LLiNK

Rotterdam, 9 november 2006


-PERSBERICHT-

Noe, Idrissa en de Chocolade-maffia

Chocolade met een hele nare bijsmaak

LLiNK Warzone reisde voor deze aflevering met twee bijzondere broers naar Ivoorkust: Idrissa Diallo en Noe Chevalier. De jongens nemen je mee naar de cacao-plantages van Ivoorkust. Daar volgen ze het spoor van de handel in kindslaven. Idrissa gaat met een kinderhandelaar op pad en laat zien hoe gemakkelijk het is kinderen van arme families te kopen. Noe toont hoe de kinderen uit buurland Burkina Faso worden gesmokkeld. In Ivoorkust wist LLiNK Warzone als eerste tv-ploeg unieke beelden van en interviews met kindslaven op cacaoplantages te maken. LLiNK Warzone Ivoorkust is te zien op dinsdag 14 november om 00.10 uur op Nederland 2.

Met behulp van een Ivoriaanse arts, die probeert kindslaven te bevrijden in samenwerking met kinderrechtenorganisatie Childright Fund, lukte het om tot de plantages door te dringen. De kinderen worden voor weinig geld van arme families gekocht of als aids-wees van de straat geplukt in omringende landen. Er wordt ze een hoop geld belooft, maar er staat hen een ellendig en vaak kort leven te wachten. Veel kinderen worden mishandeld tot de dood erop volgt.

LLiNK Warzone toont het ongekende leed achter de chocoladerepen -en letters, die wij zo graag verorberen. De bedragen liegen er niet om. Waar de cacaoboeren amper 30 eurocent per kilo krijgen, betaalt de consument in Nederland vaak meer dan 18 euro (!) per kilo cacao. Door de slechte betaling kunnen de boeren geen volwassen arbeidskrachten inhuren. Zij kopen kinderen voor ongeveer 100 euro, die ze laten werken totdat ze er - soms letterlijk - bij neervallen. Hoewel de minimumleeftijd voor zwaar werk in Ivoorkust op 18 jaar is gesteld, ziet nauwelijks iemand toe op de naleving van deze wet.

Gelukkig strijden veel mensen tegen de massale kindslavernij in Ivoorkust. Hieronder ook Raymond Chevalier, vader van Noe en adoptievader van Idrissa. Hij is directeur van een opvangcentrum voor bevrijde kindslaven in de hoofdstad van Burkina Faso.

Idrissa (25) werd twintig jaar geleden ondervoed en ernstig ziek door Raymond van straat gehaald. De jongen bleek uiterst intelligent, leerde vijf talen vloeiend spreken en ging naar de universiteit in Amerika. Daar ontwikkelde hij zich ook tot topatleet.

Noe (16), de biologische zoon van Raymond Chevalier, bracht de eerste zes jaar van zijn leven in Burkina Faso door. Daarna verhuisde hij naar Nederland en nu leeft hij met zijn broer in Delray Beach, Florida. Volgend jaar hoopt hij proftennisser te worden.

LLiNK Warzone Ivoorkust: dinsdag 14 november om 00.10 uur op Nederland 2. LLiNK Warzone wordt mede mogelijk gemaakt door NCDO. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.llink.nl.


------------------------------------


-EINDE PERSBERICHT-