Anne Mei The: Met cc-net communicatieverbetering in de zorg

Cc-net groningen

Schrijfster Anne Mei The opent CC-Net in Haren
'Hiermee had Blauwbörgje-zaak anders kunnen lopen'

Met haar boek 'In de wachtkamer van de dood' confronteerde onderzoekster Anne Mei The in 2005 de 'buitenwereld' met verpleeghuiszorg. Zowel positieve als negatieve uitzonderingen beschreef zij in haar boek, dat in ons land beroering veroorzaakte. Vooral haar analyse van 'de zaak Blauwbörgje' (misverstanden over het verstervingsproces van een man) bracht dit verpleeghuis weer op de voorpagina's. Donderdag 9 november gaf de schrijfster in verpleeghuis De Dilgt in Haren het startschot voor een systeem op internet, dat de kans op misverstanden kan verkleinen. Het systeem heet CC-Net. (Care & Connect) Het geeft verzorgenden de mogelijkheid om snel en doelmatig berichten uit te wisselen met families en mantelzorgers. CC-Net maakt bovendien het contact 'leuker' en dat zal de wederzijdse betrokkenheid vergroten. 'Als in Blauwbörgje CC-Net al was gebruikt, was de kans op misverstanden kleiner geweest en dat had het leed voor medewerkers en mantelzorgers kunnen verzachten. Daardoor had de zaak wellicht anders kunnen verlopen', zegt Anne Mei The. Ze vindt dat het in de zorg draait om contact en communicatie. 'Dit systeem is een heel handig hulpmiddel en geeft medewerkers nu ook eens de kans een hele familie te informeren over het wel en wee van de bewoners. Familieleden worden ook nauwer betrokken bij de veranderende gezondheidstoestand en de verzorging en komen minder snel voor verrassingen te staan. Een verslechterende situatie kunnen ze dan waarschijnlijk beter accepteren. Veel misverstanden ontstaan doordat een bericht over de zorg binnen een familie door een contactpersoon moet worden 'gedistribueerd' met het risico van vervorming. Alweer zo'n kans op miscommunicatie. De ontwikkeling van dit systeem past in mijn visie dat er moet worden geïnvesteerd in de verzorgenden, die zijn bepalend voor het slagen van je zorg. Door ze te helpen met mantelzorgers in contact te blijven, geef je ze de kans om ook hun zorg aan de bewoners te verbeteren.' The zegt trots te zijn dat juist zij vandaag CC-Net officieel mocht 'openen'.

De verpleeghuizen De Dilgt in Haren en De Burcht in Hoogezand hebben meegewerkt aan de ontwikkeling van CC-Net en zijn in Nederland de eerste verpleeghuizen die het systeem in gebruik namen. Ook in Friesland zijn al enkele huizen op CC-Net aangesloten. Het principe van dit systeem is eenvoudig: een bewoner krijgt een beveiligde website, waar verzorgenden en mantelzorgers elkaar digitaal ontmoeten en berichten/foto's kunnen uitwisselen. CC-Net waarschuwt alle familieleden per e-mail als er nieuwe berichten voor hen zijn geplaatst. Ook families waar onderlinge ruzies spelen, kunnen nu actueel op de hoogte blijven.

Meer informatie: Mw. Wil Koopmans (directeur) 050-5345678


+++++ een foto van Anne Mei The en Wil Koopmans bij de opening staat op www.cc-net.nl/opening of bel naar 050 - 527 96 90

OVER CC-NET

De gebroeders Hein en Maarten Bloemink uit Groningen hebben CC-Net ontwikkeld. Dat is een eenvoudig programma op internet, waardoor zorgafdelingen beter kunnen gaan communiceren met families van hun bewoners. Aan het systeem is een jaar gewerkt in nauwe samenwerking met Zorginstellingen 't Gooregt te Haren/Hoogezand. Deze is tevens de eerste die het systeem in gebruik heeft genomen.

De aanleiding
De moeder van Hein en Maarten Bloemink heeft van 2004 tot 2006 gewoond op een PG-afdeling van het verpleeghuis De Dilgt in Haren. De zorginstelling onderhield het contact met de familie door telefoontjes aan de familie-contactpersoon. Het nadeel daarvan was de bereikbaarheid (tijdverlies voor de verzorgende) en de distributie van de berichtgeving over de rest van de familieleden.

CC-Net: het doel
Het CC-Net maakt het voor de zorginstelling mogelijk om op een veilige en snelle manier berichten door te geven aan alle familieleden. Dat kunnen berichten zijn over medicatie, maar ook over minder spoedeisende zaken (welzijnsberichten).

CC-Net: hoe het werkt
De bewoner (hoofpersoon) krijgt op CC-Net een privédomein, dat uitsluitend toegankelijk is via een wachtwoord. Zorgmedewerkers kunnen daar 'binnengaan' om op het digitale prikbord berichten te plaatsen. Het systeem stuurt vervolgens automatisch een e-mail aan alle familieleden met de tip om te gaan kijken op CC-Net omdat er nieuws is. Familieleden kunnen via CC-Net opmerkingen en vragen terugsturen naar de zorgafdeling. Deze uitwisseling van berichten is de kern van de zaak.

CC-Net: extra's
Het CC-Net is extra aantrekkelijk gemaakt door bijzondere functies. Zo kunnen familieleden onderling met elkaar overleggen via het familieforum (niet zichtbaar voor de zorginstelling), en er kunnen foto's worden geplaatst. Bovendien kan de zorginstelling algemene nieuwsberichten plaatsen in de nieuwsrubriek. Bewoners kunnen desgewenst zelf ook berichten plaatsen.

CC-Net: in gebruik nemen
Het CC-Net kan door iedere zorginstelling heel eenvoudig in gebruik worden genomen zonder consequenties voor het eigen computernetwerk. CC-Net draait op internet. Zorginstellingen kunnen zich abonneren op CC-Net. Het systeem is 'knoppen-angst-proof'.

CC-Net: demo
Wie zelf even gaat kijken in zo'n privédomein heeft nauwelijks verdere uitleg nodig. Daarom heeft CC-Net een demo op internet gezet, waar men vanuit het perspectief van een familielid kan ervaren hoe CC-Net je betrokken houdt bij de bewoner:

Ga naar: www.cc-net.nl
Gebruikersnaam: bezoeker@zonnebloem
Wachtwoord: bezoeker

Nadere info: Hein of Maarten Bloemink 050-527 96 90