Gemeente Hardenberg

November 2006 - Start metamorfose centrum Hardenberg

Start metamorfose centrum Hardenberg

Persbericht, 9 november

Ontwikkelaar Multi Vastgoed start vandaag in het Overijsselse Hardenberg de bouw van het binnenstadsproject De Markt. Zij transformeert een vrijgekomen gebied bij het marktplein tot het nieuwe stadsplein van Hardenberg met 8.000 m² winkels en 900 m² voorzieningen, 113 koop- en huurappartementen en 178 parkeerplaatsen. De totale investering in het gebied bedraagt 55 miljoen, inclusief een gemeentelijke investering van 10 miljoen voor inrichting van de openbare ruimte en parkeerfaciliteiten. In het voorjaar van 2008 openen de winkels, waarvoor Multi Vastgoed C&A naar Hardenberg heeft gehaald.

De metamorfose van de Markt is een van de hoofdingrediënten van het Masterplan Centrum Hardenberg voor de vernieuwing van de stadskern. Het aan Multi Vastgoed verbonden architectenbureau T+T Design creëert in zijn concept drie winkel- en woongebouwen rond een intiem marktplein. Het Utrechtse Architectenbureau OPL ontwierp tientallen individuele gevels voor de gebouwen; de afwisseling van deze 'herenhuizen' harmonieert met de bestaande stedenbouw. Mei Architecten uit Rotterdam tekende voor het Masterplan, de openbare ruimte en een gemeentelijke parkeervoorziening op de Gedempte Haven.

Huurders

Multi Vastgoed heeft een groot aantal detaillisten weten te interesseren voor de nieuwe winkelruimte, waaronder C&A, Xenos, Gall & Gall, Bakker Bart en Albert Heijn. Kroonenberg Groep wordt eigenaar van de winkels. Boven de winkels komen 113 appartementen. Daarvan zijn 47 luxe koopappartementen onder de naam Nobilis gesitueerd aan de Markt en de Gedempte Haven. De appartementen worden naar verwachting rond de zomer van 2008 opgeleverd. Corporatie SGBB wordt eigenaar van de 66 huurappartementen.

Regionale functie

Het Masterplan Centrum Hardenberg versterkt de regionale positie van de bijna 60.000 inwoners tellende gemeente in Noordoost Overijssel en verbetert de bereikbaarheid. In de nabijheid van de Markt is het Lokaal Opleidingen Centrum (LOC) in aanbouw, een multifunctioneel gebouw voor onderwijs, openbare bibliotheek, muziekcentrum en het Centrum voor Werk en Inkomen. De gemeente Hardenberg heeft vorig jaar het bestaande winkelgebied opnieuw ingericht en wil de hoofdwinkelroute aan de uiteinden versterken met twee kleinschalige woon-/winkelprojecten. Ook door het onttrekken van de detailhandelsfunctie uit De Mulderij wordt het kernwinkelgebied compacter van vorm. Komend voorjaar wordt naast de Markt, op de Gedempte Haven, de gemeentelijke parkeerfaciliteit voor 280 parkeerplaatsen opgeleverd. Uiteindelijk komen er rond de Markt 550 parkeerplaatsen. Inclusief de parkeergarage onder het LOC zijn dat er 750. In 2008 start de bouw van een nieuw gemeentehuis, in combinatie met een parkeervoorziening voor zo'n 500 auto's.

Film op website

Op de website van de gemeente Hardenberg www.hardenberg.nl is met ingang van vandaag, 9 november, een filmpje te zien over de vernieuwingen in het stadscentrum. De kijker wordt meegenomen in een virtuele rondleiding, waardoor een goed beeld wordt verkregen van hoe de nieuwe situatie eruit komt te zien.