Politie Midden- en West Brabant

Persberichten Breda 101106

BREDA, 10 november 2006

Dronken automobilisten aangehouden

BREDA: De politie heeft donderdagnacht rond 01.50 uur een 37-jarige Bredanaar aangehouden wegens rijden onder invloed. De man reed in zijn auto slingerend over de Doornboslaan en zijn rijstijl was voor agenten reden hem aan te houden op de Buys Ballotstraat. Uit zijn ademanalyse op het bureau kwam een uitslag van 910 ug/l, terwijl 220 ug/l maximaal is toegestaan. De Bredanaar kreeg een rijverbod van 11 uur en ook werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt; na verhoor kon de Bredanaar weer gaan, maar hij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

ETTEN-LEUR: Een 34-jarige inwoner van Etten-Leur is donderdagnacht aangehouden op de Johan de Wittlaan. Dat gebeurde kort voor 05.30 uur. De automobilist reed met hoge snelheid over de Parklaan waarna surveillerende agenten de achtervolging inzetten. Uiteindelijk kon de man langs de weg worden gezet waarbij direct opviel dat de man naar alcohol rook. Uit de ademtest kwam een uitslag van circa 550 ug/l, de man kreeg een rijverbod van zes uur. De man is na verhoor met twee processen-verbaal heengezonden: een voor rijden onder invloed, de andere voor de snelheidsovertreding.

Huiselijk geweld

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag een 19-jarige Bredanaar aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. Dit gebeurde rond 16:45 in de wijk Heuvel. De man zou in een woning een 34-jarige familielid hebben mishandeld en in huis vernielingen hebben aangebracht. Aanleiding was dat hij de sleutels van een auto niet mee kreeg. De politie heeft aangifte opgenomen van de vrouw. De verdachte is in verzekering gesteld.

BREDA: De politie heeft donderdagavond om 22:30 uur in de wijk Gageldonk een 42-jarige jarige Bredanaar aangehouden op verdenking van mishandeling van zijn 40-jarige Bredase vriendin. Hij zou haar tijdens een ruzie een duw hebben gegeven waardoor zij viel en haar hand blesseerde. De vrouw heeft aangifte gedaan. De man is na verhoor vrijdag heengezonden.

Over huiselijk geweld
Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.

De politie stimuleert slachtoffers om aangifte te doen van huiselijk geweld. Maar een aangifte is niet (meer) noodzakelijk om een dader aan te houden. Bij voldoende ander bewijs, bijvoorbeeld letsel en getuigenverklaringen, kan de politie een dader toch aanhouden.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Autodief aangehouden

BREDA: Op het parkeerterrein van een winkel aan de Kruisweide heeft de politie gistermiddag tegen 15:00 uur een 26-jarige Bredanaar aangehouden op verdenking van diefstal van diverse goederen uit de auto van een 50-jarige man uit Huijbergen. De laatste kwam terug bij zijn voertuig en zag de verdachte uitstappen. Deze hield vol dat hij niet net uitgestapt was maar dat hij aan het plassen was naast de auto. Toen de 50-jarige echter zag dat er enkel nog draden hingen op de plek waar zijn autoradio ooit lag en dat de verdachte iets onder zijn jas verborg, alarmeerde hij de politie. In eerste instantie wachtte de verdachte met de man op de politie, maar besloot vervolgens toch te in zijn auto te vertrekken. Tot grote verbazing van de Huijbergenaar kwam de verdachte na een minuut of vijf weer terug. De bobbels onder zijn jas waren weg. De politie kwam niet veel later en arresteerde de verdachte. Tijdens zijn verhoor bleef hij ontkennen. De politie hoopt dat technisch onderzoek op de wagen van de gedupeerde uitsluitsel kan geven.

Jongens met illegaal vuurwerk aangehouden

BREDA: Twee Bredase jongens van veertien en vijftien jaar zijn donderdagavond rond 19:30 uur door de politie aangehouden op de Nederbrakelstraat. De twee worden ervan verdacht eerder die avond strijkers te hebben afgestoken in de omgeving Deinzestraat en Zandhovenstraat. Ze zijn overgebracht naar het bureau en kunnen uitkijken naar een taakstraf via HALT. Het vuurwerk is in beslag genomen. Strijkers zijn in Nederland verboden vanwege de grote knalkracht en omdat het onduidelijk is wanneer een strijker klapt. Aan zon strijker zit namelijk geen lont. Dit verboden vuurwerk wordt aangestreken, net als een lucifer en het is maar afwachten op welk moment de klap komt.

Over illegaal vuurwerk
Legaal vuurwerk met een maximum van 10 kilo mag door iedereen vanaf 16 jaar op 29, 30 en 31 december worden gekocht bij de erkende vuurwerkhandelaren. Goedgekeurd vuurwerk is altijd voorzien van een lont, een Nederlandse gebruiksaanwijzing en het opschrift Bestemd voor particulier gebruik. Het afsteken van vuurwerk is toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. In de buurt van bijvoorbeeld een ziekenhuis, bejaardencentrum of dierenasiel is het niet toegestaan om vuurwerk af te steken.

Aanhoudingen tijdens horecatoezicht donderdagavond- en nacht

BREDA: De politie heeft een 23-jarige man uit Roosendaal aangehouden op verdenking van bedreiging van een portier. Dit gebeurde donderdagavond tegen middernacht. De verdachte zou de portier van een discotheek aan de Visserstraat met de dood hebben bedreigd. Van de portier is een aangifte opgenomen. De verdachte bleek onder invloed en in het bezit te zijn van harddrugs. Deze zijn in beslag genomen.

Een 21-jarige man uit Made is donderdagnacht kort na 00.00 uur door de politie aangehouden op verdenking van de mishandeling van een 19-jarige Rijenaar. Dit gebeurde in een discotheek in de Visserstraat. Het slachtoffer zou van de voor hem onbekende Madenaar plotseling meerdere kopstoten hebben gekregen. Toen de politie de verdachte wilde aanhouden, ging een 28-jarige man uit Sprundel zich met de aanhouding bemoeien. Hierop werd de Sprundelnaar eveneens aangehouden voor verstoring van de openbare orde.

Een 18-jarige Tilburger werd rond 00.50 uur op het Kerkplein aangehouden wegens belediging van agenten. De man werd geweigerd bij een disco en schopte daarover wat stennis. Agenten vroegen hem te vertrekken om de rust te bewaren, waarna de man het nodig vond zijn middelvinger op te steken en naar de agenten te roepen. De man ontkent dat overigens.

Rond 02.00 uur werd een 22-jarige Bredanaar aangehouden in de Potkanstraat met twee zakjes cocaïne. Deze werden in beslag genomen. Ook een 18-jarige vriendin van de man uit Etten-Leur en een 18-jarige vriendin van haar uit Rijsbergen bekenden cocaïne gebruikt te hebben.

Een 18-jarige Bredase is donderdagnacht rond 03.30 uur aangehouden op de Reigerstraat. Ze kreeg ruzie met een vriendin die ze vervolgens sloeg en trapte. Het slachtoffer wilde geen aangifte doen, de vrouw is aangehouden wegens verstoring van de openbare orde.

Alle verdachten in bovengenoemde zaken zijn na verhoor op vrije voeten gesteld, tegen hen wordt of een proces-verbaal opgemaakt of ze hebben direct een bekeuring meegekregen.

Politieteam Zuid-Oost test aanwezigheid navigatiesystemen in autos

BREDA: Wijkagent Jan van Gils van politieteam Zuid-Oost heeft samen met vier collegas donderdagavond geparkeerde autos gecontroleerd op de aanwezigheid van navigatiesystemen. In oktober werd er in de wijken IJpelaar en Overakker diverse keren in autos gebroken waarbij de buit voornamelijk uit navigatiesystemen, een bij dieven steeds populairder wordend apparaat, bestond. Tijdens de rondgang donderdagavond hebben de agenten enkele honderden autos gecontroleerd. In zestig gevallen bleek er een houder voor een navigatiesysteem zichtbaar achter de ruit, slechts in twee gevallen zat het daadwerkelijke apparaat nog in de houder. De eigenaren ervan werden aangesproken om toch vooral het navigatiesysteem uit de auto te halen als het niet wordt gebruikt. Die raad geldt uiteraard voor elke automobilist die een navigatiesysteem heeft. Het risico op auto-inbraken wordt aanzienlijk verkleind als er zich geen waardevolle goederen (zichtbaar) in de auto bevinden.

Buurtbewoners complimenteren agenten met controles vrachtverkeer

PRINSENBEEK: Omwonenden van het Velsgoed hebben de politie gecomplimenteerd met een controle donderdag op bestemmingsverkeer. Prinsenbeek is alleen toegankelijk voor vrachtwagens die er ook daadwerkelijk moeten laden of lossen, maar buurtbewoners hebben de indruk dat er veel vrachtwagens de kom van het dorp gebruiken als sluiproute. Van de 13 vrachtwagens die donderdag werden gecontroleerd, hadden elf chauffeurs een vrachtbrief waaruit bleek dat ze bestemmingsverkeer waren. In twee gevallen ging dat niet op en die chauffeurs kregen een bekeuring van 50 euro.

Winkeldieven aangehouden

BREDA: Bij een winkel aan de Kruisvoort zijn twee Bredanaren van 17 en 19 jaar aangehouden. Het tweetal wilde speakerkabel kopen en liet zich daarbij helpen door een verkoper. Toen deze even weg moest, werd de kabel door de 17-jarige Bredanaar met enkele meters verlengd. Dit meldden de mannen vervolgens niet bij de kassa. Beveiligers hadden het echter door. De mannen zijn na verhoor op vrije voeten gesteld; proces-verbaal wordt opgemaakt.

Auteur: Manfredi Mauro & Andre van den Hul