FNV

FNV Jong "baalt" na uitspraak Hoge Raad over minimumloon

De Nederlandse Staat bezondigt zich niet aan discriminatie door voor 13- en 14-jarigen geen minimumloon vast te stellen. Dat stelt de Hoge Raad vandaag. De jongeren van FNV en CNV, die eerder wel gelijk kregen, zijn zwaar teleurgesteld.

FNV Jong-voorzitter Judith Ploegman "baalt als een stekker". Ze noemt het in strijd met alle logica dat je als 13 - en 14-jarige wel mag werken en belasting moet betalen, maar geen bescherming krijgt door een wettelijk minimumloon. Het is nog onduidelijk of de jongeren bij de Europese rechter beroep aantekenen. "We bestuderen het arrest woord voor woord om te zien of er nog aanknopingspunten zijn."

De kwestie over het minimumloon tussen de vakbondsjongeren en de Staat speelt al sinds 1995. Door een versoepeling van het verbod op kinderarbeid, konden ook 13 en 14-jarigen binnen strikte regels aan de slag. Het minimumjeugdloon ging echter pas vanaf het 15e jaar in want volgens het kabinet mochten de 15-minners alleen 'lichte hand- en spandiensten' verrichten. Bovendien zou een minimumloon vanaf 13 jaar een 'aanzuigende werking' hebben op jongeren waardoor de school in gedrang zou komen.

"Pure leeftijdsdiscriminatie," aldus FNV en CNV. Ze noemden het ongehoord dat uitgerekend de allerjongsten door het ontbreken van een minimumloon met een "appel en een ei" afgescheept konden worden. Het feit dat 13 en 14-jarigen slechts lichte karweitjes mochten doen was evenmin een rechtvaardiging. De protesterende jongeren wezen erop dat een 15-jarige ook minder mag doen dan een oudere, maar wel recht heeft op een minimumloon.

Ook het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie oordeelde in een niet-bindende uitspraak dat er sprake was van een onterecht onderscheid op leeftijd.

Nadat verschillende kabinetten weigerden de wet aan te passen, spanden de jongeren van FNV en CNV in 2001 een bodemprocedure tegen de Staat aan. Zowel de rechtbank als het Gerechtshof oordeelden dat de Staat zich bezondigde aan leeftijdsdiscriminatie. Deze uitspraken zijn vandaag door de Hoge Raad vernietigd.

10 november 2006