GroenLinks

GroenLinks wil Pact voor de Sport

10 november 2006

Het is erg belangrijk dat iedereen in Nederland kan sporten. GroenLinks wil een daarom een Pact voor de Sport. Wij besteden 200 miljoen euro aan het stimuleren van sport op de `brede school'. En we trekken 50 miljoen euro uit om de kinderclubcard in te voeren: daarmee kunnen armere kinderen gratis sporten en materiaal kopen. Dat zegt Femke Halsema tijdens het sportdebat van NOC/NSF.

GroenLinks vindt het erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen sporten. De overheid heeft daar ook een belangrijke verantwoordelijkheid in. Helaas is daar weinig van terecht gekomen. GroenLinks geeft daarom nu voorrang aan de breedtesport boven de topsport.

Vanaf 2007 zijn scholen verplicht om voor- en naschoolse opvang te bieden. Dat is een uitgelezen kans om echt werk te maken van de voor- en naschoolse opvang. GroenLinks wil heel graag dat sport daar een centrale plek in krijgt. Daar moet echter wel wat voor gebeuren. Daarom stellen wij voor om een Pact voor de Sport te sluiten. Sportverenigingen, de landelijke sportbonden, scholen, de naschoolse opvang en de overheid maken concrete afspraken om iedereen te laten sporten. Het gaat om een structurele aanpak, waar wij jaarlijks 200 miljoen euro voor over hebben. In het pact is extra aandacht nodig voor gymleraren. Er zijn steeds minder scholen die geld hebben om een geschoolde gymleraar aan te nemen. Wij willen juist dat die vakdocenten weer vaker les geven op scholen. Zij moeten ook betrokken worden bij het sporten op de sportvereniging en in de buitenschoolse opvang.

GroenLinks wil kinderen ook buiten de school stimuleren om te sporten. Er zijn nu 430.000 kinderen die opgroeien in armoede. Zij hebben vaak geen geld om te sporten, terwijl dat wel erg belangrijk is voor hun gezondheid en ontwikkeling. Zij verdienen extra ondersteuning. GroenLinks trekt structureel 50 miljoen euro uit om de Kinderclubcard in te voeren. Kinderen van ouders met lage inkomens kunnen daarmee het lidmaatschap van een sportvereniging betalen. En ze kunnen er sportkleding en materiaal mee kopen: voetbalschoenen, scheenbeschermers, tennisrackets, etc.

Dit kabinet bezuinigt jaarlijks 21 miljoen euro op de sportbonden. Dat is een klap voor de vele vrijwilligers die zich er met ondersteuning van hun bond voor inzetten dat mensen kunnen sporten. De bonden hebben veel last van gebrek aan middelen en een overschot aan bureaucratie. Daardoor gaan opgebouwde kennis en ervaring steeds weer verloren en wordt er veel energie verspild. Laat de politiek iedereen die zich inzet voor de sport eindelijk eens écht waarderen en steunen.

Femke Halsema