Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Woensdag 22 november: Verkiezingsavond in het gemeentehuis

BARENDRECHT (vrijdag 10 november 2006) ­ Op woensdag 22 november 2006 vinden de verkiezin- gen voor de Tweede Kamer plaats. De gemeente Barendrecht organiseert die dag vanaf 20.00 uur een speciale verkiezingsavond in de hal van het gemeentehuis, waarop burgemeester Van Belzen de Ba- rendrechtse resultaten bekend zal maken. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om, onder het genot van een drankje en een hapje, samen met collegeleden en vertegenwoordigers van de Baren- drechtse politieke partijen via een groot scherm de landelijke uitslagen en ontwikkelingen te volgen. Ook deze verkiezingen zijn weer van groot belang. De kiezer krijgt immers de gelegenheid om in- vloed uit te oefenen op het beleid van de komende vier jaar.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen mag iedere Nederlander van 18 jaar en ouder stemmen. Ook zij die in het buitenland wonen. Iedereen die tot deze groep behoort, heeft inmiddels een stempas ontvangen. In de gemeente Barendrecht staat het iedere kiezer vrij om in elk willekeurig stemlokaal binnen de gemeente stemmen. Het adres van het dichtstbijzijnde stemlokaal staat wel op de stempas aangegeven, maar het is niet verplicht om daar te stemmen. Het is dus mogelijk om, als dat beter uitkomt, in een ander stemlokaal binnen Barendrecht te stemmen. Op woensdag 22 november kunnen de inwoners van Barendrecht van 07.30 uur tot 21.00 uur op de stembureaus terecht. Klokslag 21.00 uur sluiten de stembureaus. Dan wordt direct met het tellen van de stemmen begonnen. Aangezien het stemmen in Barendrecht per computer ge- beurt, is de uitslag naar alle waarschijnlijkheid omstreeks 22.00 uur bekend.

Barendrechtse stemmachines goedgekeurd
De afgelopen weken is er veel commotie ontstaan over het gebruik van stemmachines. Aangezien eventuele manipulatie van stemmachines zou leiden tot een aantasting van het vertrouwen in het stemproces heeft de minister van Bestuurlijke Vernieuwing een onderzoek gelast. Dit onderzoek heeft geresulteerd in een aantal extra beveiligingsmaatregelen, die gemeenten moesten invoeren. In Barendrecht zijn de stemmachines in- middels aangepast en extra beveiligd. De Barendrechtse bewoners kunnen dus veilig stemmen en het stem- geheim blijft bewaard.

Stembureau bij NS-station om 6.00 uur open
Om de forenzen die vroeg uit Barendrecht vertrekken tegemoet te komen heeft de gemeente Barendrecht besloten om het mobiele stembureau bij het NS-station al om 6.00 uur open te stellen. Door de invoering van de stempas kan elke kiezer zelf bepalen in welk stembureau binnen de gemeente wordt gestemd. Hierdoor is het mogelijk geworden mobiele stembureaus in te richten. Bij het NS-station wordt een portocabin ge- plaatst aan de kant van de Stationsweg.

Noot voor de pers,