Nederlands Architectuurinstituut

Rotterdam, 10 november 2006

Aaron Betsky krijgt Wolfert van Borselen-penning Burgemeester Opstelten reikt onderscheiding uit aan scheidend directeur van het Nederlands Architectuurinstituut

Burgemeester Opstelten eert vandaag, vrijdag 10 november, Aaron Betsky met de Wolfert van Borselen-penning tijdens diens officiële en feestelijke afscheid. Met lezingen over de hele wereld, vele columns en artikelen in Nederlandse en buitenlandse media en een aantal grote publicaties bracht Aaron Betsky de bijzondere kwaliteit en het belang van de Nederlandse architectuur en de stad Rotterdam onder de aandacht van velen. In het tweede nummer van het Architectuurbulletin dat dit weekend in de boekhandels ligt, zet Betsky uitgebreid en openhartig zijn visie op de stedenbouwkundige ontwikkeling van Rotterdam uiteen. In de vijf en een half jaar dat Betsky directeur was van het NAi, trad hij op als een krachtig en invloedrijk ambassadeur; hij haalde journalisten en opinieleiders uit de wereld van architectuur naar Rotterdam en bracht ze in contact met Rotterdamse bureaus en instellingen. Hij leverde een inspirerende en stimulerende bijdrage aan de stedenbouwkundige en architectonische ontwikkeling van de Maasstad.

Wolfert van Borselen-penning
De Wolfert van Borselen-penning, bestaande uit een penning en draagspeld, wordt uitgereikt aan personen die in een leidinggevende functie op meerdere terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving in haar geheel, dan wel groepen daaruit. De Rotterdamse onderscheiding werd in 1967 voor het eerst uitgereikt.

Aaron Betsky
Aaron Betsky verlaat het NAi om directeur te worden van het Cincinnati Art Museum, een van de oudste en grotere kunstmusea in de Verenigde Staten. Onder zijn hoede maakte het NAi in de afgelopen vijf en een half jaar 80 tentoonstellingen en werd er een uitgebreid programma met lezingen en activiteiten opgezet. Hij initieerde de reizende NAi-tentoonstellingen en door zijn inzet nam de afgelopen jaren het aantal reizende tentoonstellingen van het NAi in het buitenland fors toe. Daarnaast zorgde Betsky ervoor dat in 2005 het Open Maquettedepot van het NAi een feit werd en bracht het NAi het eerste nummer van het Architectuurbulletin uit, een nieuw tijdschrift met essays over de ontworpen omgeving. Een van zijn laatste wapenfeiten is de opening van de eerste dependance van het NAi, het Architectuurinstituut Maastricht.

---

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunnen journalisten zich wenden tot de persafdeling van het team Marketing en Communicatie van het NAi:
Afdeling Marketing & Communicatie, tel 010-4401255, 4401235 of 4401271 fax 010-4366975, e-mail press@nai.nl