Persbericht

Hoofdproductschap Akkerbouw

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag Den Haag, 10 november 2006 Tel. 070 - 370 83 21
Fax 070 - 370 84 44
E-mail gzp@hpa.agro.nl

HPA-AANVRAAG LEIDT TOT TOELATING BROMOTRIL IN VLAS

Op verzoek van het Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA) heeft het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen (CTB) 8 november besloten het onkruidbestrijdingsmiddel Bromotril 250 SC toe te laten voor de teelt van vlas, de opkweek van asperge en prei en zaaiprei. De toelating kwam tot stand door een derdenuitbreiding via de Stichting Trustee Bijzondere Toelatingen. De aanvraag is gefinancierd uit het Fonds Kleine Toepassingen.

Het CTB verleende een uitbreiding van de toelating van Bromotril 250 SC voor de gewassen vlas en voor de opkweek van prei, zaaiprei en de opkweek van asperge. De Commissie Vlas van het HPA, diende de aanvraag namens de vlassector in. LTO Vollegrondsgroenten en Plantum NL voegden daar de zaaiprei en de opkweek van prei en asperge aan toe.

Het middel Bromotril 250 SC, met als werkzame stof bromoxynil, was in Nederland al toegelaten in de teelt van snijmaïs en korrelmaïs. Het is een contactherbicide dat een groot aantal éénjarige tweezaadlobbige onkruiden bestrijdt. In België is bromoxynil al geruime tijd toegelaten in de vlasteelt. Daar blijkt dat het een goede bijdrage kan leveren aan de onkruidbestrijding in deze teelt. Ditzelfde kwam ook naar voren in onderzoek dat HPA in vlas liet uitvoeren. De uitbreiding van de toelating van Bromotril 250 SC is een welkome aanvulling van de mogelijkheden om onkruid te bestrijden in vlas, de opkweek van asperge en prei en zaaiprei.

Het project `effectief middelenpakket' is een gezamenlijk project van het Hoofdproductschap Akkerbouw, het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten en Plantum NL. Doel van het project is het realiseren van een noodzakelijk gewasbeschermingsmiddelenpakket, zodat een rendabele teelt mogelijk blijft. Eén van de mogelijkheden om gewasbeschermingsknelpunten aan te pakken, is het aanvragen van een toelating namens de sector, de zogenaamde derdenuitbreiding. Een derdenuitbreiding is alleen mogelijk voor kleine toepassingen. Bij deze uitbreidingen beoordeelt het CTB een stof niet op werkzaamheid en gewasveiligheid (fytotoxiciteit). Gebruik van het middel in deze teelten is dan ook op eigen risico van de teler.


---
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gea Bouwman, projectmedewerker effectief middelenpakket HPA/GZP/Plantum NL, telefoon 06 - 10 95 75 86, e-mail g.bouwman@hpa.agro.nl of g.bouwman@plantum.nl. Zie ook www.hpa.nl.