Haagse Hogeschool

Kiezen voor een toekomst: Open Dag op De Haagse Hogeschool Een keuze maken, óf je verder gaat studeren, wàt je gaat studeren en wààr je gaat studeren, is moeilijk. Terwijl het wel een belangrijke beslissing is, die je toekomst bepaalt. Daarom heeft De Haagse Hogeschool op vrijdag 10 november Open Dag. Van 18.00 â 21.00 uur zijn aankomende studenten welkom bij de meer dan veertig opleidingen van De Haagse Hogeschool. Het is de eerste keer dat alle vier de vestigingen in Den Haag (Laakhaven en Laan van Poot), Rijswijk en Zoetermeer hun deuren gelijktijdig openzetten voor geinteresseerden. Tijdens de open dag staan studenten, docenten en andere medewerkers klaar om je te helpen met je vragen en twijfels op het gebied van studiekeuze. Want zij willen je graag helpen om jouw talenten duidelijk te krijgen. Daarnaast kun je luisteren naar presentaties van de opleidingen, informatiemarkten bezoeken of meegaan met een van de rondleidingen door de gebouwen.

Maatschappelijk werk & multidisciplinaire samenwerking binnen organisaties

Op 14 november ontvangen de heer R. Baldewsingh, wethouder Burgerschap, Deconcentratie, Leefbaarheid en Media van de gemeente Den Haag en mevrouw T. Abbinga, directeur van de Academie voor Sociale Professies het eerste exemplaar van het boek Multidisciplinair samenwerken in het ingebouwd maatschappelijk werk. Dit boek is geschreven door Radha Chierkoet, docente en supervisor aan de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening aan De Haagse Hogeschool.

Met haar boek wil Radha Chierkoet studenten van de agogische opleidingen en professionals in het werkveld handvatten bieden om op optimale wijze als maatschappelijk werker in multidisciplinaire teams te functioneren. Daarbij focust zij zich op maatschappelijk werk dat wordt uitgevoerd binnen een organisatie die een andere doelstelling heeft dan het bieden van psychosociale hulpverlening, zoals bijvoorbeeld maatschappelijk werk in een school voor onderwijs of het bedrijfsmaatschappelijk werk. Het is gebleken dat maatschappelijk werkers in de uitoefening van hun beroep binnen dergelijke organisaties tegen aan aantal knelpunten aanlopen.

Het thema van dit boek zal onderdeel zijn van de seminarweek die van 13 tot en met 17 november georganiseerd wordt door de Academie voor Sociale Professies. Alle studenten van de Academie nemen deze week deel aan allerlei activiteiten, workshops en seminars rond het thema Zorg en Welzijn in de Toekomst.

Convenant Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, De Haagse Hogeschool en Mondriaan onderwijsgroep

Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, De Haagse Hogeschool en de Mondriaan onderwijsgroep ondertekenen dinsdag 14 november een convenant, waarin de plannen voor een structurele samenwerking worden bestendigd. De wethouder van Onderwijs, Jeugdzaken en Sport van de gemeente Den Haag, de heer S. Dekker neemt het convenant in ontvangst.

Het initiatief voor het convenant komt voort uit een bezoek van Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij aan de gemeente Den Haag, waarbij onder meer 100 stageplaatsen binnen het bedrijf geschonken werden als bijdrage aan het onderwijs in de regio Haaglanden. Het bedrijf wil zich maatschappelijk inzetten door het aanbieden van interessante stageplekken cq leerbanen. Anderzijds heeft het onderwijs behoefte aan inbreng en het delen van kennis, bijvoorbeeld door het leveren van gastdocenten en het aanbieden excursiemogelijkheden. Ballast Nedam creëert extra 100 stageplaatsen/leerbanen voor zowel mbo- als hbo-studenten, waarin de Regioregisseur Haaglanden een makel-schakelfunctie zal vervullen tussen de verschillende partijen. Niet alleen studenten met een technische achtergrond, maar ook studenten van de economische, financiële en informatica-opleidingen kunnen stage gaan lopen bij het bedrijf. Daarnaast komen er meer mogelijkheden voor afstudeerprojecten en duale trajecten en docentstages. Twee van de projecten waar de studenten ingezet zullen worden, is de bouw van het nieuwe ADO-stadion en het nieuwe schoolgebouw van de Mondriaan onderwijsgroep in Laakhaven.

Startsein voor het Duitslandproject Zukunft Deutschland

Op 15 november as. zullen staatssecretaris Bruno Bruins van het ministerie van OC&W en de Duitse ambassadeur in Nederland, Dr.Thomas Läufer, het startsein geven van het Duitslandproject âZukunft Deutschlandâ. Zij doen dat in het atrium van De Haagse Hogeschool. Het project âZukunft Deutschlandâ wil studenten Hogere Europese Beroepen Opleiding (HEBO) van De Haagse Hogeschool al direct vanaf het begin van hun studie in contact brengen met Duitsland en meer in het bijzonder met het Duitse bedrijfsleven, om hen bewust te maken van hun carrièrekansen, wanneer zij beschikken over een goede kennis van de Duitse taal en van de Duitse maatschappij. De Hogere Europese Beroepen Opleiding biedt studenten een breed en sterk internationaal georiënteerd vakkenpakket aan, waarin moderne vreemde talen een prominente rol spelen. Bovendien kunnen studenten een semester in het buitenland studeren en op stage gaan. Het project âZukunft Deutschlandâ is tot stand gebracht in samenwerking met de Duitse ambassade, de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel en wordt ondersteund door het Duitslandinstituut bij de Universiteit van Amsterdam. Met dit project wordt geprobeerd het enthousiasme voor het bestuderen van de Duitse taal en de Duitse maatschappij onder de studenten te vergroten. Vanaf het begin van de studie wordt daarom aan geselecteerde groepen studenten een afwisselend economisch, journalistiek en ook cultureel georiënteerd programma aangeboden dat de studenten ervan bewust maakt wat het belang is van het intensief opdoen van kennis van en ervaring met de Duitse taal en Duitsland voor hun verdere loopbaan.

En passant komt dit project tegemoet aan de nieuwe leerinzichten, die contacten tijdens de studie met de praktijk en het uitstippelen van een eigen leerweg stimuleren. De opening vindt plaats op woensdag 15 november a.s. om 10.00 uur in het atrium van de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75 in Den Haag. U bent welkom vanaf 9.30 uur.

Talentvolle allochtonen, vrouwen en senioren gezocht: diversiteit op de werkvloer

In onze multiculturele samenleving is de vraag âHoe ga je effectief om met diversiteit?â van wezenlijk belang. Internationalisering, open grenzen en meeveranderende arbeidsomstandigheden maken het omgaan met culturele verscheidenheid zeer actueel voor de HR-professional. Op donderdagmiddag 16 november 2006 organiseert het lectoraat HRM van De Haagse Hogeschool dan ook een symposium over het thema Diversiteit en HRM. Onderwerpen die tijdens het symposium aan de orde komen zijn o.a. het carrièrepatroon van vrouwelijke en mannelijke werknemers en het genereren van gedeelde betrokkenheid in een team dat divers is in cultuur, taal en persoonlijkheid.

Voor het symposium zijn HR-professionals van lokale bedrijven maar ook nationaal uitgenodigd. Het HRM Lectoraat wil samen met studenten en medewerkers en enkele gastsprekers van gedachten wisselen over het thema diversiteit. Een thema dat voor de multiculturele Haagse omgeving en voor de Haagse studenten zo actueel is.

Drie prominente gastsprekers vullen het thema Diversiteit en HRM nader in: Carmen Breeveld, voorzitter en initiatiefneemster Stichting Women on Board en directeur-oprichter Team Care, Zwarte Zakenvrouw 2003 gaat in op het thema Gender. Het thema Interculturele diversiteit licht de heer Mohamed el Achkar Change Manager Diversity & Inclusion bij TNT Post, Hoofdkantoor Den Haag toe. Mevrouw Geneviève Meerburg, Group HRM, Delta Lloyd Groep gaat tenslotte in op het thema Talent.

Harvard-professor geeft lezing op De Haagse Hogeschool over studiesucces

Op 9 november is Richard Light, Professor of Education aan de Harvard University, de belangrijkste gast op De Haagse Onderwijsdag van De Haagse Hogeschool. Hij verzorgt âs ochtends een keynote speech en in de middag leidt hij een masterclass over studiesucces. Ieder jaar organiseert De Haagse Hogeschool een onderwijsdag om haar medewerkers de gelegenheid te geven kennis en ervaring uit te wisselen en inspiratie en ideeën op te doen rond bachelor, master en onderzoek. Richard Light publiceerde in 2001 het veelgeprezen boek âMaking the most of College: Students Speak their Mindsâ. Wat hem vooral opviel bij zijn onderzoek, is dat studenten net wat andere ideeën hebben over hoe je een bepaald doel kunt bereiken dan docenten en staf doorgaans hebben. Light doet net als De Haagse Hogeschool onderzoek naar studiesucces, maar zijn benadering is anders. Waar De Haagse Hogeschool vooral cijfermatige onderzoeken uitvoert, is Light meer geïnteresseerd in individuele verhalen achter de cijfers. Deze individuele onderzoeksmethode is ook toepasbaar in Nederland. De Haagse doet bijvoorbeeld onderzoek naar de redenen van studie-uitval. Waarom andere studenten wel slagen blijft onderbelicht. Light focust juist op studiesucces en ontdekt zo hoe studenten het meeste uit hun opleiding kunnen halen en hoe docenten hen daarbij kunnen ondersteunen. Dat studiesucces een belangrijk thema is op De Haagse Onderwijsdag past goed bij de ambitie van de regering om meer mensen hoger op te leiden. De Haagse Hogeschool heeft veel aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs dat zij biedt. Met deze dag wil De Haagse Hogeschool zorgen dat de verbetering van deze kwaliteit ook daadwerkelijk bijdraagt aan het verhogen van het rendement en het beperken van de uitval.