Ingezonden persbericht


persbericht
Week 45, 10 november 2006

Verkiezingssite voor moeilijk lezenden

Sinds vandaag is Nederland een bijzondere verkiezingssite rijker: de Begrijpelijkste Verkiezingssite. Deze nieuwe website is gericht op kiezers die moeite hebben met lezen en schrijven. De website laat op eenvoudige wijze en in begrijpelijk Nederlands de spelregels rondom de komende verkiezingen zien.

Aan verkiezingsinformatie geen gebrek deze weken. Stemhulpen, kieswijzers, stemtesten en andere overzichten schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, een groep van ruim 1,5 miljoen mensen, waarvan een groot deel mag stemmen, is de informatie met een vergrootglas te zoeken. Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), uitgeverij en communicatiebureau Eenvoudig Communiceren en Podplaza hebben daar sinds vandaag met de speciale verkiezingssite verandering in gebracht.

De verkiezingssite biedt basisinformatie over de verkiezingen in korte, begrijpelijke zinnen: waarom zijn er verkiezingen en wat gebeurt er in het stemlokaal? Hoe werkt een stemmachine? Ook vindt de bezoeker er tips waar begrijpelijke informatie van politieke partijen te vinden is. De site kan goed gebruikt worden in bijvoorbeeld het taalonderwijs en tijdens inburgeringscursussen.

Wie die de teksten nog te moeilijk vindt, kan met één muisklik de hulp van televisiepresentator Jeroen Pauw inroepen. Pauw heeft de teksten van de site ingesproken omdat hij het belangrijk vindt dat iedereen kan stemmen.

De Begrijpelijkste Verkiezingssite is te vinden op www.allesoverdeverkiezingen.nl/begrijpelijk

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Steven Lenos, projectleider IPP. Tel. 06 55 33 73 70 of (020) 521 76 43.

Ralf Beekveldt, directeur Eenvoudig Communiceren. Tel. 06 54 20 58 74 of (020) 520 60 70.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel mensen te betrekken bij politiek en samenleving. Zie ook www.publiek-politiek.nl
Uitgeverij en communicatiebureau Eenvoudig Communiceren heeft jarenlange expertise op het gebied van uitgaven en communicatie voor laaggeletterden. Zie ook www.eenvoudigcommuniceren.nl
Podplaza is de grootste portalsite voor podcast in Nederland. Zie ook www.podplaza.nl