Presentatie boek Het sinaasappelstadium voorbij

St. hoofd, hart en vaten

Bilthoven, 10 november 2006. Op deze Dag van de Mantelzorg is bij de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder een boek over CVA-mantelzorg verschenen: Het sinaasappelstadium voorbij, vier portretten over leven met een partner of ouder na een CVA. Uniek is dat zowel mantelzorgers als hulpverleners hierin aan het woord komen; al hun ervaringen zijn gebundeld in dit boek.

Dagelijks krijgen 135 mensen in Nederland een CVA (of beroerte). Het zijn vooral de mensen die het dichtst bij hen staan die kracht en ondersteuning bieden. Maar dezelfde mensen ervaren zelf ook de gevolgen van de beroerte van hun partner, vader of moeder. Zij hebben hun eigen verwerkingsproces, moeten zelf leren omgaan met nieuwe situaties.

Helaas maken hulpverleners nog onvoldoende gebruik van de kennis, ervaringen en ideeën van partners en kinderen. En in de dagelijkse praktijk blijken de zorgen van partners en kinderen niet altijd de zorg van de hulpverleners te zijn. Dit, terwijl uit onderzoek van het Revalidatiecentrum De Hoogstraat bekend is hoe hulpverleners het gezin een stem kunnen geven in de inhoud en de organisatie van de zorg. En over de wijze waarop hulpverleners de zorgen van familieleden kunnen helpen verlichten en problemen voorkomen.

In Het sinaasappelstadium voorbij komen vier familieleden van CVA-getroffenen aan het woord: een echtgenote die thuis zorgt voor haar man, een echtgenoot van een vrouw die in een verpleeghuis woont, een jonge dochter die nog thuis woont en een volwassen dochter die haar ouders op afstand steunt. Zij maken met hun verhalen duidelijk dat juist als het leven weer gewoon lijkt te worden - en niemand meer met sinaasappels op bezoek komt - de belasting voor hen (te) groot kan zijn. Op hun verhalen reageren deskundigen vanuit verschillende ervaringen en disciplines. Zij vertellen wat hun opvalt, kijken naar de oorzaken en geven vanuit praktijk en onderzoek suggesties voor het oplossen van praktische problemen en het vinden van steun. Elk portret eindigt in een soort checklist met adviezen die mantelzorgers in vergelijkbare situaties kunnen helpen om na het CVA greep op de situatie te krijgen.

Het sinaasappelstadium voorbij, vier portretten over leven met een partner of ouder na een CVA is een gezamenlijke uitgave van de Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder en Revalidatiecentrum De Hoogstraat. Auteurs zijn Jolanda Keesom en Lucia Tielen. Na overmaking van 6,00 euro op bankrekening 38 28 39 749 t.n.v. CVA-vereniging te Bilthoven, o.v.v. Het sinaasappelstadium voorbij en uw adresgegevens, wordt het boekje toegezonden.