Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-11-2006

De VROM-Inspectie heeft in Gelderland en Overijssel 38 vervallen gebouwen ontdekt die direct gevaar opleveren voor omwonenden of voorbijgangers. In totaal bezochten 26 inspectieteams op 7, 8 en 9 november 234 vervallen complexen. De bezoeken vonden plaats na een oproep aan inwoners van beide provincies om melding te maken van dergelijke gebouwen in hun omgeving.

De 38 gevaarlijke gebouwen zijn een groot risico. Bijvoorbeeld omdat het vermoeden bestaat dat kinderen het gebouw als speelplek gebruiken of omdat er losse stukken asbest liggen. Zo hebben inspecteurs spelende kinderen van een dak van een vervallen gebouw gehaald, waar de gaten invielen. In een gemaal aan Alphen aan de Maas trof de inspectie veel asbest aan. Dit gemaal wordt veel bezocht door jongeren en kinderen. In Apeldoorn heeft de VI naar aanleiding van een tip van burgers een put geïnspecteerd. Deze put was twee meter diep en bevatte stukken metaal en asbest. Op de rest van het terrein lag eveneens los asbest. Ook hier is de gemeente direct in actie gekomen. Op een makkelijk te betreden terrein in Angerlo is een gevaarlijke oude grasdrogerij geïnspecteerd. Deze zomer nog is daar een illegale houseparty gehouden. In de drogerij zijn gevaarlijke metalen objecten ontdekt met onder meer asbest. Heel gevaarlijk was een overdekt waterbassin bij de grasdrogerij, waarvan de houten deklaag bijna was doorgerot.

De gemeenten waarin de gevaarlijke panden liggen, zijn door de VROM-Inspectie direct benaderd om maatregelen af te dwingen bij de eigenaar of desnoods zelf maatregelen te nemen om de situatie veiliger te maken. Het gaat dan in de meeste gevallen om het plaatsen van een afzetting, zodat onbevoegden het terrein en het pand niet meer kunnen betreden. Alle gemeenten hebben toegezegd direct actie te ondernemen.

Naast de 38 gevaarlijke gebouwen, zijn er ook nog 70 situaties waar geringe risico's zijn die op niet al te lange termijn opgelost moeten worden. Een voorbeeld daarvan is een caravanopslag in een gebouw met een asbestdak waar de gaten in vallen. Ook zijn situaties aangetroffen die in eerste instantie gevaarlijk leken, maar waar door de aanwezigheid van een goede afzetting wordt voorkomen dat onbevoegden het terrein kunnen betreden en zich zelf daarmee in een mogelijk onveilige situatie brengen.
De oproep aan de burgers heeft goed gewerkt. Maar liefst 14 van de 38 gevaarlijke gebouwen zijn door burgers gemeld. Zonder hen waren deze vervallen complexen nu nog niet geïnspecteerd.