CBS

Industriemonitor
Vrijdag 10 november 2006 14:00
Realisaties: hout-, bouwmaterialen- en overige industrie

In september 2006 is de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie hoger uitgekomen als vorig jaar. De verkopen in het binnenland hebben de groei van de omzet in deze branche gestimuleerd. De afzet- en verbruiksprijzen waren in september wederom hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) was groter in september. Het volume van de gemiddelde dagproductie (productievolume) daarentegen is gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(september 2006 t.o.v. september 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet binnenland gegroeid

De omzetwaarde van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie was in september 2006 bijna 3,5 procent hoger dan in september 2005. Vooral in het eigen land deed de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie goede zaken. Op de binnenlandse markt bedroeg de omzetgroei 4 procent tegenover een daling in de omzet in het buitenland van bijna 0,5 procent. Het feit dat september 2005 één werkdag minder telde dan vorig jaar had een negatief effect op de omzetwaarde. De hogere afzetprijzen hadden daarentegen een positieve invloed.

Na verrekening van werkdag- en prijseffecten blijkt dat het omzetvolume 4,5 procent groter was dan in september 2005. De ontwikkeling van het omzetvolume in het binnenland bedroeg bijna 5 procent en de omzet op de buitenlandse markt ruim 1,5 procent.

In het derde kwartaal was de omzet van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie met 5,5 procent, hoger dan in september 2006. De ontwikkeling van de omzet in het binnen- en buitenland was van dezelfde grootte. Het omzetvolume was in het derde kwartaal 3,5 procent groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Vooral hogere verbruiksprijs

In september 2006 waren de verbruiksprijzen ruim 7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De afzetprijzen waren in september ruim 3,5 procent hoger. De prijzen op de binnenlandse markt zijn sterker gestegen dan in het buitenland.

Een vergelijkbare ontwikkeling van de prijzen deed zich voor in het derde kwartaal. De verbruiksprijzen waren toen ruim 7,5 procent hoger en de afzetprijzen 3,5 procent. Ook de prijsontwikkeling verdeeld naar binnen- en buitenland was vergelijkbaar.

Minder geproduceerd in september

Vergeleken met september 2005 is de productie in september 2006 van de hout-, bouwmaterialen- en overige industrie met bijna 2 procent afgenomen.

De ontwikkeling van de productie in het derde kwartaal was eveneens negatief, maar minder sterk. In de periode juli tot en met september daalde productie gemiddeld met 0,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volume bruto toegevoegde waarde kleiner

Het volume van de bruto toegevoegde waarde was in het tweede kwartaal van 2006 bijna 3 procent kleiner dan in het vergelijkbare kwartaal van het jaar ervoor. De afname komt nadat vier kwartalen op rij het volume toenam ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Het jaar 2005 werd afgesloten met een volumestijging van de bruto toegevoegde waarde van 2 procent.

Omzet, productie en prijzen (september 2003 - september 2006) (3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (september 2003 - september 2006)