Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa trekt vergunning elektriciteitsleverancier E-part in

10-11-2006

Energiebedrijf E-part voldoet niet langer aan de eisen waaraan een energieleverancier dient te voldoen. Daarom besluit de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) de vergunning voor de levering van elektriciteit, die zij in 2004 aan E-part verstrekte, in te trekken. De toezichthouder ontving van klanten van E-part klachten over structurele onbereikbaarheid van de energieleverancier. Tevens komt het bedrijf afspraken over adequate klachten- en geschillenafhandeling niet na en verstuurt zij geen jaar- of eindafrekeningen aan haar klanten.

Op basis van de signalen en klachten over E-part, stelde de Directie Toezicht Energie (DTe) van de NMa eerder dit jaar een onderzoek in naar het bedrijf. De ontvangen klachten en signalen van consumenten stuurde de toezichthouder door naar de energieleverancier en zij voerde gesprekken met E-part. In deze gesprekken uitte de NMa haar zorgen en gaf zij aan welke stappen ondernomen moesten worden om te komen tot een adequate dienstverlening. E-part is niet in staat gebleken om de gemaakte afspraken na te komen.

De intrekking van de leveringsvergunning heeft geen gevolgen voor de stroomvoorziening voor de circa 460 klanten van E-part; deze blijft gegarandeerd. Nadat de NMa een vergunning intrekt, treedt een voorziening in werking waardoor klanten automatisch stroom blijven ontvangen. Binnen tien werkdagen wordt duidelijk of een andere leverancier het klantenbestand van E-part overneemt of dat de landelijke netbeheerder elektriciteit (TenneT) de klanten van E-part toewijst aan andere (nood)leveranciers. Na deze tien dagen kan hij of zij zich, indien gewenst, altijd met een opzegtermijn van 30 dagen aanmelden bij een leverancier naar eigen keuze. Deze zal de opzegging bij de noodleverancier regelen. Alle klanten van E-part worden in dit bijzondere geval bij wijze van uitzondering via een brief van de NMa op de hoogte gesteld van de exacte procedure.

De veelgestelde vragen over de voorziening die in werking treedt nadat een leveringsvergunning wordt ingetrokken, worden beantwoord op de website van ConsuWijzer (www.consuwijzer.nl). ConsuWijzer is het gezamenlijke consumenten informatieloket van de NMa, OPTA en de Consumentenautoriteit.