organisatie."

Het Kinderrechtencollectief vindt een minister alleen onvoldoende: het pleit voor een ministerie van Jeugdzaken. "Daarvoor geldt hetzelfde als voor het aanstellen van een minister van Jeugdzaken: als het in het belang van kinderen is, ben ik ervoor."

Jan Marijnissen, SP
Hoe kijkt u aan tegen een minister voor Jeugdzaken? "Hier pleit ik al jaren voor. Er moet zo snel mogelijk één bewindspersoon komen die bij alle wetsvoorstellen en elke vorm van beleid kijkt naar de belangen van het kind en daar dan ook voor opkomt."

Het Kinderrechtencollectief vindt een minister alleen onvoldoende: het pleit voor een ministerie van Jeugdzaken. "Het is absoluut waar dat er nu te veel ministeries verantwoordelijk zijn voor het jeugdbeleid. Of een geheel nieuw ministerie noodzakelijk is, zal moeten blijken. Laten we beginnen met het centraal stellen van het belang van het kind."

Mark Rutte, VVD
Hoe kijkt u aan tegen een minister voor Jeugdzaken? "De VVD heeft begin dit jaar bepleit dat er in een nieuw kabinet een minister van Jeugdzaken komt, om de problemen rondom jongeren doeltreffend aan te pakken. Op dit moment telt Nederland ongeveer 30.000 jongeren die niet op school zitten, niet werken en ook geen uitkering krijgen. "

Het Kinderrechtencollectief vindt een minister alleen onvoldoende: het pleit voor een ministerie van Jeugdzaken. "Ik denk dat een minister voor Jeugdbeleid een zeer goede en grote stap is in de goede richting. Een heel ministerie optrekken is nu nog prematuur."

Maxime Verhagen, CDA
Hoe kijkt u aan tegen een minister voor Jeugdzaken? "Het CDA staat voor een jeugd- en gezinsvriendelijk beleid. Omdat dit beleid veel verschillende facetten kent en niet versnipperd moet raken, ben ik een groot voorstander van één minister met de portefeuille jeugd en gezinsbeleid."

Het Kinderrechtencollectief vindt een minister alleen onvoldoende: het pleit voor een ministerie van Jeugdzaken. "Voor het CDA is het belangrijkste dat er een coördinerend minister voor gezins- en familiezaken komt. Deze minister moet opkomen voor de jeugd en ervoor zorgen dat alle instanties en ministeries nauw met elkaar samenwerken. Of daarvoor een nieuw ministerie nodig is, zal moeten blijken."

Dit is een gedeelte van een artikel uit het winternummer van 'Kinderen eerst'.

'Kinderen eerst!' is het magazine van Unicef, dat u vier keer per jaar op de hoogte brengt van maatschappelijke ontwikkelingen, discussies en vraagstukken. Met interviews, reportages en treffende foto's over onder meer projecten, successen en acties laat het blad u zien wat er nog moet gebeuren om alle kinderen ter wereld een goede, gezonde toekomst te geven.