Gemeente Winterswijk


10-11-2006

Na aanbesteding vijf aanbieders in beeld voor huishoudelijke verzorging in Winterswijk

Resultaat openbare Europese aanbesteding Wet maatschappelijke ondersteuning

Winterswijk - Burgemeester en wethouders van Winterswijk hebben de huishoudelijke zorg vorige week voorlopig gegund aan de volgende vijf zorgaanbieders: WZC Antoniushove, Livio, Zorgkompas, Sensire en de combinatie Marga Klompé en De Lichtenvoorde. Dit is de uitkomst van de openbare Europese aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze aanbesteding hebben acht Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk gezamenlijk uitgeschreven. In totaal zijn negentien inschrijvingen ontvangen, waarvan elf zorgaanbieders voor de gemeente Winterswijk. Hieruit zijn vijf aanbieders geselecteerd. Als de gunning over ruim twee weken definitief wordt, sluit de gemeente Winterswijk hiermee per 1 januari 2007 een contract.

In natura
Met de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) worden de gemeenten vanaf 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke verzorging, die nu nog uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt betaald. Daarbij kunnen burgers kiezen uit verstrekking van huishoudelijke zorg 'in natura' door één van de vijf zorgaanbieders, die de gemeente zal contracteren. Maar ook kan gekozen worden voor een persoonsgebonden budget (pgb). Met dit bedrag kan de burger zelf een hulp zoeken en ook zelf betalen.

Beoordeling
Voor de huishoudelijke zorg 'in natura' kon voor Winterswijk één aanbieding worden gedaan voor de twee verschillende niveaus: HV1 (alfahulp) en HV2 (de uitgebreidere vorm van verzorging). Bij de voorlopige gunning is rekening gehouden met een aantal factoren. Twee aanbieders vielen af omdat hun inschrijving als onvoldoende werd gekwalificeerd. Van de overige negen is beoordeeld welke vijf aanbieders de economisch meest voordelige inschrijvingen hebben gedaan. Bij die beoordeling is meegewogen: de aangeboden tarieven, de kwaliteit van de dienstverlening, ketensamenwerking en de gemeentelijke wensen.

Reactietermijn
De betrokken zorginstellingen zijn inmiddels op de hoogte gebracht van het resultaat van de aanbesteding. Aanbieders die zijn afgewezen hebben nog vijftien dagen de tijd om de gunning juridisch aan te vechten. Na de definitieve gunning is voor de inwoners van Winterswijk bekend uit welke vijf zorgaanbieders zij na 1 januari 2007 een keuze kunnen maken voor hulp bij het huishouden.