European Union



IP/06/1547

Brussel, 10 november 2006

Concentraties: Commissie verleent toestemming voor verwerving gezamenlijke zeggenschap door Hombergh, De Pundert en Pampus Industrie over Oy Ovako AB en Ovako Swenska AB

De Europese Commissie heeft in het kader van de EU-concentratieverordening toestemming verleend voor de verwerving van gezamenlijke zeggenschap door Hombergh Holdings BV ("Hombergh", Nederland), W P De Pundert Ventures BV ("De Pundert", Nederland) en Pampus Industrie Beteiligungen GmbH & Co KG ("PIB", Duitsland) over Oy Ovako AB en Ovako Swenska AB ("Ovako-bedrijven", Zweden). De Commissie heeft besloten dat de transactie geen significante belemmering vormt voor effectieve mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) of een wezenlijk deel daarvan.

Hombergh is een houdstermaatschappij met belangen in ondernemingen die zich bezighouden met milieuproducten en -diensten, staal en voorgespannen beton. De Pundert is een houdstermaatschappij en beleggingsmaatschappij met belangen in de energie-, de vlees- en de staalsector. PIB is een houdstermaatschappij die belangen heeft in verscheidene ondernemingen met activiteiten in de staalsector, waaronder Westfälische Drahtindustrie GmbH ("WDI").

Hombergh, De Pundert en WDI hebben belangen in NEDRI, een Nederlandse onderneming die actief is in de productie van kwaliteitsdraad voor voorgespannen beton.

De Ovako-bedrijven hebben activiteiten in de staalsector als producenten van lange en be- en verwerkte staalproducten, onder andere staaldraad, voor de automobiel- en de machinebouwindustrie.

De Commissie heeft de gevolgen van de voorgenomen transactie op de markt voor staaldraad, en met name op de markt voor kwaliteitsdraad voor voorgespannen beton, onderzocht en is tot de bevinding gekomen dat het gecombineerde marktaandeel van de partijen minder dan 20% bedroeg en dat zij moeten concurreren met zo'n twintig Europese concurrenten, drie waarvan vergelijkbare marktaandelen hebben. Gelet op de geringe omvang van de marktaandelen in kwestie is de Commissie tot de conclusie gekomen dat de samenvoeging van de activiteiten van de Ovako-bedrijven op het gebied van de staalproductie stroomopwaarts met de activiteiten van de kopers op het gebied van de productie en distributie van draad stroomafwaarts niet tot concurrentieproblemen zou leiden.
Zie voor meer informatie over deze zaak:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m86.html#m_43 84