Politie Groningen

Politie lost drie berovingen plantsoen op

Groningen, 10-11-2006 o De politie heeft met de aanhouding van zes verdachten, in de leeftijd van 14 tot 17 jaar, drie berovingen in de omgeving van het Noorderplantsoen in Groningen opgelost. De hoofdverdachte, een 15-jarige Groninger, heeft de drie berovingen bekend. Hij pleegde deze in wisselende samenstelling met de vijf overige verdachten.

Drie verdachten, twee 15-jarige jongens en een 14-jarige jongen uit Groningen, liepen vrijdagnacht 21 oktober tegen de lamp. Zij beroofden een 23-jarige Stadjer van zijn portemonnaie. Hij werd hierbij met woorden en met een mes bedreigd. Hij liep een klein steekwondje op in zijn arm. De drie werden op heterdaad in de omgeving van het Noorderplantsoen op basis van hun signalement in de kraag gevat. De vierde verdachte, eveneens een 14-jarige jongen uit Groningen, wist te ontkomen, maar meldde zich een dag later aan het bureau, nadat een bezoek aan zijn woning niets opleverde. Zij bekenden allemaal hun aandeel in deze beroving.

De politie werd in de maand oktober met vier berovingen geconfronteerd. De 15-jarige verdachte gaf in zijn verhoor aan ook betrokken te zijn bij de beroving op twee meisjes van 15 en 16 jaar uit Groningen en een beroving op een 31-jarige vrouw uit Groningen. De meisjes werden zondagavond 8 oktober in het plantsoen beroofd van geld en een fiets. De verdachte bedreigde hen met een scherp voorwerp. Hierdoor liep het 16-jarige meisje een kras op aan haar hand. De
31-jarige vrouw uit Groningen werd maandagavond 16 oktober door drie jongens van haar digitale videocamera beroofd. De 15-jarige bekende ook hierin zijn aandeel. Onderzoek heeft aangetoond dat een 15-jarige jongen uit Farmsum en een 17-jarige jongen uit Delfzijl hierbij betrokken waren. De videocamera is inmiddels teruggegeven aan de vrouw.

De eerste vier aangehouden verdachten zitten nog altijd vast. De 15-jarige jongen uit Farmsum en de 17-jarige jongen uit Delfzijl worden vrijdag beiden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het onderzoek naar de beroving van een 18-jarige man uit Leek op donderdagavond 19 oktober wordt voortgezet.