GroenLinks

Balkenende steekt kop in het zand over klimaat

10 november 2006

Balkenende heeft geen tijd voor een klimaatdebat met de andere lijsttrekkers. Hij gaat liever naar RTL Boulevard. De afgelopen vier jaar had hij ook al geen tijd voor het milieu, want hij gaf leiding aan het minst groene kabinet van de afgelopen 25 jaar. Dat zegt Femke Halsema op campagne in Delft.

De klimaatverandering is de grootste uitdaging waar Nederland voor staat. Het weer wordt extremer, het wordt warmer en de zeespiegel stijgt. Onze toekomst staat op het spel. De energie raakt op en er dreigt grote economische schade. Laag gelegen landen dreigen te overstromen en diersoorten sterven uit. Met één diersoort gaat het goed: de struisvogel rukt op in de politiek. Leidende politici steken liever hun kop in het zand voor deze onwelkome waarheid. Dat geldt vooral voor onze premier. Hij gaf leiding aan het minst groene kabinet van de afgelopen 25 jaar.

In deze verkiezingscampagne gaat het teveel over vergrijzing en te weinig over vergroening. Daarom nodigde ik de andere lijsttrekkers uit voor een debat over de klimaatverandering. De bevolking maakt zich hier steeds meer zorgen over en de lijsttrekkers dienen duidelijk te maken welke antwoorden zij de kiezer te bieden hebben. Volgens Al Gore hebben we alles in huis om de problemen op te lossen, behalve de politieke wil. Daar ben ik het van harte mee eens: er kan zoveel en we doen zo weinig. Daar wil ik het graag over hebben met de andere lijsttrekkers. Ik waardeer de positieve reacties van Bos en Pechtold, maar het is kenmerkend dat struisvogel nummer één het af laat weten: Balkenende heeft geen tijd.

Onder Balkenende is rentmeesterschap een vergeten term geworden. Niet eerder had een kabinet zo weinig te melden over onze natuurlijke leefomgeving. Niet eerder sprak uit het CDA programma zon ondraaglijke lichtheid over het milieu, het klimaat, de natuur. Er is de afgelopen jaren bijna een miljard euro bezuinigd op het milieubeleid. In Nederland stijgt de CO2-uitstoot en geen andere partij dan GroenLinks verandert dat. De subsidie om groene stroom te stimuleren, is net afgeschaft. Eerder werd de subsidie voor burgers met zonnepanelen afgeschaft. Er worden nieuwe vuile kolencentrales gebouwd. Grootverbruikers betalen nauwelijks ecotax op energie. Al het geld gaat naar asfalt, niks naar OV. De luchtvaart mag ongeremd groeien en betaalt nog steeds geen belasting op kerosine. Er is niet eens een milieuminister. Van Geel is vooral bekend van zijn slogan: milieu, nu even niet en zijn ruzies met de milieubeweging. Balkenende schreef een mooie brief met Blair, maar zei na het zien ! van de film van Al Gore: dit is geen reden om mijn beleid aan te passen.

Het wordt de hoogste tijd dat Balkenende zich daarover verantwoordt tegenover de kiezers, in een debat met de andere lijsttrekkers.

GroenLinks brengt vandaag ook een e-card uit over het klimaat: de premier zit op het strand en doet u de groeten uit Amersfoort aan Zee.

Femke Halsema