Politie Noord-Holland-Noord

School en peuterspeelzaal ontruimd wegens verdachte koffer

Rustig verloop door professioneel optreden team basisschool en peuterspeelzaal

Heiloo, 10-11-2006 * Een peuterspeelzaal en een basisschool aan de Mariënstein zijn in de ochtend ontruimd nadat er een melding was gekomen van een verdachte koffer die naast de peuterspeelzaal stond. Dit verliep zeer snel en rustig dankzij professioneel optreden van het onderwijzend personeel.

Rond 8.15 uur kwam de melding van de leiding van de peuterspeelzaal bij de politie binnen. Direct daarna gingen bomverkenners van de politie ter plaatse om de situatie te bekijken en het gevaar in te schatten. Omdat zij de zaak niet vertrouwden zijn zowel de peuterspeelzaal als een naastliggende basisschool ontruimd. Het gebied is afgezet door de politie en bewoners van een nabijgelegen huizenblok zijn verzocht in hun woning te blijven. De kinderen van de peuterspeelzaal konden bij aankomst op de speelzaal rond 8.30 uur direct weer mee met hun ouders. De basisschool is direct daarna ontruimd. Deze kinderen zijn opgevangen in een gymzaal.

Het Explosieven Opruimings Commando is opgeroepen en is rond 11.00 uur gearriveerd in Heiloo. Zij hebben de koffer geopend en al snel bleek deze leeg te zijn. Vlak voor het EOC bij de school arriveerde, kreeg de politie informatie dat er donderdag kinderen met de koffer hadden gespeeld. Zij verklaarden de koffer te hebben gevonden bij een vuilcontainer in de buurt. Om ieder gevaar uit te sluiten is toch besloten de koffer door het EOC te laten openen onder beschermende maatregelen. De bewoners van het huizenblok zijn op dat moment verzocht achterin hun woning te verblijven. Van een huis zijn de bewoners tijdens het openen van de koffer geëvacueerd.

Complimenten

De buurtbewoners hebben allen zeer goed meegewerkt waardoor de politie en andere hulpverlenende instanties goed hun werk konden doen. Ook de teams van zowel de peuterspeelzaal als de basisschool hebben zeer professioneel gehandeld. Bij de basisschool wordt twee keer per jaar een ontruimingsoefening gehouden. Dit was duidelijk te zien want de evacuatie verliep zeer geordend en zonder paniek. Onderwijzers zorgden ervoor dat de kinderen snel, maar wel rustig de school verlieten. Ook op het schoolplein ontstond er geen chaos en paniek. De kinderen verzamelden zich bij hun eigen groep en de onderwijzer keek aan de hand van een klassenlijst na of iedereen er was. De politie spreekt dan ook haar complimenten uit over deze handelswijze.

Rond 12.00 uur zijn de school, de peuterspeelzaal en de omliggende omgeving weer vrij gegeven. Gezien de verkregen informatie uit buurtonderzoek zal er geen verder onderzoek volgen naar de herkomst van de koffer



Laatst gewijzigd 10-11-2006 14:28 | © Politie Noord-Holland Noord