Politie Twente

vrijdag 10 november 2006

Nuchtere bestuurders tijdens grote verkeerscontrole

Op 9 november 2006 hield de Politie Twente samen met de Duitse politie en diverse opsporingsinstanties een grote verkeerscontrole aan de grensovergang van de A1 (Noordzijde). Tevens werd er bij de grensovergangen bij Mander en de Laagse paal (beide gemeente Tubbergen) gecontroleerd. De controle vond plaats van 15.00 uur tot 21.15 uur. Er werd gericht gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens en munitie, verdovende middelen, illegale vreemdelingen, voertuigcriminaliteit en het rijden onder invloed van alcohol. In totaal werden er 846 voertuigen gecontroleerd en 1236 personen. Iedere bestuurder legde een blaastest af. Tot grote tevredenheid van de politie Twente reed geen enkele bestuurder onder invloed van alcohol.

Naast de politie Twente namen de volgende instanties deel: - Polizei Niedersachsen
- Koninklijke Marechaussee (in verband met het aantreffen van vreemdelingen) - Douane
- KLPD
- Rijkswaterstaat
- Algemene Inspectie Dienst Noord-Oost - Inspectie Verkeer en Waterstaat - Inspectie Milieuhygiëne oost - Belastingdienst Motorrijtuigen - Openbaar Ministerie te Almelo - Agentschap telecom (ministerie van Economische zaken) - Twee speciale drugshonden en een speciale hond die menselijke geuren kan ruiken (om vrachtwagens te besnuffelen). - Technische specialisten voertuigcriminaliteit

De controle leverde het volgende op:

. Zes personen werden aangehouden omdat zij nog een openstaande boete moesten betalen. Één van hen is opgesloten in het politiebureau. Hij moet nog 30 dagen 'zitten'. . De politie trof bij een automobilist een busje traangas aan. Dit is een verboden wapen en werd in beslag genomen. De eigenaar krijgt een proces-verbaal. . Door de douane werd ook gelet op bestuurders die in Nederland wonen en in een voertuig rijden met een Duits kenteken. Deze bestuurder moet dan in het bezit zijn van een ontheffing. Acht bestuurders van Duitse voertuigen waren in overtreding en tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt. . Er werden vijf overtredingen van de telecommunicatiewet geconstateerd door het Agentschap Telecom. In totaal werden twee portofoons en drie mobilofoons van vrachtwagenbestuurders in beslaggenomen. Zij hadden deze apparatuur met meer illegale zenders uitgebreid dan is toegestaan. . Drie vrachtwagenchauffeurs hadden te weinig rust genomen en hiermee de rijtijdenwet overtreden. Zij hebben een boete gekregen. . Een vrachtwagenchauffeur was zijn tachograafschijf kwijt en een andere chauffeur had er geen. Beiden ontvingen een boete van 550 euro. . Voor het rijden met een afvaltransport zonder vergunning, een misdrijf, kreeg een chauffeur een proces-verbaal. . Verder werden er 42 bekeuringen uitgeschreven voor onder andere de apk/technische staat van het voertuig, geen of slechte verlichting.

Tegelijkertijd werd aan de grens bij Mander ,op de Uelserweg, de snelheid van de passerende voertuigen gecontroleerd. De toegestane snelheid is daar 60 km/u. In totaal werden 299 voertuigen gecontroleerd. Hiervan reden 15 voertuigen te hard. De hoogst gemeten snelheid was 112 km/u.

Tevens werd de snelheid van voertuigen op de Laagsestraat in Oud Ootmarsum gecontroleerd. Ook hier geldt een maximum snelheid van 60 km/u. Van de 58 passanten reden er 6 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 101 km/u.

* Hermandad 2, 7511 NJ
Postbus 14 7500 AA Enschede * (053) 4555144
* chantal.westerhoff@twente.politie.nl * www.politie.nl/twente


---- --