Politie Groningen

Aanhoudingen voor oplichting garantiecertificaten

Groningen, 10-11-2006 o De politie heeft twee 26-jarige Stadjers en een 54-jarige man uit Hoogezand aangehouden op verdenking van oplichting en verduistering. De drie opereerden vanuit een bedrijfspand aan de Heresingel in Groningen. Bij zoekingen in dit pand en in woningen zijn diverse goederen in beslag genomen, waaronder administratieve bescheiden en computers. De verdachten zijn in de tweede helft van oktober na elkaar aangehouden en ingesloten voor nader onderzoek. Inmiddels staan ze alle drie weer op vrije voeten.

Beloftes

De drie mannen worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een organisatie die zich bezig hield met het uitgeven van
garantiecertificaten. Op de garantiecertificaten zou een gegarandeerd jaarlijks rendement zitten van ruim zeven procent. Na 10 jaar zou het volledige ingelegde bedrag worden teruggestort.

Aangiftes

Bij de politie zijn inmiddels zon 60 aangiftes binnen gekomen. De aangiftes zijn deels afkomstig van particulieren en deels van financiële intermediairs. In totaal gaat het om ongeveer 600.000 euro wat is geïnvesteerd. In het eerste jaar werd het rendement nog wel uitbetaald, maar daarna zagen investeerders niets terug van hun geld. Het is onbekend wat de organisatie met het verkregen geld heeft gedaan. Voor alsnog lijkt het erop dat er geen sprake is geweest van herinvestering.

Onderzoek
De verdachten gaven sinds eind 2002 garantiecertificaten uit. Begin 2004 raadde de Vereniging Onafhankelijke Financiële Planners het investeren in de garantiecertificaten al af. De sterke verdenkingen tegen de verdachten zijn ontstaan in het voorjaar van 2006. Hierop werd in april 2006 een uitgebreid onderzoek opgestart. Het onderzoek is in samenwerking met de FIOD uitgevoerd.