Postbank

Recordniveau Postbank BeleggersBarometer houdt stand Beleggers zien nu Balkenende als favoriete premier 10 november 2006
Amsterdam, 10 november 2006 - Na het record van 159 punten in september is de Postbank BeleggersBarometer in oktober uitgekomen op 158 punten. Particuliere beleggers zagen de waarde van hun portefeuille in de afgelopen drie maanden stijgen en zien een positieve waardeontwikkeling voor de komende drie maanden. Het optimisme lijkt vooral samen te hangen met de kijk op de Nederlandse economie; die is tijdens de ruim vier jaar dat de Postbank BeleggersBarometer bestaat niet eerder zo positief geweest. Dit lijkt vooral de huidige premier geen windeieren te leggen. Maar liefst eenderde van de beleggers ziet Jan Peter Balkenende het liefst terug als premier. Dit percentage is ten opzichte van februari fors toegenomen. Opvallend is echter ook dat eenderde van de beleggers nog niet weet welke partij ze gaat stemmen.
Beleggersbarometer 10-11-06 Lijndiagram
De Nederlandse economie zit volop in de lift, denkt een recordaantal beleggers. 80 procent vindt dat de economische situatie de afgelopen drie maanden is verbeterd. 70 procent van de beleggers verwacht dat deze verbetering ook de komende maanden zal doorzetten. Pessimisten zijn er momenteel nauwelijks: slechts vijf procent van de beleggers verwacht een verslechtering van de economische situatie. Optimisme over eigen portefeuille
Ook wat de portefeuilles van de beleggers betreft, is het feest: 68 procent heeft de waarde van zijn beleggingen de afgelopen drie maanden zien toenemen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van juni. Ook hier zijn de pessimisten ver in de minderheid: 9 procent heeft, ondanks de stijging van de AEX-index in de afgelopen maanden, de waarde van zijn beleggingen zien afnemen.

Maar liefst 70 procent verwacht dat de waarde van de eigen portefeuille de komende maanden zal groeien. De stijging van het aantal optimisten komt vooral uit het aantal `weet niet' van vorige maand (was 12 procent; is nu 6 procent). Het aantal beleggers met een pessimistische kijk op de waardeontwikkeling van de eigen portefeuille is met 2 procent sinds de start van de Postbank BeleggersBarometer vier jaar geleden nog nooit zo laag geweest.
Beleggersbarometer 10-11-06 Barometer
Meer geld voor huishoudens
De goede prestaties van de beurs en de economie hebben volgens 30 procent van de beleggers geleid tot een verbetering van de financiële situatie van hun huishouden. Dat lijkt niet veel, maar die 30 procent ligt dicht in de buurt van de hoogste waarde ooit gemeten, 36 procent in mei van dit jaar. 53 procent van de beleggers zag het huishouden financieel niet verbeteren of verslechteren.

Het aantal beleggers dat de komende maanden een verbetering van de financiële situatie van het huishouden verwacht, bereikte wel een record: 36 procent (was vorige maand 28 procent). Balkenende populairder bij beleggers
In aanvullend onderzoek vroeg de Postbank beleggers naar hun politieke voorkeur. In februari, ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen, deed de Postbank dit ook en het is opvallend dat er in die acht maanden veel is veranderd. Met de Kamerverkiezingen voor de deur, zijn er veel meer mensen dan in februari die nog niet weten op welke partij zij gaan stemmen: 38 procent nu, tegen 22 procent in februari. Onder beleggende kiezers die het wel al weten, is de VVD favoriet, met 19 procent. Het CDA (11 procent) en de PvdA (9 procent) volgen op enige afstand. Opvallend zijn de stijgingen van de SP (7 procent) en de SGP (3 procent).

Jan Peter Balkenende is bij 31 procent van de beleggers favoriet als premier, een enorme stijging sinds februari. Ook het aantal beleggers dat Jan Marijnissen als favoriete premier ziet, is aanzienlijk toegenomen, maar hij komt niet verder dan een derde plaats. Wouter Bos neemt een tweede positie in met 15 procent. Opmerkelijk is dat beleggers in februari nog liever Bos dan Balkenende als premier zagen. Toen vond 19 procent van de beleggers dat Bos een betere premier zou zijn en kwam Balkenende niet verder dan 11 procent. Wie heeft u het liefst als premier na de volgende verkiezingen? Op de vraag welke premier het beste zou zijn voor de waarde van hun beleggingen, moet premier Balkenende overigens de huidige minister van Financiën Gerrit Zalm voor zich dulden. Wouter Bos komt hier niet verder dan een vierde plaats, achter Mark Rutte. Welke premier zou volgens u het beste zijn voor de waarde van uw beleggingen?
De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. De Postbank BeleggersBarometer wordt samengesteld op basis van een representatieve steekproef (telefonisch en via internet) onder circa 400 Nederlandse beleggers. Iedere week vindt een steekproef plaats, iedere maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Millward Brown, lid van MOA.
De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.