Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Nieuwe invulling Willem van den Bergh-leerstoel

Sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking

Op 1 november 2006 is dr. Herman P. Meininger aangetreden als bijzonder hoogleraar 'sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking' op de Willem van den Bergh-leerstoel, gevestigd aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de Vrije Universiteit Amsterdam. De leerstoel wordt ondersteund door 's Heeren Loo Zorggroep en is genoemd naar Mr.dr. Willem van den Bergh (1850-1890), die zowel betrokken was bij de grondlegging van de 's Heeren Loo Zorggroep als van de Vrije Universiteit.

De Van den Bergh-leerstoel bestaat sinds 1995. Een nieuwe leeropdracht moet de wetenschappelijke kennis van sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving vergroten en onderbouwen. Vanuit de leerstoel worden tevens bijdragen geleverd aan het onderwijs van de Faculteit der Godgeleerdheid en van andere faculteiten waarin sociale integratie van mensen met een verstandelijke beperking een aandachtspunt is.

De leerstoel werkt samen met het Instituut voor Theologie en Sociale Integratie (ITSI). Dit door een aantal zorgorganisaties opgerichte instituut richt zich middels onderzoek, training en toerusting op de rol van geloofsgemeenschappen in de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking.

Dr. Meininger (1946) studeerde theologie in Leiden en werkte als geestelijk verzorger in de praktijk van zorgverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 1996 is hij aan de 's Heeren Loo Zorggroep verbonden als wetenschappelijk medewerker en als adviseur. Hij promoveerde in 1998 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift '...als uzelf. Een theologisch-ethische studie van zorg voor verstandelijk gehandicapten'. Hij publiceerde enkele monografieën en een reeks artikelen in binnen- en buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften over theologische, ethische en praktische aspecten van zorgverlening aan mensen met een verstandelijke beperking.

De 's Heeren Loo Zorggroep is in Nederland de grootste aanbieder van ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Het brede aanbod loopt uiteen van hulp bij zelfstandig wonen tot aan 24-uursopvang en van begeleiding bij werk tot aan intensieve behandeling. 's Heeren Loo heeft ongeveer 8.700 cliënten, meer dan 11.500 medewerkers en 3.800 vrijwilligers.