CBS

Industriemonitor
Vrijdag 10 november 2006 14:00
Realisaties: aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie

In september 2006 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie minder omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Door toedoen van hogere afzetprijzen en een werkdag meer kwam het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) groter uit. Ook het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) was groter. In september 2006 was de waarde van de orderontvangsten hoger dan in september een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie
(september 2006 t.o.v. september 2005)

Ontwikkeling omzet, orders, prijzen en productie

Lichte daling omzet september

In september 2006 is, met een daling van krap 1 procent, een einde gekomen aan de groei van de omzet in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie. Sinds januari 2004 was de omzet iedere maand hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. Naast een kleiner aantal werkdagen daalde de septemberomzet mede onder invloed van de lagere prijs van ruwe olie op de wereldmarkt. Als het werkdag- en prijseffect worden verrekend, dan blijkt dat het omzetvolume ruim 3 procent groter was dan in september 2005. Op de binnenlandse markt was het omzetvolume van deze branche ruim 2,5 procent kleiner. Deze daling komt geheel voor rekening van de aardolie-industrie, want in eigen land werd 14 procent minder omgezet. De chemische industrie en de rubber- en kunststofindustrie realiseerden op de binnenlandse markt wel een omzetgroei van respectievelijk ruim 6 procent en bijna 2 procent. Buiten onze landsgrenzen was het omzetvolume van de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie bijna 6,5 procent groter dan in september 2005. In de aardolie-industrie en de rubber- en kunststofindustrie werden respectievelijk 11 procent en 8,5 procent meer eenheden product verkocht. In de chemische industrie bleef de groei van het omzetvolume beperkt tot minder dan 1 procent.

Met de septembercijfers is de omzet in euro's en in volume in het derde kwartaal respectievelijk ruim 8 procent en krap 3 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2005. De ontwikkelingen op de binnen- en buitenlandse markt ontliepen elkaar zowel in waarde als in eenheden product nauwelijks.

Orderontvangst ook hoger

De waarde van de ontvangen orders was in september 2006 bijna 9 procent hoger dan in de overeenkomstige maand van het voorgaande jaar.

Met de cijfers van juli tot en met september 2006 komt het derde kwartaal van 2006 voor de elfde keer op rij uit op een toename van de waarde van de orderontvangsten en wel van 15 procent.

Lagere olieprijs drukt afzetprijs in september

Doordat de prijs van ruwe olie in september 2006 fors daalde, waren ook de verbruiksprijs en afzetprijs in de branche aanzienlijk lager dan een maand eerder. De prijs van een vat Brent Spar daalde van augustus op september met 10 dollar tot zo'n 64 dollar gemiddeld. Hierdoor was in september de verbruiks- en afzetprijs veel minder fors gestegen dan in de afgelopen tweeëneenhalf jaar iedere maand het geval was. De verbruiksprijs steeg in september 2006 met ruim 5 procent, terwijl de afzetprijs met iets meer dan 0,5 procent toenam. In september kwam in de aardolie-industrie de afzetprijs zelfs ruim 8 procent lager uit dan in september 2005.

In het derde kwartaal van 2006 waren de verbruiksprijs en afzetprijs respectievelijk 11 procent en 7 procent hoger dan in het derde kwartaal van 2005.

Meer productie in september

In september 2006 heeft de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie krap 1 procent meer geproduceerd dan in dezelfde maand van het vorige jaar.

Ook in juli en augustus produceerde de branche meer. Daardoor kon het derde kwartaal van 2006 worden afgesloten met een ruim 2,5 procent grotere productie.

Bruto toegevoegde waarde groter

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie was in het tweede kwartaal ruim 4 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. In het eerste kwartaal van 2006 was het nog bijna 5 procent groter. Het jaar 2005 werd nog afgesloten met een volume dat nagenoeg gelijk was aan dat van 2004.

Omzet, productie en prijzen (september 2003-september 2006) (3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2003-september 2006)